Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că România a ales direcția corectă

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezidat marți Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare, potrivit unui comunicat.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că, orice decizie ar lua clasa politică, țara noastră a ales direcția corectă”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Comitetul Național a trecut în revistă evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde. Prim-ministrul României a evidențiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizației.

Șeful Executivului a amintit unul dintre rezultatele importante obținute până în prezent în procesul de aderare la Organizație, respectiv faptul că, din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației: Convenția reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică.

Membrii Comitetului Național au discutat domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație, în contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat instituțiilor să asigure resursă umană dedicată  procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației: „Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare,”, a declarat premierul.

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministerul Finanțelor a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, anunță Marcel Boloș: Aderarea este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că instituția pe care o conduce, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget, a primit primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a explica că ”evaluarea a vizat reformele întreprinse pentru a ne alinia la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare”.

De la eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face față provocărilor bugetare și supravegherea eficientă a procesului bugetar, ”toate sunt principii cheie față de care ni se monitorizează atent progresele”, a explicat Boloș.

”Un proces deloc ușor, aderarea la această organizație internațională este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică. Tocmai de aceea suntem pe deplin implicați și tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate. Aderarea nu este doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul și bunăstarea românilor”, a detaliat ministrul Finanțelor.

Din punctul său de vedere, ”a fi parte din OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunități uriașe: atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității sunt doar câteva dintre avantaje”.

Ministerul Finanțelor îndeplinește rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) și pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget (SBO).

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

Published

on

© Mircea Abrudean / Linkedin

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a participat miercuri la la Palatul Victoria, la atelierul de lucru ”Abordarea provocărilor legate de performanța întreprinderilor de stat printr-o mai bună guvernanță corporativă. Rolul acționarului de stat și al consiliilor de administrație”.

Potrivit unei informări publicate pe Linkedin, evenimentul a fost organizat cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și face parte dintr-o serie de evenimente dedicate promovării rezultatelor proiectului OCDE – Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în întreprinderile de stat din România, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene (DG REFORM).

”În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a subliniat Abrudean.

Acesta a anunțat că a fost modificată, în consultare cu reprezentanții OCDE și ai Comisiei Europene, legislația în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor publice, în scopul alinierii la standardele OCDE și a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței Întreprinderilor Publice.

Decizia a fost adoptată ca urmare a îndeplinirii de către SGG a Jaloanelor 439 și 440 din PNRR.

Mircea Abrudean a detaliat că ărin AMEPIP, Guvernul va putea reduce cu 50% numirile interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat la nivel central, cu 10% numirile interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat locale și vom avea cel puțin 3 companii de stat listate/de tip lease/restructurate, în domeniul energiei și al transporturilor.

”Mulțumesc reprezentanților OCDE și Comisiei Europene pentru tot sprijinul acordat României, în această perioadă”, a conchis secretarul general al Guvernului.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministrul Educației, la Summitul Global al Competențelor: Trebuie să investim în dezvoltarea de competențe adecvate pentru viitor, cu accent pe competențe-cheie imposibil de replicat de noile tehnologii

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Dezvoltarea competențelor de bază în învățământul obligatoriu, formare pe tot parcursul vieții și reconversie oricând e nevoie să ne adaptăm la progresul tehnologic sau la evoluția pieței muncii reprezintă elemente-cheie pe care trebuie să le avem în vedere pe tot parcursul vieții, a subliniat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul Summitului Global al Competențelor organizat sub umbrela OCDE.

Într-o postare publicată pe Facebook, aceasta a subliniat că ”este nevoie să investim în dezvoltarea de competențe adecvate pentru viitor, cu un accent clar pe competențe-cheie imposibil de replicat de noile tehnologii de tipul generative AI (ex: empatie, spirit critic, managementul schimbării etc.)”, amintind că, la fel ca multe state, ”România a fost afectată de schimbările rapide și continue pe care întreaga lumea le-a suferit în ultimii ani, cu precădere cele datorate pandemiei de COVID-19”.

Așadar, ”în tot acest proces, foarte importante sunt acțiunile noastre pentru creșterea atractivității proceselor de învățare pe tot parcursul vieții”, consideră Ligia Deca.

”Învățarea este un proces continuu, care, pentru tinerii noștri, trebuie să asigure cadrul necesar pentru însușirea competențelor transversale, iar pentru adulți, posibilitatea de a își adapta abilitățile deja însușite la nevoile actuale ale societății”, a evidențiat ministrul Educației.

Așadar, ”în tot acest proces, foarte importante sunt acțiunile noastre pentru creșterea atractivității proceselor de învățare pe tot parcursul vieții”, consideră Ligia Deca.

”Învățarea este un proces continuu, care, pentru tinerii noștri, trebuie să asigure cadrul necesar pentru însușirea competențelor transversale, iar pentru adulți, posibilitatea de a își adapta abilitățile deja însușite la nevoile actuale ale societății”, a evidențiat ministrul Educației.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care, în perioada următoare, ”trebuie să fie dedicată identificării unor ținte clare, fezabile, orientate către regândirea sistemului de guvernanță a competențelor și către colaborarea între toți cei care trebuie să fie implicați în acest proces – autorități centrale, locale, angajatori și reprezentanți ai angajaților”, a continuat Ligia Deca.

”Creșterea calității educației și formării profesionale, ca urmare a măsurilor ce urmează a fi implementate prin noile legi ale educației ne va duce mai aproape de acest deziderat”, a conchis ministrul Educației într-o notă optimistă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Dan Motreanu20 mins ago

Eurodeputatul Dan Motreanu îi invită pe fermieri să împărtășească opiniile privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente, completând sondajul lansat de Comisia Europeană

Corina Crețu30 mins ago

Corina Crețu a votat în PE pentru extinderea Uniunii Europene: Extinderea a devenit unul dintre cele mai puternice instrumente politice și geopolitice ale UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE57 mins ago

Ministerul Finanțelor a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, anunță Marcel Boloș: Aderarea este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică

U.E.13 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.13 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA17 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine activ opoziția democratică a Rusiei

NATO18 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE19 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA2 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO6 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.7 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending