Connect with us

CHINA

Liderii instituțiilor UE, întrevederi separate cu premierul Chinei la summitul G20 din India: Europenii speră că Beijingul va juca un rol pozitiv pentru o pace justă în Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut întrevederi separate cu premierul chinez LI Qiang, în marja summitului G20 de la New Delhi, acolo unde Beijingul nu este reprezentat de președintele Xi Jinping, spre surprinderea mediului internațional.

În cadrul întâlnirii Michel – Li, ambele părți au făcut un schimb de opinii cu privire la o gamă largă de probleme și și-au confirmat interesul pentru menținerea unor relații stabile și constructive, în vreme ce președinta Comisiei Europene a precizat că a avut un dialog “onest” cu premierul Chinei.

“China are un rol-cheie de jucat în eforturile comune de a găsi soluții la problemele globale”, a transmis von der Leyen, după întrevedere, precizând că aceste probleme sunt reprezentate de schimbările climatice, impactul global al războiului Rusiei în Ucraina și dezvoltarea internațională.

“În ceea ce privește războiul, sperăm că China poate juca un rol pozitiv în obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a subliniat ea.

 

“UE și China trebuie să colaboreze pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, pandemiile din domeniul sănătății și provocările economiei mondiale, în special reducerea datoriei”, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel.

În ce-l privește, șeful Consiliului European a precizat, într-un comunicat, că “a confirmat interesul comun de a organiza summitul UE-China până la sfârșitul anului”.

Astfel, el a subliniat importanța organizării unor dialoguri sectoriale la nivel înalt înaintea summitului, cum ar fi cel de-al zecelea dialog economic și comercial la nivel înalt UE-China, dialogul strategic privind politica externă sau dialogul digital.

El a indicat faptul că UE și China sunt parteneri comerciali și economici importanți și că europenii vor continua să se asigure că această relație este echilibrată și reciproc avantajoasă.

“UE va continua să abordeze vulnerabilitățile critice și să se diversifice acolo unde este necesar și adecvat, fără a submina interesele economice esențiale”, a punctat el.

Ambele părți au discutat despre consecințele globale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în special despre securitatea alimentară și energetică.

Președintele Michel a salutat condamnarea de către China a amenințării cu utilizarea armelor nucleare și a remarcat că China, în calitate de membru al CSONU, are o responsabilitate specială în ceea ce privește asigurarea păcii și stabilității globale, precum și respectarea dreptului internațional.

Președintele Michel a confirmat că politica “O singură China” este un principiu fundamental al relației UE-China, dar a precizat că, în același timp, UE are, în mod natural, legături economice cu Taiwanul.

Relaţiile dintre UE şi Beijing traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii şi au fost agravate de tensiunile comerciale şi de invazia Rusiei în Ucraina, UE acuzând China că menţine o poziţie echidistantă în conflict fără a se distanţa pe deplin de Moscova.

Liderii celor 27 de state membre au reconfirmat la summitul Consiliului European din luna iunie abordarea multifațetată a UE față de China, percepută ca “partener, concurent și rival sistemic”.

Acea poziție a venit după deplasarea, din luna aprilie, în China a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, moment precedat de un discurs definitoriu al șefei executivului european privind relațiile dintre UE și Beijing. Potrivit acesteia, raporturile dintre Europa și China trebuie concentrate pe o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Xi Jinping, întâlnire cu Jake Sullivan: Angajamentul Chinei față de obiectivul unei „relații stabile, sănătoase și durabile cu SUA rămâne neschimbat”

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, în timpul unei întâlniri de joi, că Beijingul speră că Washingtonul va găsi „o cale corectă” de a se înțelege, relatează CNN.

„Deși au avut loc mari schimbări în cele două țări și în relațiile China-SUA, angajamentul Chinei față de obiectivul unei relații stabile, sănătoase și durabile China-SUA rămâne neschimbat”, a declarat Xi, potrivit unui comunicat în limba engleză transmis de Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii au escaladat în ultimii ani, extinzându-se de la comerț la finanțe și tehnologie.

Liderul chinez a declarat joi că speră ca SUA să privească dezvoltarea Chinei „într-o lumină pozitivă” și „să colaboreze cu China pentru a găsi o cale corectă pentru ca cele două mari țări să se înțeleagă”, potrivit Beijingului.

Potrivit Casei Albei, cei doi au discutat despre continuarea punerii în aplicare a angajamentelor asumate de președintele Biden și președintele Xi la summitul Woodside din noiembrie 2023, inclusiv în ceea ce privește combaterea drogurilor, comunicațiile între militari și siguranța și riscurile legate de IA. Aceștia au discutat, de asemenea, aspecte legate de relațiile dintre cele două strâmtori, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și Marea Chinei de Sud.

Sullivan, consilier al administrației în exercițiu Biden, a sosit marți la Beijing pentru două zile de întâlniri cu șeful diplomației chineze, Wang Yi.

Joi, Sullivan s-a întâlnit cu Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist Chinez.

Aceasta este prima deplasare a lui Sullivan în China în calitate de consilier pentru securitate națională, deși s-a întâlnit de mai multe ori cu Wang în ultimii ani.

Ultima deplasare oficială în China a consilierului pentru securitate națională al unui președinte american a avut loc în 2016, când Susan Rice a călătorit la Beijing în timpul administrației Obama.

Președintele american Joe Biden și Xi au decis să vorbească la telefon în „săptămânile următoare”, a declarat miercuri Casa Albă. Sullivan urmează să părăsească China în cursul zilei de joi.

 

Continue Reading

CHINA

SUA și China convocă noi discuții militare și pregătesc o convorbire între Joe Biden și Xi Jinping

Published

on

© Chinese Consulate General in New York

Statele Unite și China au convenit miercuri să inițieze noi discuții militare și să organizeze un apel telefonic între liderii celor două țări, în urma a două zile de negocieri între consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și șeful diplomației chineze, Wang Yi. Scopul întâlnirilor a fost prevenirea escaladării tensiunilor dintre cele două mari puteri.

O convorbire între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping va fi planificată în următoarele săptămâni, ca parte a unui efort de a menține deschise liniile de comunicare, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

De asemenea, ambele părți au convenit să organizeze apeluri video între comandanții militari la momentul potrivit, conform postului de televiziune chinez CCTV. Stabilirea unei linii directe de comunicare între cele două armate este o prioritate pentru Washington, pe fondul tensiunilor militare crescânde în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Jake Sullivan a subliniat că „Statele Unite vor continua să ia măsuri necesare pentru a preveni utilizarea tehnologiilor avansate americane în moduri care să submineze securitatea națională, fără a limita în mod nejustificat comerțul sau investițiile”.

Wang Yi, de cealaltă parte, a cerut Statelor Unite să respecte suveranitatea Chinei și sistemul său politic, solicitând Washingtonului „să înceteze să mai suprime China în domeniile economiei, comerțului, științei și tehnologiei.”

Această întâlnire a fost prima vizită a unui consilier pentru securitate națională al Casei Albe în China în ultimii opt ani și a fost văzută de Beijing ca un pas important pentru menținerea tensiunilor sub control în lunile rămase din mandatul președintelui Biden. Ambele părți au descris discuțiile ca fiind „sincere, substanțiale și constructive” și au subliniat importanța canalului strategic de comunicare dintre cele două țări.

Discuțiile dintre Sullivan și Wang, desfășurate într-o locație retrasă pe malul unui lac din nordul Beijingului, au fost a cincea lor întâlnire de la începutul anului 2023. Spre deosebire de rundele anterioare desfășurate în locații discrete precum Viena, Malta, Bangkok și Washington, aceste discuții au început cu declarații publice din partea ambelor părți, subliniind importanța unui dialog direct.

Întâlnirile frecvente dintre Sullivan și Wang au devenit un element cheie în efortul diplomatic intens de a găsi o bază comună într-o relație care, ambele părți recunosc, s-a apropiat de un punct critic în ultimii ani. Aceste discuții au stabilit premisele pentru întâlnirea dintre Biden și Xi din noiembrie 2023 la San Francisco, unde liderii au convenit să restabilească comunicarea militară la nivel înalt și să colaboreze pentru a reduce traficul de fentanil din China către Statele Unite.

Continue Reading

CHINA

China este pregătită pentru discuții „substanțiale și constructive” cu SUA în contextul primei vizite a unui consilier pentru securitate națională al Casei Albe la Beijing în ultimii opt ani

Published

on

© Official White House Photo by Oliver Contreras

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat marți că este pregătit să colaboreze cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, pentru progresul unor relații „sănătoase și stabile” dintre cele două țări, în cadrul unor discuții „substanțiale și constructive” care se vor desfășura pe parcursul următoarelor două zile la Beijing, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Relațiile China-SUA sunt de o importanță vitală pentru lume. În ultimii ani, relația dintre cele două țări a fost plină de suișuri și coborâșuri,” a afirmat Wang înainte de discuțiile cu Sullivan la un hotel din zona pitorească Yanqi Lake, situată în nordul Beijingului. „Experiența merită analizată, iar lecțiile trebuie învățate. Cheia este să menținem direcția generală a respectului reciproc, a coexistenței pașnice și a cooperării win-win.”

Sullivan, aflat într-o vizită de trei zile la Beijing, a reiterat angajamentul președintelui Joe Biden de a gestiona responsabil relațiile dintre cele două națiuni.

„Președintele Biden a fost clar în discuțiile sale cu președintele Xi că este dedicat gestionării acestei relații importante într-un mod responsabil,” a spus Sullivan, adăugând că discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv cele în privința cărora cele două țări sunt de acord și diferendele care trebuie gestionate „eficient și substanțial”.

Vizita lui Sullivan, prima a unui consilier pentru securitate națională de la Casa Albă în China în ultimii opt ani, este văzută ca un pas esențial în pregătirea unui nou summit între Biden și Xi Jinping. În noiembrie, cei doi lideri au convenit să gestioneze tensiunile dintre națiunile rivale printr-o serie de grupuri de lucru.

Întâlnirea dintre Wang și Sullivan, a cincea din ultimul an, este de așteptat să atingă probleme bilaterale dificile, de la situația din Taiwan și Marea Chinei de Sud până la criza fentanyl-ului din SUA. Un alt subiect sensibil este acuzația că China ar sprijini industria de apărare a Rusiei prin transferul de bunuri cu dublă utilizare pentru războiul din Ucraina, acuzație pe care Beijingul o neagă.

În contextul tensiunilor continue din Marea Chinei de Sud și al sancțiunilor impuse de SUA împotriva entităților chineze implicate în sprijinirea Rusiei, discuțiile de la Beijing sunt considerate critice pentru stabilizarea relațiilor între cele două puteri mondiale.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.10 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending