Connect with us

RUSIA

Eurostat: În 2020, UE a importat 58% din energia pe care a consumat-o. Rusia a fost principalul furnizor de gaze naturale, petrol și cărbune

Published

on

©European Union, 2012/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană a importat în 2020 58% din energia pe care a consumat-o, în contextul în care producția proprie a acoperit doar 42% din necesar, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.

În 2020, mixul energetic al UE a fost format din 35% petrol și produse petroliere, 24% gaze naturale, 17% surse regenerabile, 13% energie nucleară și 11% combustibili fosili solizi.

Rusia a fost principalul furnizor al UE de gaze naturale, petrol și cărbune, cele mai importante produse energetice din mixul energetic. În 2020, importurile din Rusia au asigurat 24% din nevoia de energie a Uniunii Europene.Gazele naturale, un combustibil important pentru producția de electricitate și încălzire în UE, au fost combustibilul cu cea mai mare pondere în importurile din Rusia. În 2020, 46% din importurile de gaze naturale ale UE au provenit de la acest furnizor, satisfăcând 41% din energia brută disponibilă derivată din gaze naturale.

Țițeiul, un produs esențial pentru producția de carburanți destinați domeniului transportului și industriei petrochimice, a fost combustibilul care a avut a doua cea mai mare pondere în importurile din Rusia.

În 2020, UE a importat din această țară 26% din cantitatea de țiței, acoperind 37% din nevoile energetice ale blocului european.

În final, combustibilii fosili solizi, precum cărbunele, au avut cea mai mică pondere în importurile din Rusia (19%).

În 2020, UE a importat din această țară 53% din cantitatea de antracit, care a acoperit 30% din necesarul de antracit al Uniunii.

Reuniți vineri la Bruxelles, șefii de stat sau de guvern au convenit să reducă treptat dependența de importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia, conform prevederilor Declarației de la Versailles, prin ”achiziționarea, în comun, pe bază voluntară,” a acestor tipuri de energie, precum și a gazului natural lichefiat și hidrogenului.  

În contextul summitului Consiliului European mai sus amintit, președintele american, Joe Biden, care a luat parte la acesta, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, prin care SUA vor majora livrările de gaz natural lichefiat către UE și vor înființa împreună cu Uniunea un grup operativ pentru securitate energetică.

Între timp, Comisia Europeană a solicitat statelor membre să se asigure că infrastructurile lor subterane de stocare a gazelor sunt umplute în proporție de cel puțin 80 % până la 1 noiembrie 2022 și de 90 % în anii următori, cu obiective intermediare de atins în februarie și octombrie. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

Published

on

© MAE/ Twitter

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a depus flori la Piatra lui Solovețki din Moscova, în “semn de doliu pentru moartea neașteptată și șocantă a lui Aleksei Navalnîi”, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe, la indicația căruia s-a desfășurat acțiunea.

“Gândurile noastre sunt alături de familia sa și de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație, libertate și demnitate”, a transmis MAE român, pe rețeaua de socializare X.

Acțiuni similare au fost întreprinse și de alți ambasadori, inclusiv ambasadoarea SUA la Moscova.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, anunțul fiind făcut de penitenciarul unde acesta era deținut cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München și declanșând o serie de reacții internaționale de condamnare. De altfel, în urma discursului, de pe scena Conferinței, al vicepreședintei SUA Kamala Harris, pe podiumul MSC a urcat Iulia Navalnaia, văduva lui Navalnîi. Într-un moment apăsător, soția disidentului rus a cerut lumii să se unească pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin.

La München, Navalnaia s-a întâlnit atât cu Kamala Harris, cât și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ulterior, ea a fost invitată luni la reuniunea lunară a miniștrilor de externe din UE, cu șeful diplomației europene Josep Borrell propunând ca regimul de sancțiuni privind drepturile omului să îi poarte numele lui Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov acordat de Parlamentul European, a captat atenția datorită curajului său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. Om politic al opoziției ruse, militant anti-corupție și adversar politic major al președintelui Putin, acesta s-a remarcat prin blogul său, LiveJournal, dar și prin prezența pe YouTube și Twitter, unde are milioane de urmăritori; s-a făcut cunoscut pe scena internațională prin organizarea de manifestații, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia, împotriva președintelui Putin și a guvernului acestuia.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Soția lui Navalnîi, consolată la München de Kamala Harris și Ursula von der Leyen, care au omagiat curajul opozantului rus: Ne plecăm capul în fața întregii familii

Published

on

© Screenshot / European Commission Video

Corespondență din München

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-au întâlnit vineri, la München, cu soția opozantului rus Aleksei Navalnîi, Iulia, pe care au consolat-o după anunțul decesului soțului său în închisoarea în care executa o condamnare din partea regimului lui Vladimir Putin.

Cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München să debuteze și cu aproximativ o săptămână înaintea împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, administrația penitenciarului din regiunea Yamalo-Nenets, unde Nalvanîi își ispășea pedeapsa, a anunțat moartea acestuia, după cum a raportat Reuters.

Astăzi, la München, după ce am aflat că Aleksei Navalnîi a murit în Rusia, mi-am exprimat profunda durere și indignare față de soția sa, Iulia. Rugăciunile mele sunt alături de ea și de întreaga sa familie“, a scris Kamala Harris, într-o postare pe X.

La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îmbrățișat-o pe Iulia și a consolat-o pentru pierderea suferită.

Dragă Iulia, tu și familia ta l-ați susținut cu curaj pe Aleksei Navalnîi în cauza sa timp de mulți ani. Astăzi, ne plecăm și noi capul în fața întregii familii”, este mesajul care însoțește videoclipul difuzat de președinta Comisiei Europene în care cele două se îmbrățișează.

Uniunea Europeană consideră regimul președintelui rus Vladimir Putin drept singurul responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, în vreme ce președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a precizat că Rusia i-a luat libertatea și viața lui Navalnîi, dar nu și demnitatea, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un apel la unitate în lupta pentru libertate. O declarație similară a fost rostită și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Din partea României, reacții de indignare, condoleanțe și condamnare au venit din partea președintelui Klaus Iohannis, a președintelui Senatului Nicolae Ciucă și a ministrului de externe Luminița Odobescu.

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și-a început discursul la Conferința de la München precizând că această veste a decesului lui Navalny reprezintă un nou gest de “brutalitate” din partea lui Putin. De altfel, discursul vicepreședintei SUA a fost urmat de un moment apăsător, pe scena Conferinței urcând Iulia Navalnîi, soția opozantului rus cerând lumii să se unească pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin.

Vorbind în limba rusă, Iulia Navalnîi a făcut apel la comunitatea internațională să se unească și să lupte împotriva “regimului oribil” din Rusia. “Acest regim și Vladimir Putin ar trebui să fie trași la răspundere personal pentru toate atrocitățile pe care le-au comis în țara noastră în ultimii ani.”, a punctat soția opozantului rus.

“M-am gândit: “Să stau aici, în fața dumneavoastră, sau să mă întorc la copiii mei?”. Și apoi m-am gândit: ce ar fi făcut Alexei în locul meu’? Și sunt sigură că el ar fi stat aici, pe această scenă. Nu știu dacă ar trebui să credem știrile teribile pe care le primim, știrile pe care le primim doar din partea presei oficiale, pentru că de mulți ani – și știți toate astea – suntem în această situație, nu putem să-i credem pe Putin și guvernul său, ei mint constant. Dar dacă este adevărat, aș vrea ca Putin și tot personalul său – toți cei din jurul lui, guvernul său, prietenii săi – vreau să știe că vor fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut cu țara noastră, cu familia mea și cu soțul meu. Vor fi aduși în fața justiției, iar această zi va veni curând.”, a mai spus ea.

Ulterior, într-o declarație susținută la Casa Albă, președintele american Joe Biden i-a atribuit președintelui rus Vladimir Putin responsabilitatea morții lui Navalnîi.

“Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a întruchipat atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a întruchipat. A fost curajos. Avea principii, era dedicat construirii unei Rusii în care să existe și să se aplice pretutindeni un stat de drept și o convingere în continuă evoluție că Rusia, așa cum o știa el, era o cauză pentru care merita să lupți și, evident, chiar să mori”, a afirmat liderul american.

Întrebat direct dacă apreciază că moartea lui Navalnîi a fost un “asasinat”, președintele american a răspuns: “nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Serviciul penitenciar federal al districtului autonom Yamalo-Nenets a precizat că Navalnîi “nu s-a simțit bine” după o plimbare vineri și “aproape imediat și-a pierdut cunoștința”.

Reprezentanții închisorii au precizat că a fost chemat personalul medical, dar că acesta nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Penitenciarul a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire.

Aleksei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov acordat de Parlamentul European, a captat atenția datorită curajului său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. Om politic al opoziției ruse, militant anti-corupție și adversar politic major al președintelui Putin, acesta s-a remarcat prin blogul său, LiveJournal, dar și prin prezența pe YouTube și Twitter, unde are milioane de urmăritori; s-a făcut cunoscut pe scena internațională prin organizarea de manifestații, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia, împotriva președintelui Putin și a guvernului acestuia.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Biden îl consideră pe Putin responsabil de moartea lui Navalnîi: Spre deosebire de Putin, Navalnîi a fost curajos, avea principii și credea că Rusia este o cauză pentru care merită să lupți și să mori

Published

on

© The White House

Preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil de moartea opozantului Aleksei Navalnîi în închisoare, a declarat vineri, preşedintele american Joe Biden, el întrebuințând contextul acestei reacții pentru a atrage atenția parlamentarilor americani care au blocat un pachet de finanțare pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

Vorbind la Casa Albă, în primele sale comentarii după aflarea veștii că unul dintre cei mai vocali critici ai liderului rus a murit, președintele american i-a adus un omagiu lui Navalnîi.

“Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a întruchipat atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a întruchipat. A fost curajos. Avea principii, era dedicat construirii unei Rusii în care să existe și să se aplice pretutindeni un stat de drept și o convingere în continuă evoluție că Rusia, așa cum o știa el, era o cauză pentru care merita să lupți și, evident, chiar să mori”, a afirmat liderul american.

Întrebat direct dacă apreciază că moartea lui Navalnîi a fost un “asasinat”, președintele american a răspuns: “nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”.

“Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil. Ceea ce s-a întâmplat este încă o dovadă a brutalității lui Putin. Nimeni nu ar trebui să fie păcălit, nici în Rusia, nici acasă, nici oriunde în lume. Putin nu vizează doar cetățeni ai altor țări, așa cum am văzut în ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment, ci el comite crime teribile și asupra propriului popor”, a punctat Biden.

Cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München să debuteze și cu aproximativ o săptămână înaintea împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, administrația penitenciarului din regiunea Yamalo-Nenets, unde Nalvanîi își ispășea pedeapsa, a anunțat moartea acestuia, după cum a raportat Reuters.

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și-a început discursul la Conferința de la München precizând că această veste a decesului lui Navalny reprezintă un nou gest de “brutalitate” din partea lui Putin. De altfel, discursul vicepreședintei SUA a fost urmat de un moment apăsător, pe scena Conferinței urcând Yulia Navalny, soția opozantului rus cerând lumii să se unească pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin.

Liderul american a avertizat că SUA încă așteaptă confirmarea oficială a morții lui Navalnîi, dar că există puține motive să credem că nu este adevărat. De asemenea, el a folosit discursul său pentru a-i îndemna pe legiuitorii americani, care au fost în impas cu privire la un pachet de finanțare pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

“Această tragedie ne amintește de miza acestui moment de a oferi finanțare pentru ca Ucraina să poată continua să se apere împotriva atacului vicios și a crimelor de război ale lui Putin. Știți, a existat un vot bipartizan în Senat care a trecut cu o majoritate covârșitoare în Senatul Statelor Unite pentru a finanța Ucraina. Istoria ne privește. Istoria privește Camera Reprezentanților”, a precizat el.

Biden l-a ironizat pe fostul președinte Donald Trump, care a provocat tensiuni după afirmații făcute la un eveniment campanie, când a spus că ar încuraja Rusia să atace țările NATO care nu contribuie suficient de mult la susținerea financiară a Alianței.

“Trebuie să ne dăm seama cu ce avem de-a face. Cu toții ar trebui să respingem declarațiile periculoase făcute de președintele anterior, care a invitat Rusia să îi invadeze pe aliații noștri din NATO dacă aceștia nu plătesc. El a spus că, dacă un aliat nu își plătește cotizația, a încurajat Rusia să, citez, “facă ce naiba vrea”. Cred că ar trebui să-mi limpezesc puțin mintea și să nu spun ceea ce gândesc cu adevărat, dar permiteți-mi să fiu clar. Este un lucru scandalos pentru un [fost] președinte să spună acest lucru. Nu pot să înțeleg acest lucru. Atât timp cât sunt președinte, America își menține angajamentul sacru față de aliații noștri din NATO”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

COMISIA EUROPEANA58 mins ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.2 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ3 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.3 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA3 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G74 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO4 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending