John Kerry: Presupusul test nord-coreean, act provocator. Nu vom tolera dotarea cu arme nucleare

Presupusul test nuclear nord-coreean este “un act extrem de provocator” care ameninţă pacea internaţională şi securitatea, a declarat miercuri seară secretarul de Stat american, John Kerry, avertizând că Statele Unite nu vor tolera acumularea de către Coreea de Nord a armelor nucleare.

“Acest act extrem de provocator reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii pe plan internaţional”, a declarat John Kerry, potrivit site-ului agenţiei AP, citat de gandul.info.

John Kerry“Este vorba de o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU”, a subliniat Kerry.

“Nu vom accepta un stat nord-coreean dotat cu armament nuclear, iar testele de acest fel nu fac decât să ne consolideze determinarea”, a insistat Kerry.

„Primul test al unei bombe cu hidrogen a fost desfăşurat cu succes la ora 10, pe data de 6 ianuarie 2016. Nu vom renunţa la programul nuclear atât timp cât Statele Unite nu vor renunţa la agresivitate”, au anunțat nord-coreenii ieri dimineață la televiziunea publică.

Deflagraţia ar fi avut loc la o bază subterană din nord-estul ţării, folosită în trecut pentru teste nucleare. Explozia a fost detectată încă înainte de anunţul oficial, deoarece a provocat un cutremur de 5,1 pe richter.

Citiți și Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după presupusul test nuclear reușit anunțat de Coreea de Nord

Anunțul Coreei de Nord că a efectuat un test nuclear cu bombă cu hidrogen a determinat convocarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU.

SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate în privința presupusului test nuclear al Coreii de Nord”, a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane.

Citiți și Japonia nu a detectat radiații după testul nuclear nord-coreean

Citiți și Coreea de Sud susţine că Phenianul NU a testat BOMBA cu hidrogen

Citiți și Marile Puteri ale lumii despre posibilul test nuclear al Coreei de Nord: Este o PROVOCARE. Se cer reacții puternice ale comunității internaționale

Reacții internaționale au venit și din partea NATO, a Uniunii Europene, dar și a marilor puteri ale lumii, țări cu statut permanent în Consiliul de Securitate ONU, precum și din partea Ministerului Afacerilor Externe din România.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.