Connect with us

Corina Crețu

Europarlamentarul Corina Crețu: Fraudarea fondurilor europene nu este doar o infracțiune, ci și o încălcare a încrederii pe care Uniunea Europeană o acordă beneficiarilor

Published

on

Fraudarea fondurilor europene nu este doar o infracțiune, ci este și o încălcare a încrederii pe care Uniunea Europeană o acordă beneficiarilor, a declarat europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) în cadrul prezentării, în Comisia pentru Cotrol Bugetar a Parlamentului European, a Raportului anual privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În acest context, Corina Crețu, care a fost desemnată în luna octombrie a anului trecut raportor alternativ în comisia mai sus numită pentru acest raport, a invocat nevoia unor ”mecanisme cât mai eficiente de prevenire, identificare și pedepsire a acestor încălcări ale legislației”.

”Una din principalele concluzii ale raportului anual pentru 2018 emis de către Comisia Europeană este faptul că în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în asigurarea faptului că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit corect”, a precizat aceasta.

”Raportul subliniază faptul că, de-a lungul anilor, Comisia a adoptat o serie de măsuri importante pentru combaterea fraudei: acestea includ, de exemplu, noi norme simplificate în baza cărora este cheltuit bugetul UE și o nouă strategie antifraudă care urmărește să îmbunătățească în continuare detectarea, sancționarea și prevenirea fraudei. De asemenea, statele membre au continuat să își consolideze sistemele și procedurile naționale, concentrându-se pe prevenire”, a explicat eurodeputatul român.

În încheiere, Corina Crețu și-a exprimat convingerea că este nevoie ”să identificăm unde anume există probleme reale și să găsim soluții pentru depășirea lor, având de fiecare dată o imagine de ansamblu”.

De la preluarea mandatului de europarlamentar, Corina Crețu a fost desemnată în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020, precum și raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Crețu a fost numită, de asemenea, raportor alternativ în Comisia CONT pentru Raportul privind măsurile de prevenire a fraudelor în comerțul online și a fost numită raportor alternativ al Parlamentului European pentru verificarea activității anuale a Băncii Europene de Investiții

Documentul PE este intitulat ”Raportul anual pe 2018 privind controlul activităților financiare ale Băncii Europene de Investiții”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu solicită Guvernului României să comunice public modul în care folosește fondurile europene pentru a combate criza COVID-19

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a solicitat miercuri Guvernului României să comunice public modul în care folosește fondurile europene pentru a combate criza COVID-19. Fostul comisar european pentru politică regională a trimis, în acest sens, o scrisoare către prim-ministrul Ludovic Orban, ministrului sănătății, ministrului fondurilor europene și ministrului dezvoltării regionale.

“Am trimis, astăzi, o scrisoare Premierului Ludovic Orban și Ministrului Sănătății, Ministrului Fondurilor Europene și Ministrului Dezvoltării Regionale în care am solicitat transparență maximă privind modul în care se folosesc resursele puse la dispoziție Statelor Membre de către Uniunea Europeană în combaterea crizei COVID-19”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul român a precizat că cu această ocazie a reamintit măsurile adoptate la nivelul Parlamentului European.

“Acum, rolul principal este al Guvernelor naționale. Așadar, am solicitat Guvernului să prezinte care sunt pașii concreți pe care i-a făcut deja sau pe care îi are în vedere pentru a folosi aceste surse de finanțare europene în combaterea crizei”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, avertisment către Guvern: Orice discuție despre tăierea salariilor ar fi o mare greșeală

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) avertizează Guvernul că o potențială măsură de reducere a salariilor în scopul redresării economiei ar reprezenta o mare greșeală, cerând autorităților de la București să acorde atenţie planurilor pe care Uniunea Europeană le pune pe masă în această perioadă pentru a sprijini statele membre.

“Se vehiculează în spațiul public, tot mai des, măsuri care pot fi adoptate pentru redresarea economiei. Printre acestea aflăm că s-ar număra și reducerea de salarii – ceea ce, din punctul meu de vedere, trădează o viziune îngustă și total inacceptabilă pentru situația în care ne aflăm acum. Ni se prezintă actuala situație ca fiind una în care trebuie ales între a-i ajuta pe cei din sectorul privat sau a-i ajuta pe cei din sectorul public. E o falsă temă de dezbatere pe care trebuie să o respingem! După experiența tristă de acum 10 ani, când au fost tăiate salariile românilor (și când s-a atentat și la pensiile lor), cred că e cazul să înțelegem că soluția nu constă în scăderea unor salarii, ci în sprijinirea acelor sectoare economice și a acelor angajați aflați în dificultate”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, un guvern responsabil nu ar trebui să-și pună problema tăierii salariilor din sectorul public.

“Principala preocupare ar trebui să fie, în schimb, aceea de a susține mediul privat. De asemenea, nu salariile de la stat sunt mari, ci în multe cazuri cele din privat au rămas prea mici. Să nu uităm că cei aflați acum în prima linie în lupta împotriva coronavirusului sunt mulți angajați din sectorul public: personal medical, polițiști, pompieri, jandarmi, militari, vameși etc. Iar mulți alți bugetari fac eforturi suplimentare pentru ca această perioadă să nu afecteze rezultatele muncii lor, cum sunt cadrele didactice, cercetătorii etc”, a spus Corina Crețu.

“O discuţie despre tăierea salariilor este o greșeală, fie şi doar ca semnal care li se transmite acum acestor oameni. Pe lângă gestionarea relativ nefericită a situației din spitale, a lipsei de echipamente, a testelor încă prea puține care se fac, Guvernul trebuie să aibă ca prioritate sprijinirea populației, a angajaților care riscă să rămână fără loc de muncă, a IMM-urilor care sunt acum expuse riscurilor. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să se acorde atenţie planurilor pe care Uniunea Europeană le pune pe masă în această perioadă pentru a sprijini statele membre, asupra cărora am atras atenția în repetate rânduri săptămânile acestea”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu se alătură apelului la solidaritate al primarilor europeni: Administrațiile locale trebuie să aibă acces rapid și direct la fonduri europene pentru combaterea COVID-19

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) s-a alăturat vineri apelului pentru solidaritate al organizației Eurocities – care reunește primarii a 140 de orașe europene – și care cere ca administrațiile locale să aibă un cuvânt mai important de spus în gestionarea acestei crize, prin acces rapid și direct la fondurile europene care sunt disponibile pentru înlăturarea efectelor răspândirii virusului.

“Cererile lor sunt, din punctul meu de vedere, legitime”, a spus Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Pe parcursul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională, am fost o susținătoare a ideii de sporire a responsabilității comunităților locale în privința fondurilor europene. Așa cum știți, am considerat că cel puțin 10% din fondurile alocate unei țări ar trebui să fie la dispoziția localităților, iar administrațiile locale să fie responsabile pentru realizarea și implementarea proiectelor. Aceasta a fost și logica Agendei Urbane, care a permis orașelor să devină mai inovatoare și să colaboreze mai strâns unele cu celelalte, angajându-se în schimburi de bune practici”, a adăugat ea.

Fiecare comunitate are propriile sale nevoi, cu atât mai mult în mijlocul unor astfel de crize, care afectează Europa asimetric. E necesar să existe o coordonare de la nivel național în astfel de situații, dar la fel de important este să existe un transfer de management al fondurilor către administrațiile locale, astfel încât efectele să fie resimțite mai rapid și mai eficient de fiecare cetățean în parte.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending