Connect with us

ROMÂNIA

FMI recomandă României introducerea impozitării progresive a veniturilor, aplicarea cotei standard de TVA pentru mai multe articole, introducerea unei taxe pe carbon în domeniile transporturilor și construcțiilor

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

O misiunea a Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, în cadrul întâlnirii periodice cu autoritățile române și cu alte părți interesate.

În raportul emis la finalul misiunii, experții FMI recomandă:

A. ”O consolidare fiscală eficientă pentru a restabili soliditatea finanțelor publice”.  ”Deficitele bugetare – proiectate la 6 % sau mai mult – vor trebui să scadă sub 3 % din PIB pe termen mediu pentru a stabiliza datoria publică, a asigura o finanțare accesibilă pe piață și a sprijini plata continuă a fondurilor UE. Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția cea bună, dar este nevoie de mai mult”, consideră Fondul Monetar Internațional.

Experții salută adoptarea pachetului fiscal de anul trecut, pe care îl califică drept ”un pas în direcția cea bună”, dar, în viziunea lor, ”este nevoie de mai mult”.

”Deși eforturile de a limita cheltuielile care nu țin de pensii și de a îmbunătăți eficiența administrației publice și fiscale sunt binevenite, potențialul lor de a contribui la ajustarea fiscală este limitat, în special pe termen scurt”, arată raportul.

În contextul în care ”veniturile fiscale ale României sunt cu mult sub nivelul celor din țările similare și sunt prea mici pentru a susține serviciile publice la standardele UE”, ”nu există o cale realistă de a progresa fără o reformă substanțială a politicii fiscale”, consideră Fondul Monetar Internațional, care propune:

  • Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor existente, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit progresiv.
  • Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole cu cota standard.
  • Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pentru combustibilii fosili.
  • Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
  • Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.

B. Predictibilitatea, esențială în ”elaborarea și punerea în aplicare a modificărilor politicii fiscale”. Fondul Monetar Internațional recomandă ”discutarea și comunicarea din timp a planurilor de reformă fiscală”, care ”ar facilita planificarea de către firme și gospodării și ar îmbunătăți climatul investițional”.

C. Rata dobânzii de politică monetară ar trebui menținută până când inflația globală și inflația de bază se vor fi aflat pe o traiectorie descendentă fermă și până când acestea vor fi pe cale să atingă marja de toleranță a țintei de 2,5% a Băncii Naționale a României.

D. Sistemul bancar își menține poziții solide în ceea ce privește capitalul, lichiditatea și profitabilitatea. ”Cu toate acestea, trebuie monitorizate îndeaproape riscurile emergente din sectorul financiar – inclusiv nivelul crescut al împrumuturilor de schimb valutar ale întreprinderilor”, mai spune FMI.

Pentru 2024, Fondul Monetar Internațional prognozează că ”economia își va reveni, cu o creștere apropiată de 3%, deoarece consumul – determinat de creșterea salariilor reale – și cererea externă se consolidează”.

Experții anticipează ”inflația globală va reveni treptat în intervalul țintă până la sfârșitul anului 2025”, dar semnalează că ”creșterile salariale de două cifre în curs de desfășurare, printre alți factori, pot obstrucționa normalizarea inflației”.

ROMÂNIA

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Published

on

© CaleaEuropeana

Obiectul pe care ar trebui să îl aibă comunitățile locale este acela de a crea oportunități, să fie motorul spre progres, a subliniat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea.

Acesta a participat luni la Gala Asociației Orașelor din România, organizată cu ocazia celebrării a trei decenii de activitate neîntreruptă.

”Timp de 12 ani am avut și eu șansa de a face parte din această asociația. Cunosc situațiile cu care vă confruntați. Am încercat de fiecare dată să vin alături de dumneavoastră și să găsim împreună soluții la problemele cu care vă confruntați. Timp de 10 luni de zile de când sunt în această poziție, am mers în 35 de județe ale României, cu mare parte dintre dumneavoastră m-am întâlnit și la ministerul Dezvoltării”, a subliniat Adrian Veștea în cadrul evenimentului reprezentativ pentru evoluția comunităților urbane mici și mijlocii.

Citiți și: Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

Acesta a explicat că a încercat să aducă împreună experiența tuturor actorilor implicați – de la minister până la autoritățile locale – pentru a genera un ”real progres” și pentru a implementa cât mai multe programe.

”Obiectivul pe care trebuie să îl vedem cu toții, cel puțin dumneavoastră, la nivelul orașelor, este acela de a crea oportunități, dumneavoastră să fiți motorul care să ducă la un progres foarte bun. Cred că sunt foarte multe soluții pe care dumneavoastră și ceilalți colegi din administrația locală le pot accesa”, a mai spus ministrul Dezvoltării, amintind că ”astăzi, mai mult ca oricând, avem oportunitatea de a avea un portofoliu foarte mare de proiecte”.

El a dat asigurări că autoritățile locale vor găsi mereu deschiderea al dialog și colaborare, astfel încât toate comunitățile să poată beneficia de servicii de calitate, la standarde europene.

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Published

on

© CaleaEuropeana

Autoritățile locale, comunitățile locale sunt parte a dezvoltării României, și nu un efect al dezvoltării României, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în cadrul Galei Asociației Orașelor din România (AOR), organizată cu prilejul celebrării a trei decenii de la înființare.

“Nu există dezvoltare a unei țări fără dezvoltarea comunităților locale. Practic, ceea ce noi facem în diferitele funcții pe care le ocupăm, este să asigurăm relația corectă între stat și cetățean prin intermediul autorităților locale. Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție deja de 97%, peste 23 de miliarde de euro”, a subliniat Adrian Câciu.

Acesta a precizat că face referire la politica de coeziune în principal, pentru că ea se referă la dezvoltarea comunităților locale din perspectiva fondurilor europene. „23 de miliarde de euro au intrat în România”, a adăugat Câciu.

De asemenea, el a amintit că, “tot stând la masa discuțiilor”, s-au găsit soluții de finanțare pentru proiectele care nu s-au finanțat în exercițiul financiar 2014-2020.

“Trebuie să ne asigurăm că proiectele pe care le finanțăm vor produce servicii mai bune pentru cetățenii noștri. Aici trebuie să înțelegem că statul este format, pe de o parte, din administrație centrală, iar pe de altă parte, din administrație locală. Supracontractarea înseamnă cheia succesului pentru că supracontractarea poate duce la absorbție de bani europeni de 100%”, a punctat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citiți și: Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Decizia Agenției de rating S&P de a reconfirma ratingul suveran al României cu perspectivă stabilă arată că măsurile de la guvernare sunt cele corecte, a afirmat, marți, președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

„Decizia Agenției de rating S&P de a reconfirma ratingul suveran al României cu perspectivă stabilă este o dovadă că măsurile pe care le luăm la guvernare sunt cele corecte. Raportul arată că România are o economie cu perspective solide de creștere economică”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina de Facebook.

El afirmă că dacă România va continua să își respecte angajamentele din PNRR și să absoarbă fondurile europene, economia națională va avea rezistența necesară temperării efectelor șocurilor de pe piețele internaționale.

„Prin aceste evaluări, dăm și un semnal de încredere marilor investitori care caută țări sigure în care să își plaseze banii și să creeze locuri de muncă. Obținerea acestui rating vine pe fondul situației economice solide, construite de guvernarea liberală”, liderul PNL.

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12 aprilie ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală și de perspectivele solide de creștere ale țării noastre în următorii doi ani. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române.

În evaluarea realizată S&P evidențiază atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea substanțială a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei și reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alți factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt: creșterea deficitelor guvernamentale și al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecțiile actuale ale agenției.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA9 mins ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA23 mins ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA2 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA2 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA4 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

EVENIMENTE5 hours ago

Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending