Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul de externe al R. Moldova: Vom anunța, împreună cu România, inițiative de aprofundare a relațiilor dintre Moldova, România și UE în domeniul securității

Published

on

© Nicu Popescu/ X

Relaţiile dintre Republica Moldova şi România sunt mai apropiate, mai pline de substanţă, active şi cu proiecte comune mai mult ca niciodată în ultimii 30 de ani, a declarat marţi vicepremierul moldovean și ministrul de externe al acestei țări, Nicu Popescu, după întrevederea de la Bucureşti cu ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu. Șeful diplomației de la Chișinău a anunțat și faptul că R. Moldova și UE vor anunța în viitor noi inițiative de aprofundare a relațiilor în domeniul securității.

El a evocat faptul că vizita sa are loc în ajunul unei date emblematice, întrucât miercuri, 24 februarie, se împlinesc 165 de ani de la producerea Unirii Principatelor Române în 1859.

“Alături de doamna ministru Odobescu şi împreună cu România am fost, suntem şi vom fi uniţi în realizarea obiectivelor noastre comune. Astăzi, în cadrul discuţiilor, am trecut în revistă relaţiile moldo-române. Datorită deschiderii şi dialogului constant dintre statele noastre, societăţile noastre, guvernele noastre, putem constata că astăzi relaţiile dintre noi sunt mai apropiate, mai pline de substanţă şi mai active şi cu proiecte comune mai mult ca niciodată în ultimii 30 de ani. Într-adevăr, avem o relaţie puternică simbolică care este plină de proiecte comune, care în continuare vor lega Republica Moldova de România şi vor ancora Republica Moldova în familia de state europene împreună şi alături de România”, a afirmat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, după întrevedere, într-o declaraţie de presă comună cu Luminiţa Odobescu, citat de Agerpres.

La rândul ei, Odobescu a evidențiat că aceasta “este prima vizită efectuată în România de ministrul Nicu Popescu după obținerea deciziei Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 de începere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova”.

El a spus că cele două ţări au construit proiecte comune care vor asigura un viitor durabil în familia europeană. Nicu Popescu a evidenţiat că, împreună cu România, Republica Moldova a făcut progrese semnificative pe calea aderării la Uniunea Europeană, reuşind demararea negocierilor de aderare la UE.

“Aceste succese sunt rezultatul unităţii noastre în activitatea diplomatică şi în eforturile comune de reformare a Republicii Moldova”, a mai spus ministrul moldovean de externe. El a subliniat cooperarea cu Institutul Diplomatic Român pentru instruirea funcţionarilor publici din Republica Moldova în vederea procesului complex de aderare la Uniunea Europeană.

Nicu Popescu a menţionat şi cooperarea foarte strânsă între cele două state în forumurile şi organizaţiile internaţionale.

“Astăzi ne alăturăm şi noi acestei condamnări ferme a războiului brutal lansat de Federaţia Rusă asupra Ucrainei şi, evident, al atacurilor de azi noapte. De altfel, împreună cu Ucraina, am lansat această trilaterală, acest format de cooperare trilaterală între România, Republica Moldova şi Ucraina, care evident reuneşte cu regularitate miniştrii de Externe, dar şi alţi colegi ai noştri din guverne. Am avut reuniuni dedicate şi subiectelor de energie şi aici la Bucureşti o reuniune trilaterală concentrată pe chestiunile de securitate şi apărare”, a mai spus şeful diplomaţiei Republicii Moldova.

 

El a mai subliniat că ţara sa a acţionat “la unison” cu România şi pentru recunoaşterea limbii române în Ucraina şi protejarea drepturilor românilor de pretutindeni, acest lucru reprezentând “o realizare majoră a diplomaţiilor” celor două state.

“Am reuşit împreună şi alături de România să consolidăm şi dialogul Republicii Moldova cu NATO, o instituţie care asigură pacea, securitatea şi democraţia pe cea mai mare parte a continentului european. Republica Moldova a intensificat substanţial cooperarea cu NATO şi beneficiază de contribuţii semnificative de asistenţă din partea NATO, din partea statelor partenere, inclusiv prin iniţiativa de consolidare a capacităţilor de apărare şi securitate şi România este unul dintre cei mai importanţi contributori în acest sens”, a adăugat ministrul moldovean de externe.

El s-a referit şi la proiectele comune de îmbunătăţirea infrastructurii, aflate în derulare, care vor duce la conectarea Republicii Moldova de România şi spaţiul european.

În viitor, împreună cu România, vom anunţa noi iniţiative de aprofundare a relaţiei Republicii Moldova cu România şi cu Uniunea Europeană în domeniul securităţii. Continuăm să fim uniţi în aceste eforturi comune de a menţine şi asigura pacea şi stabilitatea în Republica Moldova, de a conecta Republica Moldova şi de o ancora cât mai ferm în spaţiul european şi vom continua să lucrăm pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi aici contăm şi suntem absolut sigur de sprijinul deplin al României“, a conchis Nicu Popescu.

În același timp, ministrul Luminița Odobescu a subliniat că “Republica Moldova a rezistat, ba mai mult, și-a consolidat instituțiile și a rămas neclintită pe drumul său către Uniunea Europeană”

Ea a pledat pentru o ac’iune diplomatică coordonată și o cooperare consolidată cu Chișinăul și partenerii pentru a contribui activ la reducerea vulnerabilităților și sprijinirea în continuare a Republicii Moldova în consolidarea rezilienței sale.

“Suntem la începutul unui an cu multe provocări, un an deosebit de complex. Republica Moldova se va afla, în toamna acestui an, la mijlocul unui ciclu electoral care a debutat în noiembrie anul trecut cu alegerile locale. Atât alegerile prezidențiale din acest an, alături de referendumul privind integrarea europeană, cât și alegerile parlamentare de anul viitor sunt o ocazie istorică pentru ca opțiunea pro-europeană, pentru o societate democratică și prosperă a cetățenilor Republicii Moldova să fie exprimată clar și de netăgăduit”, a conchis Odobescu.

Aflat la București, ministrul de externe al R. Moldova a avut o întrevedere și cu Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă al președintelui Iohannis, căruia i-a transmis succes în viitorul mandat de judecător al Curții de Justiție a ONU.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală pentru o digitalizare mai rapidă a societății

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Republica Moldova se alătură Programului Europa Digitală, noul program de finanțare al UE este axat pe aducerea tehnologiei digitale mai aproape întreprinderilor, cetățenilor și administrațiilor publice.

„Întrucât tehnologia și infrastructura digitală au un rol esențial atât în viața privată, cât și mediile de afaceri, Comisia Europeană a lansat Programul Europa Digitală cu un buget global de 7,5 miliarde de euro pentru a accelera redresarea economică și a modela transformarea digitală a societății și economiei europene, ceea ce ar aduce beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii. Programul Europa Digitală este finanțat de Uniunea Europeană. Perioada de implementare – 2021-2027”, a anunțat Delegația UE în Republica Moldova. 

Pandemia de COVID-19 a evidențiat nu numai cât de mult ne bazăm pe tehnologia noastră pentru a fi disponibilă, ci și cât de important este ca Europa să nu fie dependentă de sisteme și soluții provenind din alte regiuni ale lumii. Pregătirea drumului pentru atingerea acestui obiectiv este un program DIGITAL.

Programul Europa digitală va oferi finanțare strategică pentru a răspunde acestor provocări, sprijinind proiecte în cinci domenii-cheie de capacitate: în ceea ce privește supercalculul, inteligența artificială, securitatea cibernetică, competențele digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală. Finanțarea de 7,5 miliarde de euro urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei Europei, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Programul Europa digitală nu va aborda aceste provocări în mod izolat, ci va completa finanțarea disponibilă prin alte programe ale UE, cum ar fi programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare și Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru infrastructura digitală, Mecanismul de redresare și reziliență și fondurile structurale.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

UE este pe deplin solidară cu R. Moldova, transmite comisarul european pentru afaceri interne în întâlnirea cu Maia Sandu: Suntem uniți împotriva amenințării la adresa securității din partea Rusiei

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a avut joi o întâlnire cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, aceasta din urmă fiind însoțită de o delegație de oficiali europeni.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, provocările actuale de securitate și migrație cu care se confruntă țara noastră dar și despre riscurile la adresa securității statului. 

”Uniunea Europeană este pe deplin solidară cu Republica Moldova. Suntem uniți împotriva amenințării la adresa securității din partea Rusiei”, a scris Johansson într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, lăudând-o pe Maia Sandu, despre care a spus că sub conducerea sa, Republica Moldova ”face progrese semnificative și impresionante în lupta împotriva corupției”.

La rândul său, președinta Republicii Moldova și-a manifestat recunoștința pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Totodată, Maia Sandu i-a mulțumit comisarului european pentru susținerea Republicii Moldova la gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, odată cu declanșarea războiului în țara vecină.

Ea a subliniat importanța susținerii în continuare a Ucrainei și a precizat că Republica Moldova se pregătește să livreze un nou pachet umanitar țării vecine.

În același timp, președinta Republicii Moldova și-a reafirmat angajamentul de a continua reformele pentru a avansa pe calea integrării europene. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă, întâlnire cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană a R. Moldova: Sprijinul nostru constă în pregătirea cadrului de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Preşedintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă a avut marţi o întrevedere cu Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, în prima ei vizită externă de la preluarea funcţiei, se arată într-o postare pe Facebook.

Nicoale Ciucă a asigurat-o pe aceasta de „continuarea susţinerii pe care Parlamentul nostru o acordă Republicii Moldova în plan european” şi a transmis că încurajează implementarea măsurilor cu care guvernul de la Chişinău s-a angajat în faţa Comisiei Europene, în această fază a procesului de aderare.

„Sprijinul nostru constă în pregătirea cadrului de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles, identificarea de specialiști care pot sprijini buna funcționare a administrației publice de peste Prut și o pregătirea unei agende de reforme necesare”, a precizat șeful Senatului.

Nicolae Ciucă a mai transmis că Parlamentul apreciază adoptarea recentă a Planului de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE și încurajează implementarea măsurilor cu care guvernul de la Chișinău s-a angajat în fața Comisiei Europene, în această fază a procesului de aderare.

În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ROMÂNIA2 mins ago

Ministrul de Interne i-a solicitat directorului FBI sprijinul pentru susținerea reformării Academiei de Poliție: Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție și Academia de Poliție a FBI de la Quantico

Mircea Hava1 hour ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA14 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE16 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.17 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA17 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA18 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA18 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO18 hours ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

ROMÂNIA14 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending