Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre rescrierea istoriei: Supralicitarea unor momente reprobabile nu face decât să amplifice stări de tensiune și să dăuneze stabilității globale

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Supralicitarea unor momente reprobabile din istoria întunecată a lumii nu face decât să amplifice stări de tensiune și să dăuneze stabilității globale, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și fost director al Institutului Diplomatic Român, pentru caleaeuropeana.ro, în contextul unei discuții despre tendințele de revizionism istoric venite din Rusia în legătură cu circumstanțele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial și implicarea Poloniei, precum și din SUA, cu propagare în Marea Britanie și Europa continentală, în contextul morții americanului de culoare George Floyd în timpul arestării. 

În ceea ce privește Federația Rusă, eurodeputatul PNL punctează că trimiterea la sacrificiile săvârșite de eroii ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu mai au aceeași utilitate electorală  în discursul public al lui Vladimir Putin, care caută să obțină acceptul poporului pentru amendarea Constituției care să-i permită să rămână la conducerea țării pe toată durata vieții sale.

„Este clar că acolo există o criză sau un început de criză de popularitate și de credibilitate a lui Vladimir Putin care încearcă să mizeze și să supraliciteze argumente de imagine tradiționale în Rusia, numai că Marele Război pentru apărarea patriei nu mai înseamnă același lucru pentru cetățenii ruși contemporani ca pentru conaționalii lor în urmă cu 30-40 ani, iar astfel de argumente nu mai sunt atât de utile electoral”, spune Vlad Nistor.

Legat de distrugerea statuilor unor personaje istorice din perioada colonială, în care supremația monarhiilor europene era impusă adesea cu forța asupra unor popoare indigene din întreaga lume, politicianul român consideră că „istoria nu poate fi rescrisă oricât ar dori unii sau alții”, iar acest lucru nu folosește oricum nimănui în prezent. 

„Sigur că există momente criminale nenumărate în istoria întunecată a planetei, însă supralicitarea nu folosește nimănui și nu face decât să amplifice stări de tensiune și să dăuneze stabilității globale. Este greu, astăzi, după sute de ani uneori, să mai blamezi un om politic pentru acțiunile lui politice la un moment dat, chiar dacă acele acțiuni politice au fost reprobabile și nu cred că aceasta este soluția pentru ca lumea să se așeze într-un context mai bun”, explică Vlad Nistor, care adaugă: „Am văzut cu ochii mei la Bruxelles statuia dărâmată a regelui Leopold al II-lea, un personaj despre care, personal, nu știam prea multe, și care, într-o parte a vieții sale, a fost administrator al Congoului, perioadă în care a fost vinovat de niște fapte reprobabile (masacrarea a 10 milioane de congolezi, n.r.), însă care, în a doua parte a existenței sale a devenit un foarte activ militant pentru drepturile acelor persoane. Ori cei care vandalizaseră statuia uitaseră cu siguranță acest lucru”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor: 24 ianuarie 1859, o zi în care unitatea și solidaritatea au făcut posibil primul pas spre înfăptuirea statului național român unitar

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și profesor la Universitatea din București, a amintit, într-un mesaj pe Facebook, despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie ca „prim pas” spre înfăptuirea statului național român unitar. 

În urmă cu 162 de ani, românii din Ţara Românească şi Moldova au avut înțelepciunea să facă primul pas către MAREA UNIRE, alegându-l domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este o zi importantă pentru România, cu semnificații multiple, o zi în care unitatea și solidaritatea au făcut posibil primul pas spre înfăptuirea statului național român unitar”, a scris Vlad Nistor.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866).

Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Senatul României a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor speră că tranziția de putere din SUA se va termina „în condiții firești” după ce „cea mai importantă democrație a lumii a fost victima unor atacuri nedemocratice”

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) speră că tranziția de putere din SUA se va termina „în condiții firești” după ce „cea mai importantă democrație a lumii a fost victima unor atacuri nedemocratice”, soldate cu moartea unei femei.

„O seară foarte tristă în care cea mai importantă democrație a lumii a fost victima unor atacuri nedemocratice, fără sens, și sperăm și fără urmări de lungă durată. Fiece iubitor și admirator al democrației americane nu poate decât să spere că această tranziție a puterii se va termina în condiții firești și SUA să joace în continuare, în lume, rolul esențial pe care îl are de jucat”, a transmis eurodeputatul român, pe Facebook.

O seară foarte tristă în care cea mai importantă democrație a lumii a fost victima unor atacuri nedemocratice, fără…

Posted by Vlad Nistor on Wednesday, 6 January 2021

Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat miercuri în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

Ulterior, o femeie neidentificată a fost împuşcată în momentul în care manifestanţi pro-Trump au luat cu asalt miercuri clădirea Capitoliului după un miting la care preşedintele în exerciţiu şi-a agitat susţinătorii lansând noi acuzaţii fără fundament că alegerile au fost fraudate şi i-a încurajat să mărşăluiască spre Capitoliu.

Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Sub președinția lui Joe Biden, SUA și Europa vor avea o poziție mai coerentă privind China

Published

on

©️ Vlad Nistor/ Facebook

Toate provocările la care a fost supusă relația transatlantică în timpul mandatului lui Donald Trump vor fi depășite pe parcursul administrației Biden, a declarat europarlamentarul Vlad Nistor (PNL, PPE) pentru CaleaEuropeană.ro.

“Lucrurile se vor schimba în mod esențial. Relațiile transatlantice nu erau cele mai îmbucurătoarea cu putință. Din nefericire pentru democrația globală, Statele Unite se retrăseseră din multe organisme internaționale și blocaseră multe inițiative benefice pentru planetă. Toate aceste lucruri vor fi depășite cu președinția lui Joe Biden. Cu siguranță, chiar dacă administrația Donald Trump sugera o competiție dură cu Republica Populară Chinez, atât Europa, cât și Statele Unite vor avea o poziție mai coerentă, mai articulată, sper comună, față de orice fel de joc neloial din partea Chinei”, a spus el.

Joe Biden va fi învestit oficial în funcția de președinte al SUA la data de 20 ianuarie, iar acesta a promis o refacere a alianțelor Americii.

În ce privește Uniunea Europeană, cele 27 de state membre ale UE au reafirmat la 7 decembrie importanța strategică a parteneriatului Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, subliniind că aceasta este “cea mai strânsă relație din lume, înrădăcinată în valori comune și interese comune, legături culturale și istorice, precum și în realitatea geopolitică”.

Documentul de concluzii adoptate de miniștrii de externe europeni la data respectivă a fost confirmat la Consiliul European din 10-11 decembrie și va servi drept bază de discuții pentru un viitor summit UE-SUA, pe care președintele Consiliului European vrea să-l găzduiască la Bruxelles în 2021.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA27 mins ago

COVID-19: Comisia Europeană actualizează recomandările privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE, în contextul depistării unor noi tulpini de coronavirus

CONSILIUL UE1 hour ago

Consiliul Uniunii Europene adoptă norme privind îmbunătățirea drepturilor călătorilor din transportul feroviar

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron: Europa trebuie să fie mai suverană și autonomă. Schimbarea administrației americane reprezintă o oportunitate pentru Europa

ROMÂNIA1 hour ago

Liderii AUR, întâlniri politice la Bruxelles în contextul afilierii la familia conservatorilor europeni

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, maraton de întâlniri în Parlamentul European pe chestiuni economice, climatice și sociale, în ultima săptămână din ianuarie

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva COVID-19, de la care avem multe de învățat și în Europa

U.E.3 hours ago

Marcelo Rebelo de Sousa, reales președinte al Portugaliei. Ursula von der Leyen și Charles Michel salută rezultatul votului: Portugalia va contribui la redresarea digitală și ecologică a UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

China deschide Forumul Economic de la Davos în 2021, a cărui agendă se învârte în jurul tematicii de reconstrucție a încrederii societale în urma pandemiei de COVID-19

CHINA3 hours ago

Raport UNCTAD: China a devansat SUA devenind principalul beneficiar de investiţii străine directe în 2020

Daniel Buda4 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda participă în Parlamentul European la dezbateri importante privind noul sistem alimentar echitabil

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE5 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac6 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending