Connect with us

EVENIMENTE

MAE a organizat prima ediţie „Dialoguri@MAE” pe tema „Viziunii României asupra revizuirii Strategiei Europene de Securitate”

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat astăzi, 9 aprilie 2015, seria de dezbateri interactive “Dialoguri@MAE”. Seria de evenimente publice “Dialoguri@MAE”, lansată la iniţiativa ministrului afacerilor externe, este concepută să ofere o platformă de dialog care să permită abordarea, de o manieră deschisă,  a unor teme de actualitate relevante pentru politica externă a României, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

mae 11

Întâlnirea de la sediul MAE a avut ca temă „Viziunea României asupra revizuirii Strategiei Europene de Securitate”, printre participanţi aflându-se personalităţi din mediul academic, specialişti în relaţii internaţionale, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Vorbitori au fost analiştii Iulian Fota, Radu Tudor, Emil Hurezeanu şi Mihail Ionescu (ISPAIM), dezbaterile fiind moderate de către Daniel Ioniţă, secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe.

În cadrul alocuţiunii de deschidere, Bogdan Aurescu a pledat pentru dialog, deschidere şi transparenţă în reflecția strategică asupra temelor majore de politică externă, considerând că acest exerciţiu de comunicare interactivă va fi avantajos atât pentru MAE, cât şi pentru mediul academic şi societatea civilă, venind în întâmpinarea dorinţei de consultare publică existente la nivelul societăţii civile, pe teme de politică externă.

Ministrul afacerilor externe a trecut în revistă transformările majore care au avut loc, din 2003, anul adoptării Strategiei Europene de Securitate, până în prezent, atât ca urmare a evoluţiilor notabile înregistrate la nivelul Uniunii Europene, generate de valurile succesive de extindere, adoptarea Tratatului de la Lisabona şi dezvoltarea accelerată a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), cât şi datorită schimbărilor substanţiale ale mediului de securitate, din vecinătatea Uniunii şi la nivel global.  De asemenea, a prezentat eforturile Ministerului Afacerilor Externe pe această dimensiune, inclusiv în ceea ce priveşte elaborarea unui document de poziţie românesc, care a fost distribuit recent statelor membre UE, prezentând viziunea României cu privire la necesitatea revizuirii Strategiei Europene de Securitate.

Este necesar ca Uniunea Europeană să se implice mai mult în estul şi sudul Europei. Dacă eșuăm în imediata noastră vecinătate, cum mai putem să impunem rolul global al UE?”, a problematizat ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că „toate aceste evoluţii, precum şi natura în continuă modificare a riscurilor şi ameninţărilor la adresa UE şi a cetăţenilor săi, impun necesitatea, pe de o parte, a asigurării resurselor şi capacităţilor adecvate pentru răspuns eficient, iar, pe de altă parte, a unei adaptări strategice, având la bază o viziune comună la care să subscrie toate statele membre ale Uniunii, ce nu ar putea fi concretizată decât prin intermediul unui nou document programatic”.

Pledând pentru necesitatea elaborării unei noi Strategii Europene de Securitate la nivelul Uniunii Europene, care să poată răspunde, în mod eficient, atât provocărilor, cât şi oportunităţilor din mediul actual de securitate, şeful diplomaţiei române a reiterat importanţa întăririi solidarităţii şi coeziunii între statele membre, precum şi a unei abordări echilibrate a problematicilor legate de vecinătăţile Uniunii Europene. Totodată, ministrul afacerilor externe a pledat pentru coordonarea cu NATO în procesul de dezvoltare a capabilităţilor militare. „Relaţia dintre Uniunea Europeană şi NATO se impune să fie mai bine valorizată, o intensificare a cooperării pe toate planurile fiind naturală”, a evidenţiat ministrul Bogdan Aurescu.

A reafirmat, de asemenea, disponibilitatea ţării noastre de a contribui la eforturile comunitare vizând dezvoltarea propriilor capacităţi civile şi militare ale UE, care să îi întărească credibilitatea şi să ofere mijloacele adecvate de gestionare a multiplelor provocări de securitate, convenţionale sau asimetrice. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat că “România este proactivă în susţinerea Politicii  de Securitate şi Apărare Comună,  prin conturarea unui profil de specialitate în cadrul Uniunii Europene“. 

În cadrul dezbaterilor, ministrul Bogdan Aurescu a mai evidenţiat că elaborarea unei noi Strategii Europene de Securitate, din care să decurgă toate celelalte strategii sectoriale, ar facilita consolidarea profilului UE de actor global şi furnizor de securitate, răspunzând, totodată, intereselor de securitate ale statelor membre şi cetăţenilor lor.

Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare a vecinătăţii noastre din est şi din sud, de dezvoltare a eficienţei, vizibilităţii şi impactului Politicii Comune de Securitate şi Apărare, de o relaţie privilegiată dintre UE şi NATO şi de întărirea relaţiei transatlantice, precum şi de dezvoltarea securităţii energetice şi cibernetice şi mai ales de dezvoltarea unei culturi europene de securitate”, a concluzionat ministrul Bogdan Aurescu.

În intervenția sa, Iulian Fota a subliniat importanța unei atitudini active a României în acest domeniu. “Avem nevoie de o strategie defensivă activă. Defensivă, dar hotărâtă – la nivel militar. Și o strategie activă – la nivel diplomatic. (…). De asemenea, avem nevoie de o Uniune Europeană respectată, nu numai pentru valorile ei, dar și pentru forța ei. Eu cred într-o Uniune puternică, dar în termeni realiști”, a declarat acesta.

La rândul său, Emil Hurezeanu a vorbit despre valorile fundamentale ale Uniunii Europene și despre rațiunile care au stat la baza creării sale – menținerea unui climat de pace și prosperitate, bazat pe valori democratice. A arătat că dezbaterile recente pe teme de securitate la nivel european aduc în discuție noi valențe ale coerenței și solidarității interne ale UE.

Mihail Ionescu a evocat, în expunerea sa, importanța unui dialog deschis cu societatea civilă pe teme de politică externă: “Evenimentul de astăzi reprezintă o premieră în diplomația română, în concordanță cu transparența diplomației globale. (…). Deciziile de politică externă nu pot să vină dintr-un turn de fildeș, întrucât lipsa de transparență generează impunerea unei narațiuni dominante”.

În viziunea lui Radu Tudor responsabilitățile între UE și NATO în materie de securitate ar trebui să se încadreze într-un raport de complementaritate – NATO axându-se pe amenințările convenționale, iar UE pe cele soft,  neconvenționale. “Când vorbim despre securitatea europeană, vorbim în primul rând despre NATO. (…). Eforturile UE trebuie să evite orice tip de paralelizare cu NATO. (…). Important este însă că securitatea a devenit un subiect de securitate la nivel european”, a evidențiat acesta.

În finalul evenimentului, ministrul Bogdan Aurescu a asigurat toţi participanţii asupra continuităţii acestei serii de evenimente pe alte teme relevante pentru politica externă a României.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe Calea Europeana.ro. Pentru înregistrarea dezbaterii accesați aici.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

EVENIMENTE

Club România lansează ”Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”, cel de-al patrulea volum din Seria Caiete Documentare

Published

on

© Club România

Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”, cel de-al patrulea volum din Seria Caiete Documentare realizată din inițiativa Club România va fi lansat joi, 21 februarie în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară.

Proiectul editorial, publicat de Editura Club România, în coordonarea lui Marius Stoian și Mihai Aniței reunește peste 115 autori dintre cei mai reprezentativi profesioniști români din zona administrației publice,  mediului academic și universitar, dar și din cadrul comunității de business și antreprenoriat sau societate civilă, care expun viziuni și proiecte sustenabile în vederea consolidării contribuției românești la reformarea noii Politici Agricole Comune, în lumina noilor provocări și angajamente europene, precum schimbările climatice, imperativul dezvoltării durabile sau migrația forței de muncă.

„Agricultura. Concepte şi instrumente operaționale oferă cadrul și datele înţelegerii importanţei viziunii în crearea plus valorii: poate că nicăieri nu se vede mai bine din cifre creșterea agriculturii românești ca urmare a Politicii Agricole Comune (PAC). Mecanismul de atragere a fondurilor funcţionează bine pe ambii piloni. Se obţin recorduri la nivel de producţie cerealieră, la export. S-a investit mult, nu numai în producție, s-a investit în infrastructură agricolă, în dezvoltări conexe. Sunt desigur și multe de completat/ajustat/reformat, dar există certitudinea măsurabilă a direcţiei corecte și a progresului.

La data apariţiei CD 4 Agricultura ne aflăm în plin exerciţiu românesc de leadership european. În acest volum pot fi găsite, ilustrate cu acurateţe profesională, ideile și propunerile cu care România ar putea adăuga avantaje în viitoarea PAC ce se află în stadiu germinativ. Idei provenite din zona universitară și academică, dinspre agribussines, asociaţii profesionale, structuri europene, oameni implicaţi în fenomen. Cuvintele-cheie ale reușitei: profesionalism, la un capăt și voinţă politică, la celălalt capăt”, explică Marius Stoian, unul dintre coordonatorii volumului.

Volumul este structurat în concepte și instrumente operaționale care descriu cadrul internațional în care se manifestă cele mai noi tendințe și evoluții din agricultură, parcurg viziunea europeană cu un istoric al reformelor politicii agricole comune și analize asupra noii propuneri PAC și se focusează pe România abordând două direcții: implementarea PAC, cu date și cifre cheie privind rezultatele la zi ale agriculturii românești și contextul național pe care îl ilustrează printr-o serie de analize și soluții la problemele structurale ale agriculturii românești, prezentând conceptele agriculturii moderne, dar și instrumente operaționale cu care acestea pot fi implementate-finanțare, educație, cercetare-dezvoltare, etc.

Un capitol consistent este dedicat transformării digitale a agriculturii, ca motor pentru modernizarea sectorului agricol românesc și creșterea randamentului activității agricole.

Agricultura va fi domeniul cu cea mai mare digitalizare în viitorii ani; inteligența artificială în agricultură va fi masivă și de neoprit. Capabilitatea dronelor se extinde în mod constant, aparatele fiind dotate cu camere foto-video de înaltă definiție, senzori de termoviziune, filmare în infraroșu, sisteme de cartografiere și zonare a parcelelor, iar simultan volumul de date crește rapid. Pe termen lung, „fermele conectate” se vor dovedi extrem de valoroase pentru toată populația planetei având în vedere necesitatea de maximizare a producției agricole. Agricultura inteligentă ține cont de evaluarea solului și aspectelor de mediu din toate punctele de vedere și aplică soluții tehnologice pentru fertilizări de performanță, măsuri de protecție a plantelor și extragerea elementelor nutritive într-un mod cât mai eficient!

În domeniul agriculturii inteligente, introducerea elementelor de tehnologie în managementul fermelor, cum ar fi urmărirea și monitorizarea întregului proces de producție de la înființarea culturii, procesare, transport, la vânzare, duce la randamente și calități incredibile în climate volatile cu provocări din ce în ce mai diverse.

“Ca țară cu mare potențial agricol, România ar putea să devină una din piețele de top pentru fructificarea tehnologiei IoT în scopuri de creștere și eficientizare a producției agricole. Vor ști oare fermierii să profite de pe urma unei asemenea oportunități? ”, lansează provocarea Mihai Aniței.

Editura Club România a inițiat la începutul anului 2018 un amplu proiect editorial colaborativ-Seria Caiete Documentare-dedicată unor domenii strategice ale economiei românești. Până în prezent au fost publicate 4 volume: Energia (coord. Marius Stoian, Clara Volintiru), Transporturi și Infrastructură, (coord. Marius Stoian, Sebastian Burduja), România Digitală (coord. Radu Puchiu, Marius Stoian, Marcel Foca) și Agricultura (coord. Marius Stoian, Mihai Aniței).

Astfel, mai mult de 300 de contributori și facilitatori din mediul academic și universitar românesc, studenți, doctoranzi, profesori români din marile universități din străinătateconsultanți din The Big Four, bancheri, reprezentanți ai comunității de business, coordonatori care au participat la elaborarea strategiilor românești pe domenii, rețeaua de specialiști români din instituțiile și organismele internaționale-Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană, Agenții și Autorități europene, institute de cercetare și dezvoltare, etc, experți români din mediul ONG național și internațional, tineri lideri emergențiinovatori cu rezultate confirmate, antreprenorispecialiști din cadrul companiilor naționale și private, au fost angrenați în acest proiect.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

 

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending