Suspendarea Rusiei din sistemul global de plăți interbancare SWIFT ar fi dificil de organizat din punct de vedere tehnic și ar avea un impact masiv asupra tranzacțiilor pentru Germania și pentru întreprinderile germane din Rusia, a declarat un Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt al guvernului german, informează DPA, preluat de Agerpres.
Hebestreit a menționat că Germania nu a fost singura țară care a avut rezerve cu privire la excluderea Rusiei din SWIFT, precizând că și Italia și Franța au avut unele.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a spus că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că o astfel de măsură ar fi una de ultim resort.
Oficialul german a adăugat că o serie de state s-au opus impunerii unor sancțiuni împotriva Rusiei legate de livrarea de petrol și gaze, precizând că Germania ar fi încântată dacă Elveția s-ar alătura sancțiunilor.
Sistemul SWIFT este o rețea globală folosită de aproape toate instituțiile financiare din întreaga lume pentru a transfera sume de bani între ele și este o piatră de temelie a sistemului internațional de plăți.
La sosirea la summit-ul de urgență al liderilor UE de joi, de la Bruxelles, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este important să se reacționeze la războiul Rusiei împotriva Ucrainei prin impunerea de „sancțiuni suplimentare necesare”. Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă aceste sancțiuni ar trebui să implice interdicția Rusiei de a utiliza SWIFT, el a indicat că este împotriva unui astfel de pas.
„Din punct de vedere al unității și al determinării, este foarte important să decidem asupra măsurilor care au fost pregătite acum în ultimele săptămâni și să rezervăm orice altceva pentru o situație în care va fi necesar să facem și alte lucruri”, a spus Scholz, evitând totodată să menționeze numele SWIFT. El nu a detaliat ce fel de situație ar putea face necesară luarea de măsuri suplimentare.
La rândul său, la sosirea la summit, premierul olandez Mark Rutte a recunoscut că o interdicție asupra SWIFT este „sensibilă” pentru unele țări din UE „pentru că ar avea un impact enorm și asupra noastră”.
Președintele american Joe Biden a indicat, de asemenea, joi, că UE a avut rezerve cu privire la includerea sistemului de plăți în cadrul sancțiunilor occidentale comune.
„Este întotdeauna o opțiune, dar în acest moment nu este poziția pe care restul Europei dorește să o adopte”, a declarat Biden.
Marea Britanie dorește ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT și va depune eforturi în continuare ”pe cale diplomatică” pentru a încerca să îi convingă pe partenerii săi reticenți să adopte o astfel de măsură, a anunțat vineri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, reiterând poziția exprimată deja cu o zi în urmă de premierul Boris Johnson.
Boris Johnson le-a comunicat joi, liderilor din G7, că dorește ca Rusia să fie blocată de la accesarea sistemului SWIFT. Potrivit Guvernului britanic, premierul a subliniat că „inacțiunea sau lipsa de reacție a Occidentului ar avea consecințe de neconceput.”
În orice caz, un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că este esențial ca orice măsuri privind SWIFT să fie coordonate între Marea Britanie, SUA și UE.
Liderii statelor membre UE, întruniți joi într-o reuniune de urgență, au convenit „asupra unor măsuri restrictive suplimentare care vor impune Rusiei sancțiuni masive și severe” ca urmare a „agresiunii militare neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei”.
Sancțiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize, listările adiționale ale unor persoane și entități, precum și noi criterii de listare. Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte, fără întârziere, propunerile pregătite de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregătirea și adoptarea de urgență a unui pachet suplimentar de sancțiuni individuale și economice, care va include, de asemenea, și Belarus.
Citiți și UE este pregătită să „plătească un preț economic” pentru impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei. Miniștrii europeni de finanțe, gata să le implementeze cu celeritate
Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană sunt pregătiți să pună în aplicare cu celeritate aceste „sancțiuni financiare și economice”, care „vor dura atât timp cât va fi necesar și vor fi completate de decizii suplimentare”, este specificat într-un comunicat de vineri al Consiliului Uniunii Europene.
În egală măsură, aceștia au solicitat „Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene să evalueze consecințele reducerii în continuare a accesului instituțiilor rusești la sistemul financiar. Toate opțiunile sunt pe masă”, mai arată sursa mai sus citată.
Ei au dat asigurări că „unitatea țărilor europene și forța economiei UE” vor permite o atenuare a impactului crizei, anunțând că vor lua „măsurile adecvate pentru a limita consecințele asupra cetățenilor și întreprinderilor noastre.”
„Am discutat despre consecințele economice ale acestei crize geopolitice, în special asupra sectorului energetic. Ne-am angajat să accelerăm agenda inițiată în ultimele luni pentru a ne consolida independența economică și pentru a spori creșterea durabilă și rezilientă”, afirmă miniștrii de finanțe din UE.