Inflatia Turciei a ajuns la 10,45%

Moneda naţinală, lira turcească, a pierdut 22% faţă de dolar într-un an, iar inflaţia a ajuns la 10,45%, informeaza Adevarul.ro.

Lira turcească a pierdut teren în faţa dolarului, în luna ianuarie, în ciuda eforturilor depuse de Banca Centrală. Din 30 decembrie a vândut masiv dolari pentru a sprijini moneda naţională, iar rata dobânzii a crescut de la 5,7% în octombrie, la 12,5%.

În 2011, lira turcescă a pierdut 22% din valoarea sa în raport cu dolarul. Acest declin a dus la inflaţie, care a ajuns la 10,45% în luna decembrie, cea mai mare din ultimii trei ani şi aproape dublu faţă de obiectivele guvernului.

Aceşti doi indicatori îi fac pe economişti să se teamă de o „aterizare brutală” în 2012 a economiei turceşti, după o creştere de 7,5% în 2011. „Pentru a apăra lira, rezervele băncii centrale au scăzut rapid”, spune Emre Deliveli, consultant independent şi discipol turc al lui Nouriel Roubini. Dacă pieţele vor ajunge la concluzia că această creştere nu este durabilă, Turcia riscă să fie atacată “, mai spune Emre Deliveli, citat de „Le Figaro” si preluat de Adevarul.ro.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: hellopitesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.