Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizită de lucru la Mureș, vineri, la invitația prefectului Ciprian Dobre, pentru a evalua progresele și dezvoltările din sectorul energetic al României. În cadrul acestei vizite, au fost atinse două obiective importante, cu impact semnificativ asupra energiei și economiei naționale, se arată într-o postare pe Facebook.
Primul punct pe agenda vizitei a fost o întâlnire cu reprezentanții Azomureș, unde ministrul Burduja a anunțat o veste bună pentru Mureș și pentru fermierii români. Compania Azomureș a confirmat repornirea activității la peste 50% din capacitatea sa, după o perioadă îndelungată de pauză impusă de pandemie și criza energetică. Acest pas reprezintă un semn de revigorare a sectorului de îngrășăminte de calitate românească și se așteaptă ca până în prima parte a anului viitor, combinatul să ajungă la 100% din capacitatea sa.
În continuare, ministrul Burduja s-a deplasat la șantierul de la Iernut, unde compania națională Romgaz construiește o centrală pe gaze în ciclu combinat pentru producerea energiei electrice. Acesta a subliniat importanța proiectului, atât pentru Romgaz, companie de stat, cât și pentru întreaga țară. Acesta este primul proiect de energie din surse clasice început după 1990 în partea de vest a României, semnificativ pentru asigurarea energiei electrice a consumatorilor casnici și industriali și pentru securitatea energetică a României și a regiunii.
„Mesajul pe care l-am transmis antreprenorului şi către Romgaz este să accelereze lucrurile astfel încât să putem beneficia cu toţii de această investiţie cât mai repede şi, în primul rând, să beneficieze judeţul Mureş. Am văzut centrala din 1963. Ieri s-au sărbătorit 60 de ani de la prima sincronizare a centralei termoelectrice de la Iernut. Era o centrală de 800 de megawaţi cu adevărat impresionantă. Astăzi discutăm de un singur grup rămas în funcţiune cu mari eforturi şi felicit public echipa de specialişti de la Iernut care a reuşit să întreţină aceste grupuri energetice cu eforturi supraomeneşti. Am discutat şi cu Duro Felguera, sunt peste 100 de oameni în şantier în aceste momente, deci este o mobilizare bună a antreprenorului şi graficul este respectat”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, potrivit Agerpres.
Totuși, ministrul Burduja a exprimat satisfacția sa cu privire la ritmul lucrărilor de la șantierul din Iernut și a reiterat angajamentul de a finaliza centrala, finanțată din planul național de investiții, până la sfârșitul anului viitor.
„De aceea era foarte important să înceapă să curgă cele 16 luni estimate pentru finalizarea acestei lucrări, grad de finalizare peste 80% în acest moment. Aşadar, premisele sunt bune pentru a ne revedea cel mai târziu spre finalul lui 2024 şi pentru a beneficia cu toţii de o centrală cu adevărat modernă la Iernut. (…) Centrala (veche, n.r.) e ca şi cum ai compara o maşină din anii 60 cu un autoturism modern, ceea ce înseamnă digitalizare, multă electronică şi o eficienţă mult mai mare, dublă practic faţă de ceea ce este în prezent la Iernut”, a arătat Sebastian Burduja.
De asemenea, acesta a subliniat importanța acestei realizări pentru colaborarea cu Republica Moldova în ceea ce privește securitatea energetică, precizând că România și Romgaz pot deveni furnizori și mai importanți de securitate energetică pentru regiune. „Să nu uităm că trebuie să-i ajutăm și pe frații noștri de peste Prut!”
În ultima parte a vizitei, ministrul a prezentat date despre capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale în România. Compania Depogaz Ploiești, parte a Romgaz, a înmagazinat deja 2,715 miliarde de metri cubi de gaz pentru iarna următoare. Împreună cu Depomureș Tg. Mureș, cele două companii au înmagazinat peste 3 miliarde de metri cubi de gaze, depășind cu mult ținta asumată de Uniunea Europeană de a avea depozitele pline în proporție de 90% la 1 noiembrie.
Aceste realizări remarcabile evidențiază angajamentul României în asigurarea securității energetice și consolidarea poziției sale ca furnizor de încredere de energie electrică și gaze naturale pentru țară și regiune.
Ministrul Burduja a încheiat vizita la Mureș cu aprecieri pentru eforturile echipei de conducere a Romgaz și a exprimat mulțumiri speciale către directorul general, Răzvan Popescu, pentru contribuția sa semnificativă la realizarea acestor proiecte importante pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc.