Connect with us

GENERAL

Exclusiv Calea Europeană: Priorităţile noului ministru al muncii

Published

on

Ca urmare a schimbării Guvernului României, Calea Europeană a trimis o solicitare către ministere pentru a afla care sunt principalele priorități ale noilor miniștri în raport cu poziția României-stat membru al Uniunii Europene. Astăzi prezentăm răspunsul venit din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

“Dosare prioritare în domeniul afacerilor sociale şi ocupării forţei de muncă

Politica socială face parte din competenţele partajate între UE şi statele membre. În cele mai multe cazuri, politicile sociale sunt puse în aplicare în mod mai eficient la nivelul statelor membre decât la nivel european.

UE reglementează normativ în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin stabilirea unor standarde minime comune la locul de muncă, prin sprijinirea şi dezvoltarea dialogului social la nivel european, precum şi prin modernizarea relaţiilor de muncă şi prin încurajarea mobilităţii lucrătorilor europeni. De asemenea, un aspect deosebit de important îl constituie coordonarea sistemelor de securitate socială, care garantează faptul că toţi cetăţenii UE care se mută în altă ţară nu sunt dezavantajaţi în ceea ce priveşte securitatea socială, inclusiv accesul la îngrijirile de sănătate.

UE sprijină statele membre în efortul acestora de a crea locuri de muncă şi de a promova incluziunea socială în principal prin intermediul Strategiei Europa 2020.

Libera circulaţie a lucrătorilor reprezintă unul dintre dosarele cele mai importante pentru România. 10 state membre, inclusiv Spania, au decis în decembrie 2011 menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene şi a Parlamentului European şi a demersurilor pe plan bilateral.

Până la 31 decembrie 2011, statele membre care au dorit menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari au comunicat Comisiei Europene acest fapt, respectiv Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Marea Britanie şi Spania.

Italia şi Cehia au liberalizat total piaţa forţei de muncă de la 1 ianuarie 2012.

Astfel, este o prioritate a autorităţilor române să continue la Bruxelles, dar şi în plan bilateral, să solicite ridicarea restricţiilor.

Strategia Europa 2020

Europa 2020 reprezintă Strategia UE de creştere economică pentru următorii zece ani. În practică, Uniunea a stabilit cinci obiective majore – privind ocuparea forţei de muncă, inovarea, educaţia, incluziunea socială şi mediul/energia – care urmează să fie atinse în 2020 iar statele membre au adoptat propriile lor obiective naţionale în aceste domenii. Monitorizarea Strategiei este inclusă în „semestrul european”, ciclul anual de coordonare a politicilor economice şi bugetare.

Ţinta privind ocuparea forţei de muncă şi ţinta privind incluziunea socială sunt direct gestionate pe plan naţional de către MMFPS, lucrările fiind coordonate cu cele de la nivelul Uniunii prin intermediul participării la Comitetul pentru Protecţie Socială – SPC şi Comitetul pentru Ocupare – EMCO.

Pachetul ocupare

Pachetul “ocupare” a fost lansat de COM în 18 aprilie a.c. şi reprezintă un set cuprinzător de documente care propune măsuri menite să schimbe dinamica pieţei europene a muncii.

Propunerea se concentrează asupra cererii de noi locuri de muncă şi stabileşte modalităţi prin care statele membre să încurajeze angajarea de lucrători.

De asemenea, aceasta identifică domeniile cu cel mai mare potenţial de creare de locuri de muncă pentru viitor: economia ecologică, serviciile de sănătate şi tehnologii informatice şi de comunicare (TIC). Comunicarea Comisiei “Către o redresare generatoare de locuri de muncă” este însoţită de 9 documente de lucru ale Comisiei, care analizează şi pentru unele domenii lansează consultări publice.

Pachetul este în curs de analiză de către statele membre şi reprezintă unul dintre pachetele prioritare pentru domeniul social.

Participarea permanentă şi activă la procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, corespunzător obiectivului general al convergenţei cu obiectivele Uniunii Europene pentru domeniul politicii sociale şi ocupării forţei de muncă (asumarea statutului de Stat Membru al Uniunii Europene)

  • Coordonarea intra-ministerială în vederea pregătirii documentelor şi asigurarea participării la activităţile instituţiilor europene:

–      la reuniunile formale şi informale/sectoriale ale Consiliului pentru Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului,  la nivel ministerial:

  • Preşedinţia Daneză (1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012): o reuniune formală
  • Preşedinţia Cipriotă (1 iulie 2012 – 31 decembrie 2012): 3 reuniuni ale miniştrilor

Următoarea reuniune formală a Consiliului EPSCO este prevăzută a avea loc în perioada 21-22 iunie a.c.

  • Coordonarea intra-ministerială în vederea asigurării participării la reuniunile comitetelor şi grupurilor de lucru ale Consiliului U.E. şi Comisiei Europene pentru domeniul social, la nivel tehnic;

Continuitate în ce priveşte participarea proactivă a MMFPS la agenda UE

Dosare aflate în prezent în negociere la nivel european, prioritare pentru MMFPS, sunt următoarele:

  • Pachetul detaşare;
  • Coodonarea elaborării contribuţiei MMFPS la actualizarea Programului Naţional de Reformă 2011 – 2013, monitorizarea progreselor realizate şi elaborarea raportului de implementare a PNR pentru cele două obiective Europa 2020 aflate în responsabilitatea MMFPS.”

Foto: gov.ro

GENERAL

Pașaportul românesc, unul dintre cele mai „mobile” pașapoarte de la nivel mondial, potrivit Indicelui Henley Passport

Published

on

© Calea Europeană

Pașaportul românesc este unul dintre cele mai „mobile” pașapoarte de la nivel mondial, potrivit Indicelui Henley Passport, situându-se pe locul 17 în clasamentul privind accesibilitatea globală, relatează RFI

Pentru unii oameni, un pașaport este un portal către lumea întreagă. Pentru alții, aceasta este o, însă, o barieră în calea libertății de călătorie pe care o caută. 

Potrivit Indicelui Henley Passport, de 16 ani cel mai riguros și sofisticat instrument de măsurare a accesului în alte țări de la nivel global, paşaportul japonez se clasează în 2021, pentru al 4-lea an consecutiv, pe primul loc. Franţa pierde două locuri şi se regăseşte pe poziţia a 6-a în timp ce România este pe un onorabil loc 17 mondial. Astfel, cu un paşaport nipon se poate intra fără viză 191 de țări. Locul 2 mondial este ocupat de Singapore, cu 190 de „porți”, iar locul trei revine la egalitatea Germaniei și Singapore, cu 189 de posibilităţi de călătorie fără viză. Franţa este pe locul 6 mondial, alături de Irlanda, Olanda, Portugalia şi Suedia. Paşapoartele acestor ţări permit voiaje fără viză în 186 de state diferite. Americanii urmează imediat după, pe locul 7. In fine, pe locul 17 mondial regăsim paşaportul românesc care deschide porţile la 172 de ţări în timp.

La codul clasamentului Henley se află Afganistan, al cărui pașaport asigură călătorii fără viză doar în 26 de ţări.

Acesta depășește un clasament simplu al pașapoartelor pentru a vă oferi o imagine aprofundată a libertății individuale de călătorie, inclusiv țările pe care le puteți accesa și cu ce tip de viză, schimbările suferite de pașapoarte în ultimii 16 ani, comparații între pașapoarte, explicații privind nivelul de acces al unui anumit tip de pașaport și tipul de documente suplimentare care ar îmbunătăți mobilitatea individuală. 

Clasamentul nu ține cont de restricțiile de călătorie impuse de pandemia de coronavirus. 

Continue Reading

GENERAL

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat: Coeziunea promovată de președinția României la Consiliul UE, definitorie pentru consolidarea modelului social european promovat de Portugalia

Published

on

© Angel Tîlvăr / Arhivă personală

Coeziunea promovată de președinția României la Consiliul UE este definitorie pentru consolidarea modelului social european promovat de președinția portugheză, susține senatorul PSD Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Pandemia de COVID-19 va continua să domine agenda comună europeană, a declarat senatorul PSD Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, care a participat la Reuniunea COSAC din 11 ianuarie 2021, organizată în sistem de videoconferință cu ocazia preluării de către Portugalia, la 1 ianuarie 2021, a președinției semestriale a Consiliului UE

„Este nevoie să consolidăm ce am dobândit în lupta cu pandemia, să evităm greșelile trecute și să facem față, într-o manieră efectivă, provocărilor prezente”, a afirmat Angel Tîlvăr.

În intervenția sa, senatorul Angel Tîlvăr a remarcat, în mod pozitiv, „asimilarea coeziunii, care a fost parte a motto-ului Președinției României la Consiliul UE, ca valoare comună europeană, definitorie pentru procesul de consolidare a modelului social european, promovat de Președinția portugheză. Consider că este necesar un efort de creștere a încrederii cetățenilor în modelul social european, prin promovarea unei uniuni bazate pe valorile comune: solidaritatea, convergența și coeziunea”.

Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României a subliniat că la Summit-ul din luna mai din Porto, implementarea măsurilor Pilonului European al Drepturilor Sociale trebuie evaluată, cu atât mai mult cu cât, punerea lor în aplicare a fost promovată de către Președinția română a Consiliului UE.

„Mă bucur să aduc în discuție faptul că România a avut o contribuție semnificativă în domeniul social, prin adoptarea Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, a Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă, precum și a Regulamentului privind înființarea Autorității Europene pentru Muncă”, a mai spus senatorul PSD.

 

Continue Reading

GENERAL

Prima persoană vaccinată anti-COVID din România, asistenta Mihaela Anghel (Matei Balș): Oamenii „să vină să se vaccineze, să nu aștepte să se îmbolnăvească” pentru a-și confirma existența acestei boli

Published

on

© RO Vaccinare/Facebook

Prima persoană din România care a primit astăzi, 27 decembrie, vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech, asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, din București, încurajează românii să se vaccineze, „să nu aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să își dea seama că există această boală”. 

„Să deschidă bine ochii şi să vină să se vaccineze, pentru a putea scăpa de această greutate care ne apasă pe toţi. Să nu aştepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să îşi dea seama că există această boală (…) Simt şi sper să fie începutul şi sfârşitul acestei pandemii. Sper din tot sufletul”, a spus asistenta, citată de Agerpres. 

Citiți și Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Cadrul medical se consideră „foarte privilegiată” pentru că a fost aleasă să fie prima persoană vaccinată din România. În context, precizăm că Mihaela Anghela a fost asistenta care a preluat primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 la debutul pandemiei. 

„Cred că a fost cea mai mare emoţie. Am fost foarte privilegiată pentru că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din ţară (…) Nu am ştiut cum să reacţionez, nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă. Pur şi simplu am spus ‘da’ şi am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc”, a afirmat asistenta după ce a primit doza de vaccin.

Vineri, 25 decembrie, au intrat în țară primele 10.000 de doze simbolice din vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Sub contractul încheiat de Comisia Europeană cu cele două companii aliate în lupta împotriva noului coronavirus, România va avea 10 milioane de doze de vaccin, urmând ca săptămânal să fie distribuite cca. 140.000 de doze.

Potrivit autorităților române, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei cu pandemia Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ‘Matei Balş’ Bucureşti – 600 de doze, iar la ‘Victor Babeş’ – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.

 

 

Continue Reading

Facebook

U.E.8 mins ago

UE condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi și solicită eliberarea sa imediată: Este o infracțiune pentru comunitatea internațională, pentru Europa

INTERNAȚIONAL28 mins ago

SUA: Administrația Trump și viitoarea administrație Biden cer eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi și acuză Rusia că vrea să-l aducă la tăcere pe liderul opoziției

POLITICĂ14 hours ago

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Dacian Cioloș14 hours ago

Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi despre o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Parlamentul European, prima sesiune plenară din acest an. Recentele violențe asupra Congresului SUA, prioritățile președinției portugheze a Consiliului UE și evoluțiile privind vaccinul anti-COVID, principalele teme dezbătute

ROMÂNIA18 hours ago

A cincea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sosește luni în România. Cele 87.750 de noi doze, distribuite în țară

U.E.19 hours ago

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

U.E.19 hours ago

Franța se declară ”reticentă” cu privire la introducerea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Este prematur să vorbim de o hârtie

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) investighează cauzele care au condus la separarea în două zone a rețelei electrice europene interconectate

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.6 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending