PPE
Eurodeputatul Vasile Blaga: Cea mai eficientă armă împotriva șantajului Rusiei privind închiderea robinetului de gaz este solidaritatea Uniunii Europene
Published
2 years agoon
By
Andreea Radu
Sistarea furnizării de gaz în Polonia și Bulgaria trebuie să reprezinte startul către identificarea de către UE a soluțiilor de deconectare a Europei de la resursele din Federația Rusă, a declarat eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE).
Europarlamentarul a subliniat că cea mai eficientă armă împotriva șantajului Rusiei privind închiderea „robinetului de gaz ”este solidaritatea Uniunii Europene.
„Nu este realistă o deconectare generalizată și peste noapte a Europei de resursele din Rusia, însă pe termen mediu și lung este singura soluție. Dependența economiilor mari ale Uniunii Europene – cum este cea a Germaniei – este un obstacol major în calea acestei necesare deconectări, însă o reacție unitară, comparabilă cu cea din perioada pandemiei, poate oferi soluțiile pentru ieșirea din această situație, cel puțin imorală”, a afirmat eurodeputatul liberal pentru Calea Europeană.
Potrivit deputatului european, este necesar, în primă fază chiar și doar la nivel de principiu, ca toate statele membre UE să vorbească „pe o singură voce” în privința eliminării dependenței energetice față de Rusia.
„Este evident că arhitectura democratică europeană este incompatibilă cu paradoxul imoral legat de finanțarea mașinii de război a Rusiei, în contextul agresiunii militare împotriva statului suveran Ucraina. Apoi, fără întârziere, trebuie să facem pași concreți care să ne apropie într-un termen rezonabil de acest obiectiv prioritar”, a adăugat europarlamentarul PPE.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului
UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)
Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria
Franța și Germania sprijină ferm aderarea României la spațiul Schengen, anunță ministrul Cătălin Predoiu după întâlniri cu ambasadorii celor două țări
Ministrul Energiei a semnat alte nouă contracte pentru modernizarea rețelelor de distribuție: Sunt investiții de peste 686 de milioane de lei finanțate din Fondul pentru Modernizare
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE
Published
2 days agoon
November 28, 2023By
Teodora Ion
Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a adoptat regulamentul Europa Interoperabilă, adică un Schengen online pentru serviciile de administrație publică locală de care eurodeputatul Gheorghe Falcă s-a ocupat din calitatea de raportorul al Grupului PPE din legislativul european.
Acesta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a obținut un rezultat foarte bun pentru România în cadrul acestui dosar.
”Am participat astfel direct la trilogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, pentru definitivarea Regulamentului pentru stabilirea unor măsuri de promovare a interoperabilității transfrontaliere a rețelelor și a sistemelor informatice care sunt utilizate pentru furnizarea sau gestionarea serviciilor publice în UE”, a detaliat acesta.
El a ținut să explice că față de o directivă, care se dezbate în parlamentele naționale, regulamentele adoptate la Bruxelles se aplică întocmai în toate statele membre.
”Pe scurt, am obținut dezvoltarea unei infrastructuri interoperabile de servicii publice digitale transeuropene, în beneficiul cetățenilor”, a precizat Falcă.
Acesta s-a declarat foarte mulțumit de faptul că ”amendamentele și propunerile mele la acest dosar, atât în calitate de raportor cât și ulterior, la negocieri, au fost adoptate, fapt ce aduce beneficii pentru România”.
”Mai întâi, pentru că am reușit să consolidez rolul agenției UE înființate la București – prima găzduită de țara noastră. Astfel, Centrul și Rețeaua europeană de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) beneficiază de statutul de observator în cadrul Comitetului pentru o Europă interoperabilă (un organism consultativ strategic al Comisiei Europene). Dar mai mult decât atât, sunt mulțumit de faptul că am reușit să obțin consolidarea rolului autorităților locale și regionale în punerea în aplicare cu succes a prezentului Regulament”, a precizat Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și, implicit, fost membru al Comitetului European al Regiunilor.
Eurodeputatul a explicat că regulamentul este important în contextul în care ”autoritățile locale furnizează o serie de servicii publice, dar dispun adesea de resurse limitate în ceea ce privește finanțarea, resursele umane și instrumentele de punere în aplicare a prezentului regulament, acestea trebuie să primească orientări și resurse adecvate”.
Dan Motreanu
Parlamentul European a aprobat “Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru a sprijini regiunile confruntate cu plecarea tinerilor, anunță Dan Motreanu, responsabil din partea grupului PPE
Published
7 days agoon
November 24, 2023
Europarlamentarul Dan Motreanu a afirmat joi că a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare.
“Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea grupului PPE, a fost aprobat, Motreanu precizând că acest vot reprezintă “o probă concretă a solidarității europene”.
”Capcana dezvoltării talentelor afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistență finanțată 100% de UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece. Statele UE vor fi susținute, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale”, a afirmat Dan Motreanu (PNL, PPE).
Prin amendamentele depuse și votate de Parlamentul European se solicită următoarele:
– Asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentate” în viitor.
– Comisia Europeană să înființeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.
– Noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor.
– Comisia Europeană să faciliteze investițiile sociale și teritoriale prin excluderea cofinanțării naționale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o „capcană de dezvoltare”.
– Comisia Europeană să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune și să aloce cel puțin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel național pentru zonele rurale.
– Comisia Europeană și statelor membre să identifice stimulentele și scutirile fiscale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiunile europene care fac parte din „capcana dezvoltării talentelor”.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru 2024 în forma negociată de Siegfried Mureșan: Am obținut creșteri în domeniile unde noi am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară
Published
1 week agoon
November 22, 2023By
Teodora Ion
Acordul negociat de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL) privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024 a fost adoptat astăzi, cu largă majoritate, de Plenul Parlamentului European.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, rezultatul votului a fost de 519 voturi „pentru”, 79 „împotrivă” și 30 abțineri.
Bugetul UE 2024, în forma negociată de Siegfried Mureșan cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova. În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.
”Încheiem astăzi, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obținut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obținut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor și să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România și din Uniunea Europeană. În al doilea rând, am obținut un buget care cuprinde creșteri de fonduri pentru domeniile și prioritățile unde oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European privind Bugetul UE 2024.
Acesta a amintit că bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, ”cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile”.
”În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară. Este vorba, așadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar și pentru tinerii fermieri. Mai mult, ținem cont de evenimentele de la granițele noastre. Astfel, creștem alocările pentru Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova. În același timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanității cauzate de cele două războaie de la granița noastră: din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a adăugat Siegfried Mureșan după votul din Plenul Parlamentului European.
Consiliul UE a aprobat deja textul comun privind bugetul general al UE pentru 2024, convenit în cadrul negocierilor cu Parlamentul European la 11 noiembrie.
Așadar, bugetul UE pentru 2024 urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Concrete & Design Solutions

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european