Eurostat. Rural versus urban. Unde se află cei mai mulți cetățeni expuși riscului sărăciei și excluziunii sociale

Fenomenul urbanizării și al exodului de la sat la oraș este în plină expansiune. Potrivit Eurostat, 41,2% din totalul europenilor trăiau în 2016 în orașe, în timp ce 30,6% trăiau în orașe mai mici sau suburbii, în timp ce 28,2% în zone rurale.

Dar care este diferența de trai a persoanelor care trăiesc în aceste zone?

În 2016 aproape unul din patru locuitori din orașele din UE (23,6%)  se afla în risc de excluziune socială sau pericol de sărăcie. Cu toate acestea, procentul este mai mare în zonele rurale unde 25,5% dintre persoane se încadrau în acea categorie. În orașele mici și suburbii aproximativ 21,6% dintre cetățeni eru expuși riscului sărăciei.

Pentru a fi supusă riscului sărăciei, o persoană trebuie să îndeplinească una dintre aceste condiții: să fie expusă riscușui sărăciei monetare, să fie deprivați din punct de vedere material, sau să locuiască într-o gospodărie cu intensitate scăzută a muncii.

33,3% dintre locuitorii orașelor mici din România s-au confruntat cu riscul sărăciei sau excluziunii sociale, spre desoebire de zonele rurale unde mai mult de jumătate (51,7%) s-au confruntat cu această situație și cu zonele urbane cude procentul a fost cel mai mic, de 24,3%.

Ponderea totală a populației care risca sărăcia sau excluziunea socială în UE a crescut ușor de-a lungul anilor. În orașe, ponderea a crescut de la 22,7% în 2010 la 23,6% în 2016, în timp ce în orașe și suburbii a crescut de la 20,3% în 2010 la 21,6% în 2016. În schimb, ponderea a scăzut în mediul rural de la 29,0% 2010 la 25,5% în 2016. Cu toate acestea, tendințele au variat în toate statele membre ale UE.

Cea mai mică pondere a locuitorilor orașelor expuși riscului sărăciei sau excluziunii sociale a fost înregistrată în Slovacia (13,0%), urmată îndeaproape de Republica Cehă (13,8%) și de Polonia (16,2%) și Finlanda (17,2%). Pe de altă parte, cea mai mare cotă a fost înregistrată în orașele din  Grecia (33,6%), urmată de cele ale Bulgarieo (31,1%), Italiei (30,3%) și Belgiei (29,3%).

În 12 state membre ale UE, orașele au înregistrat cel mai mic procentaj de persoane expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale, în timp ce în zece state membre, cele mai mici proporții au fost înregistrate în zonele rurale. În șase state membre, cele mai scăzute proporții au fost înregistrate în orașe și suburbii.

Localnicii din Austria, Belgia, Danemarca, Olanda și Regatul Unit au fost mai expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială decât cei care trăiesc în zonele rurale, în orașe și suburbii. Spre deosebire, locuitorii orașelor din România au fost aproape la fel de probabil ca cei care trăiesc în zonele rurale să se confrunte cu riscul sărăciei sau excluziunii sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.