Connect with us

NATO

Expert GMF: România ar trebui să propună, la summitul de la Bruxelles, înființarea unui Centru de Excelență NATO pentru Securitate Maritimă la Marea Neagră

Published

on

România ar trebui să propună înființarea unui Centru de Excelență NATO pentru Securitate Maritimă la Constanța, o măsură care ar putea fi pe placul administrației Trump în contextul în care Bucureștiul se numără printre țările care respectă angajamentele financiare de 2% din PIB în materie de cheltuieli pentru apărare.

Propunerea reiese dintr-o serie de materiale analitice în avanpremiera summitului NATO de săptămâna trecută realizate de experții German Marshall Fund of the United States (GMFUS. Într-un articol intitulat ”Paying more attention to the Black Sea”, expertul Alina Inayeh, directorul biroului de la București al GMFUS, sugerează că este puțin probabil ca măsurile pe care NATO le va adopta la summitul de la Bruxelles cu privire la Marea Neagră să includă și o intensificare a prezenței militare.

Argumentele expertului GMF țin atât de interesele concrete și strategice ale Rusiei în Marea Neagră, dar și de summitul care va urma reuniunii la vârf a liderilor NATO, summitul premieră de la Helsinki dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

”Statele membre NATO riverane la Marea Neagră ar trebui să urmărească obiectivul menționării Mării Negre în declarația finală a summitului și să insiste pentru câteva acțiuni modeste. Acestea includ pledoaria pentru o cooperare mai strânsă (…) posibil chiar prin inițierea unui format de consultări la Marea Neagră, menținerea interesului Turciei față de problemele legate de Marea Neagră, în ciuda concentrării sale spre sud; sugestia creării unui Centru de Excelență al NATO pentru Securitate Maritimă la Constanța, o măsură care ar putea fi pe placul administrației Trump, dat fiind că România îndeplinește angajamentul de 2% din PIB privind cheltuielile pentru apărare; și  arătarea sprijinului celorlalți membri ai flancului estic în menținerea Mării Negre pe agenda summitului și a Alianței în general. Aceste acțiuni pot fi mai mult simbolice decât cele viguroase necesare pentru restabilirea echilibrului militar în Marea Neagră, dar totuși acest summit ar putea fi despre simboluri și acțiuni mici”, argumentează Alina Inayeh (analizele GMF pot fi citite aici).

Înființarea unui Centru de Excelență pentru Securitate Maritimă ar putea fi servi drept o componentă importantă pentru postura maritimă a Alianței.

Utilizarea argumentului respectării angajamentelor față de Alianță – partajarea echitabilă a responsabilităților – pentru îndeplinirea obiectivelor României la summitul aliat de la Bruxelles a fost subliniată și într-o analiză publicată de CaleaEuropeana.roCea mai delicată temă a summitului, întrucât ea aprinde disensiunile între Donald Trump și aliații occidentali, este deopotrivă și cartea strategică a României. Delegația României va merge la summit reprezentând unul dintre cele șase state membre care au alocat 2% din PIB pentru Apărare în 2017, dar și țara aliată care deține primul loc în rândul națiunilor NATO ce au alocat cel mai mare procent din bugetul Apărării capitolului înzestrării militare, conform raportului anual al secretarului general al NATO.

Mai mult, raționamentul susținerii unor măsuri concrete în schimbul tentativelor de a spori o prezență militară considerabilă aliată în Marea Neagră a fost probat la summitul NATO de la Varșovia din 2016, când concentrația unei majorități a deciziilor Alianței pentru descurajare și apărare a fost fixată în nordul flancului estic. (Citiți aici O evaluare echilibrată de la Varșovia: între ”a fost un succes” și ”a fost un eșec” există un ”puteam obține mai mult”. Cum întruchipează rezultatele României relația NATO-Rusia).

Atunci, documentul final al summitului din 2016 a cuprins nu mai puțin de 8 referi la regiunea Mării Negre. Aliații au convenit, la Varșovia, să sprijine eforturile regionale ale țărilor riverane la Marea Neagră pentru a asigura securitate și stabilitate.

Centrele de Excelență sunt instituții finanțate la nivel național sau multinațional care pregătesc și educă lideri și specialiști din țările membre ale NATO și țările partenere, ajută la dezvoltarea doctrinei, îmbunătățesc interoperabilitatea și capacitățile și testează și validează conceptele prin experimentare.

În prezent, la nivelul NATO există 24 de centre de excelență, dintre care unul și în România, la Oradea – Centrul de Excelență HUMINT pentru human intelligence. Mai mult, în baza deciziilor summitului NATO de la Varșovia din 2016, aliații au aprobat înfiinţarea pe teritoriul României a Detaşamentului de contrainformaţii NATO a cărui activitate să se desfășoare pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud Est din Bucureşti.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JAPONIA

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă: România și Japonia vor iniția negocierile pentru un acord bilateral în domeniul apărării

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării între România şi Japonia a fost discutată, joi, de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ambasadorul nipon la Bucureşti, Hitoshi Noda.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării remis CaleaEuropeană.ro, cu prilejul întâlnirii, ministrul Ciucă a mulţumit ambasadorului japonez pentru interesul acordat MApN, ”în special în contextul situaţiei de securitate tot mai complicată”.

Totodată, acesta a confirmat participarea unui reprezentant al MApN la primul dialog bilateral, care va avea loc la începutul lunii decembrie, la Tokio, care îşi propune să identifice domeniile de interes comun, care vor constitui baza iniţierii negocierii unui acord bilateral în domeniul apărării.

“Am apreciat de comun acord importanţa menţinerii unui nivel constant al dialogului politico-militar bilateral, având în vedere evoluţiile din mediul internaţional de securitate”, a precizat ministrul, la finalul întrevederii de la sediul MApN.

Discuțiile dintre mininistrul Apărării Naționale și ambasadorul nipon la București au avut loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis, aflat în premieră într-o vizită în Japonia în luna octombrie, și premierul nipon Shinzo Abe au discutat, la Tokyo, despre posibilitatea strângerii ”cooperării în domeniul securității și apărării”.

 

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis, Donald Trump și ceilalți lideri NATO, invitați de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham pentru a marca 70 de ani de la înființarea Alianței

Published

on

© Administrația Prezidențială

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord va găzdui pe 3 decembrie o recepţie pentru liderii statelor NATO la Palatul Buckingham cu prilejul marcării a 70 de ani de la crearea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, context în care cei 29 de lideri euro-atlantică se vor reuni la Londra.

Potrivit unui comunicat al NATO remis CaleaEuropeană.ro, monarhul britanic va găzdui recepția la Palatul Buckingham, eveniment la care vor participa, între alții preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel sau premierul britanic Boris Johnson, cel care va fi liderul gazdă al reuniunii liderilor aliați. România va fi reprezentată, deopotrivă la recepție și la reuniunea liderilor, de președintele Klaus Iohannis.

Aceasta va fi cea de-a patra reuniune a liderilor NATO în care președintele Klaus Iohannis reprezintă România după summit-urile de la Varșovia (2016) și Bruxelles (2018) și reuniunea specială de la Bruxelles (2017), cu prilejul inaugurării noului sediu al Alianței Nord-Atlantice.

Pe de altă parte, acesta nu este primul deniu regal britanic la care președintele Klaus Iohannis participă. Anul trecut, pe 14 noiembrie, șeful statului a fost invitat la Londra de Regina Elisabeta a II-a la aniversarea Prințului Charles, care împlinea 70 de ani.

Summit-ul aniversar al șefilor de stat și de guvern din țările NATO de anul acesta, la 70 ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, ce va avea loc la Londra, se va desfășura în perioada 3-4 decembrie. 

NATO a împlinit 70 de ani de la înființare la 4 aprilie, moment care a fost celebrat printr-o reuniune a miniștrilor de Externe din țările aliate, organizată chiar în acea zi la Washington. Acum șapte decenii, la 4 aprilie 1949, 12 state din Europa Occidentală și America Nord înființau alianța politico-militară prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord. Londra a fost de asemenea ”prima casă a NATO”, capitala britanică găzduind primul sediu al Alianței Nord-Atlantice.

În 1949, Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat privind apărarea colectivă, bazat pe principiul ”un atac împotriva unuia dintre aliați este un atac împotriva tuturor”.

Aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO coincide și cu aniversare a 15 ani de când România a devenit membru al Alianței Nord-Atlantice, drapelul României fiind arborat la cartierul general al Alianței la 29 martie 2004.

Puteți citi pe larg despre
Aniversarea a 70 ani de la înființarea NATO
Aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO

Reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern din țările NATO de la Londra va marca al patrulea an consecutiv în care liderii euro-atlantici se reunesc în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, după summit-urile decizionale de la Varșovia (2016) și Bruxelles (2018), precum și după reuniunea specială de la Bruxelles din 2017 cu prilejul inaugurării sediului NATO.

 

Continue Reading

NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și ambasadorul Coreei de Sud au semnat un nou program de parteneriat NATO-Coreea de Sud

Published

on

© NATO

NATO și Coreea de Sud au semnat joi un nou program de parteneriat prin care este promovat dialogul politic și cooperarea practică într-o serie de domenii prioritare comune, inclusiv apărarea cibernetică, neproliferarea armelor de distrugere în masă și știința pentru pace și securitate, informează Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Documentul care stabilește cadrul pentru cooperare și dialog politic a fost semnat de secretarul general adjunct Mircea Geoană și ambasadorul Republicii Coreea, Kim Hyoung-zhin, acesta reprezentând al treilea program individual de cooperare de parteneriat (IPCP).

”Semnarea noului Program de Parteneriat și Cooperare între NATO și Republica Coreea reprezintă recunoașterea importanței parteneriatelor Alianței noastre cu statele din Asia-Pacific, care împărtășesc aceleași valori și preocupări de securitate la nivel global. Republica Coreea reprezintă o super-putere tehnologică și un factor de stabilitate într-o zonă critică pentru pacea și securitatea planetei”, a scris Mircea Geoană, pe Facebook.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending