Ministrul Teodor Meleșcanu pledează pentru întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a pledat pentru consolidarea bazei normative a medierii și întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere. Mesajul său a fost transmis cu ocazia participării, joi, la o întâlnire de lucru a șefilor diplomației din statele membre ale Grupului Prietenilor Medierii din ONU, prezidată de Finlanda și Turcia.

Șeful diplomației române a salutat, în context, accentul deosebit pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îl pune pe dimensiunea de prevenire a conflictelor și mediere.

Meleșcanu a subliniat și importanța întăririi cooperării între ONU și organizațiile regionale în acțiunile de mediere.

„A reamintit organizarea la București, în anul 2013, a Conferinței privind medierea în spațiul OSCE și a evocat, în contextul campaniei României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, intenția țării noastre de a readuce acest subiect pe agenda Consiliului de Securitate”, precizează sursa citată.

MAE precizează că un alt eveniment la care ministrul Meleșcanu a participat în cea de-a patra zi a segmentului la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost reuniunea ministerială informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), sub egida Președinției exercitate în acest an de Belarus.

„Demnitarul român a subliniat în intervenția sa aprecierea României pentru parcursul de succes al Președinției ICE exercitată de Belarus. Ministrul Teodor Meleșcanu a precizat că exercitarea acestui mandat constituie un exercițiu important pentru promovarea cooperării regionale, cu obiectivul mai larg de consolidare a stabilității și securității în arealul ICE. Oficialul român a reiterat poziția constantă a României de susținere a extinderii UE și NATO, pentru statele care demonstrează angajamentul necesar în îndeplinirea criteriilor de aderare. În acest context, ministrul român de externe a reiterat susținerea fermă a României pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova. A subliniat totodată că procesul de integrare europeană implică un angajament ferm pentru reforme interne în statele aspirante”, potrivit comunicatului.

Conform sursei citate, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, șeful diplomației române a avut întrevederi bilaterale cu secretarul general adjunct al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), precum și cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina.

„Întâlnirea cu oficialul CCG, dr. Abdel Aziz Abu Hamad Aluwaisheg, s-a axat pe discutarea principalelor direcții de dezvoltare a relațiilor politice și economice dintre România și statele din Golf, care constituie una dintre prioritățile politicii externe românești. Ministrul Teodor Meleșcanu a reliefat, în context, importanța aprofundării cooperării sectoriale și a creșterii volumului de investiții pentru consolidarea relațiilor țării noastre cu organizația regională arabă și a prezentat avantajele competitive ale României în domenii precum IT, petrol și gaze, agricultură și educație”, se arată în comunicat.

MAE adaugă că a fost abordată, de asemenea, cooperarea dintre UE și CCG, sens în care oficialul român a reiterat sprijinul țării noastre pentru intensificarea dialogului politic dintre cele două organizații, precum și pentru avansarea cooperării în domeniile comerț și investiții, politici macroeconomice, schimbări climatice, energie și mediu.

„Întrevederea a prilejuit și un schimb de vederi privind evoluțiile recente din zona Golfului, partea română reconfirmând atenția pe care o acordă impactului potențial al acestora asupra stabilității și securității regiunii, precum și situației economice și umanitare. A reliefat că România se pronunță pentru rezolvarea disensiunilor pe cale politică, prin negocieri directe și a evidențiat importanța menținerii stabilității regiunii Golfului, de natură să contribuie și la soluționarea crizelor din Orientul Mijlociu”, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, întrevederea cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Igor Crnadak, a reliefat interesul ambelor părți pentru dezvoltarea accentuată a relațiilor bilaterale, fiind analizate posibilitățile de aprofundare a dialogului politic, precum și a cooperării economice și culturale.

„Ministrul Igor Crnadak a invitat România să profite de oportunitățile oferite de Bosnia și Herțegovina pentru dinamizarea schimburilor comerciale și atragerea de investiții românești pe piața bosniacă. A solicitat sprijinul României pentru avansarea Bosniei și Herțegovina în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, potrivit aceleiași surse.

În comunicat se mai arată că ministrul Meleșcanu a subliniat susținerea fermă a țării noastre pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovina și a reiterat disponibilitatea României de a acorda asistență de specialitate în procesul de pregătire pentru aderare.

„A încurajat continuarea implementării Agendei de Reforme și accelerării calendarului european, mai ales în contextul dezideratului autorităților de la Sarajevo de a obține statutul de candidat la aderarea la UE în primele luni ale anului 2018”, potrivit MAE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.