Connect with us

ROMÂNIA

FMI recomandă României introducerea impozitării progresive a veniturilor, aplicarea cotei standard de TVA pentru mai multe articole, introducerea unei taxe pe carbon în domeniile transporturilor și construcțiilor

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

O misiunea a Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, în cadrul întâlnirii periodice cu autoritățile române și cu alte părți interesate.

În raportul emis la finalul misiunii, experții FMI recomandă:

A. ”O consolidare fiscală eficientă pentru a restabili soliditatea finanțelor publice”.  ”Deficitele bugetare – proiectate la 6 % sau mai mult – vor trebui să scadă sub 3 % din PIB pe termen mediu pentru a stabiliza datoria publică, a asigura o finanțare accesibilă pe piață și a sprijini plata continuă a fondurilor UE. Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția cea bună, dar este nevoie de mai mult”, consideră Fondul Monetar Internațional.

Experții salută adoptarea pachetului fiscal de anul trecut, pe care îl califică drept ”un pas în direcția cea bună”, dar, în viziunea lor, ”este nevoie de mai mult”.

”Deși eforturile de a limita cheltuielile care nu țin de pensii și de a îmbunătăți eficiența administrației publice și fiscale sunt binevenite, potențialul lor de a contribui la ajustarea fiscală este limitat, în special pe termen scurt”, arată raportul.

În contextul în care ”veniturile fiscale ale României sunt cu mult sub nivelul celor din țările similare și sunt prea mici pentru a susține serviciile publice la standardele UE”, ”nu există o cale realistă de a progresa fără o reformă substanțială a politicii fiscale”, consideră Fondul Monetar Internațional, care propune:

  • Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor existente, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit progresiv.
  • Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole cu cota standard.
  • Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pentru combustibilii fosili.
  • Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
  • Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.

B. Predictibilitatea, esențială în ”elaborarea și punerea în aplicare a modificărilor politicii fiscale”. Fondul Monetar Internațional recomandă ”discutarea și comunicarea din timp a planurilor de reformă fiscală”, care ”ar facilita planificarea de către firme și gospodării și ar îmbunătăți climatul investițional”.

C. Rata dobânzii de politică monetară ar trebui menținută până când inflația globală și inflația de bază se vor fi aflat pe o traiectorie descendentă fermă și până când acestea vor fi pe cale să atingă marja de toleranță a țintei de 2,5% a Băncii Naționale a României.

D. Sistemul bancar își menține poziții solide în ceea ce privește capitalul, lichiditatea și profitabilitatea. ”Cu toate acestea, trebuie monitorizate îndeaproape riscurile emergente din sectorul financiar – inclusiv nivelul crescut al împrumuturilor de schimb valutar ale întreprinderilor”, mai spune FMI.

Pentru 2024, Fondul Monetar Internațional prognozează că ”economia își va reveni, cu o creștere apropiată de 3%, deoarece consumul – determinat de creșterea salariilor reale – și cererea externă se consolidează”.

Experții anticipează ”inflația globală va reveni treptat în intervalul țintă până la sfârșitul anului 2025”, dar semnalează că ”creșterile salariale de două cifre în curs de desfășurare, printre alți factori, pot obstrucționa normalizarea inflației”.

ROMÂNIA

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

Published

on

© President of Ukraine Official Website

România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie, a transmis, sâmbătă, pe rețelele sociale, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, în contextul marcării a doi ani de la declanșarea invaziei ruse.

„În urmă cu doi ani, Ucraina s-a confruntat cu un război la scară largă neprovocat. De atunci, oamenii din Ucraina, cu hotărâre şi curaj, şi-au apărat necruțător casele, libertatea şi viitorul. România și întreaga lume liberă stă alături de Ucraina, o națiune care luptă pentru viață şi democraţie. Slava Ukrainii” (Glorie Ucrainei n.r.)”, a scris Nicolae Ciucă pe X.

Liderul liberal a mai precizat că „agresiunea rusă nejustificată” reprezintă un atac asupra „valorilor fundamentale” ale unui stat. 

„Acum doi ani, întreaga lume liberă s-a cutremurat la aflarea veștii că granițele păcii și ale democrației au fost încălcate de începutul unui război în estul Europei. Ucraina se trezea sub asaltul unei agresiuni nejustificate, un atac asupra valorilor pe care le considerăm fundamentale: libertatea, suveranitatea, dreptul fiecărui popor de a-și alege propriul destin. Poporul ucrainean, cu o uriașă determinare, cu reziliență și curaj, și-a apărat casa, libertatea și viitorul”, a scris șeful Senatului pe pagina sa de Facebook.

Ciucă a subliniat în mesajul său că peste 7 milioane de refugiați ucraineni au intrat România de la începutul războiului.

„În fața acestei tragedii, România și-a deschis și porțile, dar și inimile. Peste 7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră în ultimii doi ani, iar zeci de mii încă locuiesc în România. În această luptă cu absurdul și cruzimea, Ucraina nu este singură. Întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice”, a conchis Nicolae Ciucă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

Published

on

© Guvernul României

Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina, se transmite într-un comunicat care marchează astăzi, 24 februarie, doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva țării vecine.

„România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale acestei tragedii și a făcut eforturi constante și substanțiale pentru a veni în sprijinul statului ucrainean, precum și a populației grav afectate. Țara noastră a menținut o abordare constructivă, transparentă și bazată pe încredere în relația cu Ucraina. Dovedim că suntem un partener credibil și predictibil atât în plan bilateral, cât și la nivel european și multilateral, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre”, precizează comunicatul

Guvernul amintește, în context, că acest conflict reprezintă „un act neprovocat, ilegitim și ilegal, în contradicție cu toate principiile Cartei ONU și normele de drept internațional care stau la baza ordinii pe care este construită de decenii lumea în care trăim”.

Pentru a marca simbolic semnificația acestui moment și solidaritatea cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu: Valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar a depășit 24,6 miliarde de euro

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit suma de 24,6 miliarde euro, potrivit unui mesaj transmis vineri, pe pagina sa de Facebook.

„Valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit 24,6 miliarde euro. (…) Prioritatea noastră este ca toate fondurile europene alocate României să fie puse la dispoziție în acest an iar cât mai multe din aceste proiecte să intre în implementare”, a afirmat Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, doar în domeniul transporturilor valoarea proiectelor depuse depășește 10 miliarde de euro.

„Proiectele din fondurile de coeziune se adaugă astfel proiectelor din PNRR unde sunt deja contractate 36 miliarde euro”, a mai spus Adrian Câciu.

Detalii despre stadiul apelurilor și proiectelor AICI

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan4 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA9 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA9 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO9 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu10 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA21 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO9 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending