Președintele american, Joe Biden, i-a detaliat omologului chinez, Xi Jinping, într-o primă discuție telefonică de când Rusia a invat Ucraina, care vor fi ”implicațiile și consecințele” pe care le va suferi China în cazul în care ”oferă sprijin material Rusiei” pentru a-și desfășura ”atacurile brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni”.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, tema principală a schimbului de opinii dintre liderii primelor două economii mondiale a fost ”invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina”.
”Președintele Biden a prezentat punctele de vedere ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la această criză. Președintele Biden a detaliat eforturile noastre de a preveni și apoi de a răspunde la invazie, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei. El a descris implicațiile și consecințele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni. Președintele a subliniat sprijinul său pentru o soluționare diplomatică a crizei”, este precizat în sursa mai sus amintită.
În egală măsură, Joe Biden i-a transmis lui Xi Jinping că ”politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat și a subliniat că Statele Unite continuă să se opună oricărei modificări unilaterale a status quo-ului”.
”Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra importanței menținerii unor linii de comunicare deschise, pentru a gestiona competiția dintre cele două țări. Cei doi lideri au însărcinat echipele lor să dea curs conversației de astăzi în perioada critică ce urmează”, mai amintește Casa Albă.
La rândul său, președintele chinez, a menționat că ”nu sunt în interesul nimănui conflictul și confruntarea” iar ”țările nu ar trebui să ajungă în punctul în care să se întâlnească pe câmpul de luptă”, făcând referire la războiul din Ucraina declanșat de Rusia.
”Tendința predominantă de pace și dezvoltare se confruntă cu provocări serioase. Lumea nu este nici liniștită, nici stabilă. Criza din Ucraina nu este ceva ce ne dorim să vedem. Evenimentele arată din nou că țările nu ar trebui să ajungă să se întâlnească pe câmpul de luptă. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui, iar pacea și securitatea sunt ceea ce comunitatea internațională ar trebui să prețuiască cel mai mult”, a precizat liderul chinez, potrivit unui comunicat al MAE chinez.
Făcând trimite la calitatea de membri permanenți în Consiliul de Securitate al ONU și la faptul că sunt primele două economii globale, Xi Jinping i-a mai spus lui Joe Biden că China și SUA trebuie să își asume ”responsabilitățile internaționale și să depună eforturi pentru pacea mondială”.
Discuția dintre Joe Biden și Xi Jinping, prima de la izbucnirea rzăboiului din Ucraina, are loc în contextul în care există temeri din partea americanilor că Beijingul ar fi dispus să asiste Moscova cu echipament militar.
Așa se face că, înainte de această convorbire, Statele Unite au avertizat China că se expune represaliilor în cazul sprijinirii Rusiei în războiul din Ucraina.
Să nu uităm că Xi Jinping a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie, chiar dacă, într-o discuție telefonică cu președintele francez, Emamnuel Macron și cu cancelarul german, Olaf Scholz, a deplâns ”reapariția războiului pe continentul european”.
În egală măsură, acesta și-a exprimat în mod repetat opoziția față de ceea ce China consideră a fi sancțiuni ilegale împotriva Moscovei.
Prietenia dintre cele două țări, consolidară luna trecută prin anunțarea unui parteneriat strategic ”fără limite”, prilejuită de participarea președintelui Vladimir Putin la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, a devenit însă incomodă pentru Beijing, în contextul în care războiul din Ucraina se intensifică.
Așa se face că, în cadrul Adunării Generale a ONU, China care de obicei votează alături de Rusia, s-a abținut când a venit vorba de adoptarea unei rezoluții prin care i se cerea ”Rusiei să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei”.