Herman van Rompuy, preşedintele PE: Populismul ameninţă Europa

UE nu a fost creată să reziste unei crize cu impact negativ asupra diferitelor ţări şi clase sociale, susţine agenţia americană Stratfor, citată de Adevarul.ro.

Colapsul UE e un scenariu realist, a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz,  pe 26 aprilie. Potrivit lui Schultz, un trend alarmant spre „renaţionalizare” a luat amploare în ultimele luni, şefii de stat şi de guvern „arogându-şi din ce în ce mai multe puteri lor înşişi, dezbătând şi luând decizii în spatele uşilor închise şi fără a ţine seama de metodele comunitare”.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a spus în discursul ţinut în România că „vântul populismului” ameninţă frontierele deschise ale Europei.

Criza financiară e de fapt o criză politică, susţine agenţia de informaţii americană Stratfor. „UE nu a fost creată să reziste unei crize economice care ar avea un impact negativ asupra diferitelor ţări şi clase sociale. Resurgenţa naţionalismului a fost un rezultat inevitabil, deoarece liderii politici se luptă să-şi protejeze în primul rând propriile ţări”, se arată într-o analiză a agenţiei de informaţii americane.

„UE a încercat să combine suveranitatea naţională cu supranaţionalismul. În practică, aceasta înseamnă electorate naţionale care decid cine guvernează şi că guvernele naţionale răspund în faţa acestor electorate. Şi SUA au început cu o ambiguitate, fiind neclar dacă guvernele statale sau cel naţional erau suverane. Statele sudice s-au separat deoarece credeau că suveranitatea trebuie să fie la nivel de stat. Numai după un război civil brutal s-a afirmat guvernul federal ca suveran”, scrie Stratfor.

Stratfor crede că avertismentele lui Schultz şi Van Rompuy privind colapsul UE nu sunt doar “sperietori inofensive”.

“Ambii lideri simt că are loc o transformare importantă: statele vorbesc în numele publicului european într-un fel în care UE nu vorbeşte. Adevăratul test al Europei nu este criza financiară, ci oprirea creşterii naţionalismului şi populismului. E un rezultat posibil, dar nu şi cel mai probabil”, conchide Stratfor.

Articolul integral aici.

Foto: jhaines6.wordpress.com

One Response to Herman van Rompuy, preşedintele PE: Populismul ameninţă Europa

  1. Pingback: Dezbatere: Populismul ameninţă EUROPA? « Centrul de Informare Europeană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.