Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Este vital ca Autoritatea Europeană a Muncii să înceapă să-și desfășoare cât mai rapid activitatea

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Una dintre cele mai mari reușite ale Uniunii Europene este că le putem garanta cetățenilor noștri că se pot deplasa liber și să-și găsească un loc de muncă mai bine plătit dintr-o țară în alta, a declarat luni europarlamentarul PMP Eugen Tomac, într-o intervenție pe care a susținut-o în plenul Parlamentului European.

Tomac i s-a adresat astfel comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmidt, în cadrul unei dezbateri privind impactul regulilor UE asupra liberei circulații a lucrătorilor.

El a atras atenția că dincolo de mari reușite, există o serie de probleme pe care pandemia COVID-19 le-a scos în evidență.

“Muncitorii transfrontalieri, muncitorii detașați și cei sezonieri sunt cei mai expuși în fața vulnerabilităților prin care trec societățile noastre. Pentru că vin dintr-o țară unde aproape 4 milioane de concetățeni au ales să-și petreacă restul vieții într-un alt stat, beneficiind de alte facilități, cred că este extrem de important să le garantăm tuturor drepturile pe care legislația noastră le are”, a afirmat Tomac (PMP, PPE).

Eugen Tomac a subliniat că este vital ca Autoritatea Europeană a Muncii să înceapă să-și desfășoare cât mai rapid activitatea pentru că avem un set de responsabilități față de acești cetățeni.

Fiecare cetățean european trebuie să se simtă în siguranță la locul de muncă, trebuie să îi fie asigurată securitatea socială, iar Uniunea Europeană va fi puternică și va da un semnal de siguranță pentru orice cetățean atunci când normele noastre vor fi pe deplin aplicate de fiecare stat“, a conchis el.

Pe agenda primei zile a actualei sesiuni plenare a Parlamentului European (17-20 mai) s-a aflat, între altele, mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE.

Deputaţii europeni au prezentat propuneri pentru a asigura protecţia drepturilor lucrătorilor şi libertatea de circulaţie în cadrul UE.

Într-un proiect de raport care va fi supus la vot miercuri (rezultatul urmând a fi anunţat joi), ei cer ca lucrătorii din lanţurile de aprovizionare strategice să fie consideraţi esenţiali şi solicită un protocol care să garanteze libertatea de circulaţie în timpul crizelor de sănătate, conform site-ului Parlamentului European.

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) este o nouă instituţie a UE, creată de la sfârşitul anului 2020 şi responsabilă de sprijinirea activităţilor de control în vederea combaterii fraudei, a abuzurilor şi a muncii nedeclarate. Ca prim director executiv al acestei noi agenţii europene a fost ales la 22 octombrie 2020 românul Cosmin Boiangiu.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Putin este specialist în zdruncinarea democrației europene. Noi mecanisme care să protejeze proiectul european, necesare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat în Parlamentul European nevoia pentru noi mecanisme care să apere democrația și identitatea europeană de intermediari politici, precum președintele Federației Ruse.

„Este esențial ca regulamentul privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor europene din 2014 să fie reformat. Avem nevoie de un cadru legal, corespunzător, care să asigure cele mai înalte standarde de funcționare și finanțare a familiilor politice din Uniunea Europeană. Cel mai important aspect pe care vreau să îl subliniez este transparența. Observăm că nu mai este nicio năutate că democrația noastră este atacată prin intermediari politici de cei care vor să zdruncine democrația europeană, iar Putin este specialist în așa ceva”, a transmis acesta în plenul Legislativului European. 

De asemenea, deputatul european a explicat că Vladimir Putin este cel care susține partide extremiste, încurajează mișcările anit-europene: „Avem nevoie de mecanisme prin care să ne protejăm identitatea politică, democrația, libertățile și valorile care stau drept temelie pentru proiectul nostru european, care va merge mai departe și sunt absolut convins că atât Ucraina, R. Moldova și Georgia, care au avut de suferit pentru că au existat aceste interferențe permanent, vor fi parte ale proiectului european și vor avea nevoie la rândul lor de aceste mecansime la care lucrăm în prezent.”

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, mesaj din Parlamentul European: Jurnalismul de investigație are nevoie de mai multă susținere europeană și națională

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a luat cuvântul în plenul Parlamentului European, prilej cu care a tras un semnal de alarmă cu privire la libertatea mass-media în Europa și a solicitat mai mult sprijin european și național pentru jurnalismul de investigație, dar și măsuri obligatorii care să-i proteje pe jurnaliști.

„Doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la libertatea mass-media în Europa. Deși reprezintă pilonul și garanția unei democrații funcționale, prea mulți jurnaliști sunt în continuare hărțuiți, sunt amenințați, inclusiv de politicieni și personalități publice, iar ingerința politică în mass-media este o practică ce pare deja o normă, inclusiv în țara mea, lucru absolut regretabil. Amestecul politicului are consecințe teribile asupra independenței presei.  Societățile noastre sunt polarizate în mod radical”, a transmis deputatul european în intervenția sa din plen, susținută ieri, 14 septembrie. 

Acesta a pledat pentru un sprijin consolidat la nivel național și european de care să beneficieze jurnalismul de investigație: „Dragi colegi, avem nevoie de mai multă susținere europeană și națională pentru jurnalism de investigație și de măsuri obligatorii care să-i proteje pe jurnaliști. Valorile, principiile și drepturile noastre nu sunt un fapt dat pe care să îl luam de-a gata. Trebuie să fim vigilenți și să luptăm constant pentru a le apăra. Nu putem vorbi de un stat de drept și de democrație, fără un jurnalism liber”, a conchis președintele PMP. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac speră ca statul român să urgenteze implementarea directivei privind salariile minime adecvate în UE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută votul Parlamentului European dat pentru directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. 

„Astăzi, am acordat, în plenul Parlamentului European, votul final prin care vom crea un cadru legal european care va garanta că salariile cetățenilor noștri sunt adaptate la realitate. Semnalul transmis astăzi de la Bruxelles este foarte puternic. Este inadmisibil ca cei care muncesc să trăiască în sărăcie, iar autoritățile de la București să ridice neputincioase din umeri”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, acesta a subliniat că în decurs de numai un an, în România, carnea s-a scumpit cu 20%, pâinea s-a scumpit cu 25%, uleiul s-a scumpit cu peste 50%, iar de prețurile la energie nici nu îndrăznesc să mai vorbesc, iar salariile cetățenilor români au rămas la fel.

„Directiva adoptată astăzi stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim: puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor. Astfel, ne-am putea aștepta la creșteri salariale de 20-25%. Statele membre au la dispoziție doi ani să implementeze această directivă, dar sper ca statul român să urgenteze acest proces și să dea șansa cetățenilor săi de a avea o viață decentă”, a conchis acesta. 

Citiți și: Parlamentul European adoptă noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți lucrătorii din UE. Acordul urmează să fie votat și de Consiliu

Continue Reading

Facebook

SUA9 mins ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA5 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA5 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL6 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE7 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA7 hours ago

New Strategy Center, printre organizatorii conferinței ”European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment dedicat consolidării dialogului strategic transatlantic

Daniel Buda7 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă ”abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici și solicită UE impunerea de sancțiuni

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Maia Sandu anunță că Republica Moldova ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

UE crede într-un ”viitor luminos pentru Ucraina”: Astăzi, albastru și galben sunt culori ale curajului. Mâine, vor fi cele ale ”aspirațiilor împlinite” pentru că ”există soare după furtună”

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Avioane ecologice: Actori din industria aeronautică și nu numai se înscriu în Alianța pentru o Aviație cu Zero Emisii

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.3 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA3 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU5 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL5 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending