Havana a stabilit data referendumului privind noua Constituție. Cubanezii sunt invitați pe 24 februarie 2019 să-și exprime opinia cu privire la modificarea actului fundamental

Referendumul național privind proiectul noii Constituții a Cubei, care elimină termenul de ”comunism” și include dreptul la proprietate privată, va avea loc pe data de 24 februarie 2019, a precizat joi televiziunea națională, citată de AFP, informează Agerpres.

Data nu este aleasă întâmplător, având o semnificație simbolică: aceasta corespunde cu proclamarea actualei Constituţii, în 1976, şi începerea războiului de independenţă cubanez în 1895 împotriva Spaniei.

Proiectul va fi discutat în prealabil într-o dezbatere populară organizată între 13 august şi 15 noiembrie în întreprinderi, şcoli, universităţi şi comunităţi locale, acţiuni la care au fost invitaţi să participe 1,4 milioane de cubanezi emigraţi sau exilaţi, o premieră după revoluţia din 1959.

”Avem de înfruntat o provocare foarte importantă, aceea de a ne pregăti să participăm la procesul de consultare a Constituţiei noastre şi la susţinerea sa necondiţionată pe 24 februarie”, a declarat Cubavision Lazaro Arronte, un ofiţer cu gradul de maior în cadrul Forţelor armate revoluţionare cubaneze (FAR).

Proiectul noii Constituții, care a fost aprobat în luna iulie de către Parlament, recunoaște rolul pieței și al activității private, dar numai sub controlul Partidului Comunist, singurul partid la putere.

Citiți și:

Un nou capitol în istoria Cubei. Havana renunță la termenul ”comunism” din proiectul noii sale Constituții și instituie dreptul la proprietate privată

Preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, care i-a succedat la putere lui Raul Castro pe 19 aprilie, a dat asigurări că, în timpul consultării populare, ”fiecare cubanez va putea să-şi exprime liber opiniile”.

Viitoarea Constituţie restabileşte titlul de preşedinte al Republicii şi pe cele de vicepreşedinte şi prim-ministru. Ea va limita la 60 de ani vârsta pentru a candida la funcţia de preşedinte al ţării şi aceasta pentru un mandat de cinci ani, cu posibilitatea unui al doilea mandat.

O altă schimbare preconizată de reforma constituţională de la Havana propune definirea căsătoriei ca ”uniune între două persoane”, ceea ce ar deschide poarta spre mariajele homosexuale, una dintre principalele revendicări ale comunităţii LGBTI din ţară.

Constituţia în vigoare în Cuba defineşte căsătoria ca ”uniunea voluntară dintre un bărbat şi o femeie”, ceea ce împiedica aprobarea unei modificări a Codului Familiei care să legalizeze uniunile între persoane de acelaşi sex.

Puteți descărca proiectul noii Constituții a Cubei de AICI. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.