INTERVIU Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeana.ro, la finalul dezbaterii ”Agora – Viitorul Europei” de la Piatra Neamț: Europa trebuie să coboare din turnul de fildeș, iar ca să mergem înainte trebuie să luăm această energie de la cetățeni

Inițiativa lansării unor dezbateri cu cetățenii în locații din trei regiuni istorice ale României a pornit de la ideea că procesul de consultare lansat de către președintele Comisiei Europene a fost făcut pentru ca Europa să coboare din turnul de fildeș și să își ia energia de la oameni pentru a merge înainte și a se dezvolta, a declarat directorul CaleaEuropeana.ro, Dan Cărbunaru, la finalul dezbaterii publice cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, organizată la Curtea Domnească din Piatra Neamț de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro, cu sprijinul Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Centrului Europe Direct Piatra Neamț, ADR Nord-Est și al autorităților locale.

”Cred că astăzi, la Piatra Neamț, așa cum am reușit acum câteva zile și la Târgoviște, și cum sper să reușim și la Făgăraș pe 4 septembrie, să facem bine vorbind nu numai despre problemele sau suferințele Europei, ci și prin variantele prin care putem scăpa de acestea. A fost foarte natural să ne axăm pe cele cinci scenarii pe care Jean-Claude Juncker le-a propus prin Cartea Albă. Această dezbatere nu a fost un proces academic. Această consultare pe care președintele Comisiei Europene a lansat-o nu este făcută pentru a fi dezbătută de universități, ci Europa trebuie să coboare din turnul de fildeș pentru că dacă dorim cu adevărat ca Europa să fie salvată și să meargă înainte, trebuie să luam această energie de jos în sus, oamenii trebuie să spună și ei ce își doresc”, a declarat Dan Cărbunaru.

”Cele cinci scenarii oferă soluții diferite, dar altele soluții complementare pe anumite domenii, și le-am cuplat astăzi pentru a fi mai ușor de înțeles. Ele se suprapun pe multe alte documente din Europa, avem declarații politice, Declarația de la Roma, Declarația de la Bratislava, diferite documente ale Comisiei Europene. Ideea este că ele nu sunt exerciții intelectuale, ele sunt realmente căi de a merge mai departe, sunt căi europene, sunt rodul eforturilor celor rămași în UE, celor 27 de state, de a merge mai bine împreună”, a completat directorul CaleaEuropeana.ro, platformă co-organizatoare și inițiatoare a seriei ”Agora – Viitorul Europei”.

Dan Cărbunaru și-a exprimat speranța că ulterior acest proiect va putea fi continuat în România și extins inclusiv la nivel european.

Toate aceste scenarii contituie un buchet pe care noi trebuie să îl asamblăm, iar dacă îi lăsăm pe alții să o facă pentru a le traduce în română nu va fi credibil și nu se va plia pe nevoile noastre. De aceea, proiectul pe care noi îl implementăm astăzi la Piatra Neamț și pe care îl vom desfășura și la Făgăraș și sunt convins că vom merge și în alte părți, nu numai din România, ci și din Europa, având sprijinul Comisiei Europene, poate să relanseze ideea de Europă într-un mod concret și nu numai la nivel politic. Le mulțumesc și celor care au făcut parte din acest proiect “Agora – Viitorul Europei”, ci și celor care vin alături de noi”, a mai spus acesta.

La final, directorul CaleaEuropeana.ro a prefațat și cea din urmă dezbatere din cadrul ”Agora – Viitorul Europei”, care va avea loc pe 4 septembrie la Făgăraș, etalând o parte din simbolistica istorică a acestei locații.

”Trebuie să spun că cetatea Făgărașului are o istorie aparte deoarece ea nu a fost niciodată cucerită. De fiecare dată când a fost asediată, cuceritorii au fost intrat doar cu acordul locuitorilor. Păstrând proporțiile, Europa este asediată astăzi de populism, de anumite slăbiciuni funcționale, dar nu ne predăm și le deschidem ușa celor care vor să ne viziteze și care să se integreze în Uniunea Europeană”, a mai punctat el.

”Aș vrea să felicit echipa Calea Europeană, dar și Reprezentanța Comisiei Europene, precum și Europe Direct, am descoperit oameni minunați, nu doar din punct de vedere al caracterului, dar și al pregătirii și recunoașterii lor, în doar câteva săptămâni reușind să se mobilizeze pentru sprijinirea acestui proiect”, a încheiat Dan Cărbunaru.

Citiți și ”Agora – Viitorul Europei”: La Piatra Neamț, românii au optat pentru mai multă Europă și pentru o Uniune Europeană cu o voce comună

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români au dezbătut și au votat privind viitorul României în UE la Curtea Domnească din Piatra Neamț

Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat vineri, la Curtea Domnească din Piatra Neamț, cu sprijinul Centrului Europe Direct Nord-Est, al ADR Nord Est, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a doua dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis, la fel ca la Târgoviște, că viitorul Europei trebuie să îi regăsească pe toți europenii alături într-o Uniune mai puternică, mai unită și care să acționeze cu o singură voce.

Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. 

”Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. În acest scenariu în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile”, arată scenariul 5 – Mult mai mult, împreună –, cel care a obținut cele mai multe voturi și cel care prevede că viitorul Uniunii se bazează pe o cooperare aprofundată mai mult ca niciodată.

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Piatra Neamț a fost precedată de cea la Târgoviște (28 august) – prima dezbatere din seria ”Agora – Viitorul Europei – și va fi urmată de cea de la Făgăraș (4 septembrie).

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează în perioada următoare, cu sprijinul Centrelor Europe Direct, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017. 

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.