Lege electorală controversată, adoptată de Parlamentul Turciei

Parlamentul din Ankara a adoptat astăzi o lege electorală care este aspru criticată de opoziție care precizează că aceasta deschide calea pentru fraude, punând în pericol corectitudinea alegerilor din 2019, notează Politico Europe.

Anunțarea rezultatului votului a dus la altercații între parlamentarii naționaliști și cei din principala formațiune de opoziție. 

Noua lege permite formal crearea de alianţe electorale, deschizând calea pentru o coalizare a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan cu aliaţii săi naţionalişti.

Deşi adoptarea proiectului era larg anticipată, dată fiind susţinerea din partea AKP şi a Partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), criticii guvernului au tras un semnal de alarmă.

Legea acordă Comisiei Electorale Centrale autoritatea de a fuziona circumscripţii electorale şi de a transfera urne în alte circumscripţii. Urnele vor fi admisibile fără sigiliul comisiei electorale locale, fiind astfel oficializată o decizie luată în timpul referendumului de anul trecut, criticat de opoziţie şi de observatori.

Tot potrivit noii legi, membri ai forţelor de securitate vor putea intra în secţiile de vot la invitaţia unui alegător, o măsură despre care guvernul afirmă că va împiedica intimidările din partea PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în sud-vestul ţării, cu majoritate kurdă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.