Miza reală a noilor reglementări europene privind munca în UE. Dintre cei peste 2 milioane de lucrători detașați doar 46.000 sunt români

Folosiți în mod frecvent drept țintă de către politicienii occidentali care aduc în discuție protejarea propriilor lucrători, românii reprezintă, în realitate, doar 0,2% din numărul lucrătorilor detașați la nivel european.

Potrivit datelor UE analizate de Calea Europeană, la nivelul UE sunt 234,2 milioane de persoane angajate, dintre care numai 2,05 milioane de cetățeni sunt lucrători detașați (0.9%). Dintre aceștia, doar 46.871 sunt români. Aceștia lucrează în țări precum Germania (17.623), Spania (7.030), Italia (6.515) și Franța (6.751).

În aceste condiții, miza reală a modificării Directivei lucrătorilor detașați pare să fie doar startul unor modificări în lanț privind pachetele sociale și de muncă la nivel european, ceea ce ar putea reprezenta, în acest context, principalul motiv de îngrijorare pentru lucrătorii din Europa de Est, incluzând aici și România.

UE, decizie privind lucrătorii detașați în perioada următoare

Parlamentul European va decide săptămâna viitoare poziția sa asupra revizuirii directivei cu privire la lucrătorii detașați, în contextul unor discuții în cadrul Uniunii Europene privind necesitatea înăspririi regulilor europene.  În timp ce Austria, Cehia și Slovacia au anunțat că fac front comun alături de Franța, Polonia a anunțat că se opune propunerilor de modificare a directivei întrucât ”nu este în interesul cetățenilor”.

Țările membre (Consiliul UE) își vor decide poziția pe 23 octombrie, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai muncii, găzduită de Luxemburg. Următoarea etapă va fi reprezentată de negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană asupra unui text final.

Directiva pentru muncitorii detaşaţi le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.

Situația lucrătorilor detașati, în cifre

În primul trimestru al anului 2017, 234,2 milioane de persoane au fost angajate în UE, cel mai mare număr înregistrat până la acest moment, se arată într-un studiu Eurostat publicat în luna iunie a acestui an. 

Odată cu acest trend pozitiv al ratei de angajare, a fost înregistrată și o creștere a numărului lucrătorilor detașați, aceștia reprezentând 0.9% din totalul de forță de muncă al Uniunii Europene. În perioada 2010-2015, numărul lucrătorilor detașați în UE a crescut cu peste 40%, ajungând la 2,05 milioane

Cei mai mulți lucrători detașați (aproximativ 85%) ajung în țări din Europa de Vest, precum Germania, Franța, Belgia (aici ajung peste 50% dintre muncitori). Țările care trimit cei mai mulți lucrători detașați sunt Polonia (463.174 de lucrători), Germania (418.908) și Franța (177.674).

România, doar 46.871 de lucrători detașați

România detașează 0,6% din totalul de angajați în țară (46.871 de persoane), iar țările către care se orientează sunt: Germania (37,6%), Spania (15%), Italia (13,9%), Belgia (13,4%).

De asemenea, România primește 0,1% din numărul lucrătorilor (10.709), majoritatea provenind din Germania (21,6%), Franța (19,8%) și Spania (17%).

Franța primește aproximativ 178.000 de lucrători detașați, printre care aproximativ 6.700 de români 

Franța, condusă de președintele Emmanuel Macron a devenit cel mai vocal membru european care se pronunță împotriva directivei lucrătorilor detașați și acuză statele est-europene că fac ”dumping social”.

Potrivit cifrelor UE, Franța primește 177.674 de lucrători detașați din alte state UE, aproximativ 0,7% din forța muncă la nivel național. Dintre aceștia, aproximativ 3,8% (6.751) sunt români.

Totodată, Franța detașează 139.040 de lucrători. Aproximativ 1,6% dintre aceștia vin în România (2.224 de lucrători).

Directiva UE privind lucrătorii detașați, discutată de Klaus Iohannis și Emmanuel Macron la București: ”Trebuie să îmbunătățim directiva pentru că nemulțumiri sunt de ambele părți”

Prezent în România în cadrul primei sale vizite oficiale în regiune, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu  Klaus Iohannis problema directivei privind detașarea lucrătorilor. În acest context, președintele român a precizat că ”este clar că trebuie să trebuie să îmbunătățim directiva pentru că nemulțumiri sunt de ambele părți”. 

”Trebuie să facem sistemul să funcționeze mai bine, trebuie eliminate suspiciunile că unii sau alții iau locul de muncă altora. Regulile europene au fost realizate pentru a înlesni o dezvoltare care ne duce pe toți pe aceeași treaptă a nivelului de trai. Și sunt firme în Europa care exploatează exact acesată diferență de nivel de trai. Ne dorim o abordare corectă și echitabilă pentru toată lumea”, a punctat șeful statului.

Citiți și Presa franceză: Emmanuel Macron nu a primit un ”cec în alb” de la Klaus Iohannis privind directiva detașării lucrătorilor

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.