Connect with us

INTERNAȚIONAL

NATO se reunește de urgență ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu și după ce Parlamentul irakian a cerut retragerea trupelor străine

Published

on

© Mircea Geoană/ Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, transmite agenţia DPA.

Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei, programată pentru ora 14:00 GMT, va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, potrivit Agerpres.

Reuniunea de urgență la nivel aliat survine și după ce Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak, în majoritatea lor americane, şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului. Rezoluția, care necesită aprobarea guvernului și care este susținută de premierul Adel Abdul Mahdi, solicită guvernului ”să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei”.

Anterior, NATO a decis să își suspende operaţiunile de antrenament din Irak ca parte a misiunile sale în această țară  după moartea generalului Qasem Soleimani în atacul american la Bagdad ordonat de președintele Donald Trump.

De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut și o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark Esper, cu privire la evoluțiile din regiune.

NATO este implicată puternic în Orientul Mijlociu, unde continuă să desfășoare misiunea Resolute Support în Afganistan și să instruiască forțele de securitate irakiene. În ambele misiuni, forțele americane reprezintă principala putere militară ce compun efectivele aliate prezente în regiune.

În prezent, peste 5.000 de soldaţi americani se află pe teritoriul Irakului, iar Washington-ul și-a manifestat intenția de a desfășura până la 3.500 de soldaţi suplimentari în regiune.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis anterior că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani, al cărui convoi a fost vineri ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad.

În paralel, în Iran continuă ceremoniile de comemorare a generalului Qassem Soleimani, considerat un personaj-cheie pentru regimul de la Teheran și pentru influența iraniană în regiune, iar tensiunile între Teheran și Washington continuă să păstreze o cotă ridicată la nivel declarativ.

Oficiali iranieni au promis că ţara lor va răzbuna moartea acestui general, care conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe şi pe seama căruia Statele Unite au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi americani în regiune.

În replică, preşedintele Donald Trump, care a ordonat operaţiunea în care a fost ucis Soleimani, a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene – numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran – care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice.

Pe de altă parte, la nivelul UE, președintele Consiliului European Charles Michel a solicitat oprirea violențelor și provocărilor în Irak, iar Înaltul Reprezentant Josep Borrell l-a invitat pe ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, la Bruxelles.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

Published

on

© European Union, 2023

Ușa NATO rămâne deschisă pentru noi membri, dar Alianța nu poate primi o țară în timp ce aceasta se află în plin război, a declarat joi ministrul german de externe Annalena Baerbock, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Politica ușilor deschise a NATO rămâne în vigoare, dar, în același timp, este clar că nu putem vorbi despre acceptarea de noi membri (care se află) în mijlocul unui război”, a declarat aceasta reporterilor la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.

În plus, cancelarul Olaf Scholz a declarat săptămâna trecută că principala preocupare a Aliaților este „cum putem îmbunătăți cooperarea în situația specifică a atacului rusesc asupra Ucrainei și cum putem arăta clar că vom oferi acest sprijin atât timp cât va fi necesar”.

De altfel, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a reiterat că membrii NATO susțin admiterea Ucrainei în organizație, însă a eliminat varianta aderării în timpul războiului cu Rusia.

„Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi și că nu aceasta este problema. Problema este mai degrabă ce se va întâmpla atunci când războiul se va încheia, într-un fel sau altul”, a spus Stoltenberg.

În acest sens, secretarul general a precizat, din nou, că toți aliații NATO sunt de acord că Ucraina va deveni stat membru al NATO, făcând trimitere la recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale acestei țări prin intermediul declarației Summitului de la București din 2008 și reconfirmarea acestui lucru la summit-ul de la Madrid de anul trecut.

Continue Reading

SUA

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

Published

on

©️ Ministerie van Defensie/ Twitter

Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor critice și de apărare ale acestei țări invadate de Rusia.

Potrivit unui comunicat al instituției americane, această aprobare reprezintă cea de-a 39-a retragere de echipamente din stocurile Departamentului Apărării pentru Ucraina, începând cu august 2021.

Aceasta include capacități-cheie pentru a sprijini apărătorii aerieni ai Ucrainei, care protejează cu curaj soldații, civilii și infrastructura critică a Ucrainei, în contextul în care Rusia continuă să efectueze atacuri aeriene care ucid civili în întreaga Ucraină.

Acest pachet de asistență pentru securitate conține, de asemenea, artilerie, capacități anti-tanc și muniție pentru sistemele Patriot, inclusiv zeci de milioane de cartușe de arme de calibru mic, evaluate la până la 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să continue să-și apere teritoriul suveran.

Citiți și: SUA au aprobat vânzarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer la un cost estimat de 285 milioane de dolari

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Statele Unite se angajează să continue colaborarea cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență în materie de securitate pe termen mai lung.

 

Continue Reading

NATO

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

Published

on

© NATO

Zborurile de supraveghere al aeronavelor AWACS ale NATO vor contribui la protecția Summit-ului Comunității Politice Europene desfășurat în Republica Moldova în perioada 31 mai – 2 iunie, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aeronavele AWACS ale NATO pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, adăugând că “Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO”.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă suplimentare. Aeronavele AWACS efectuează în mod regulat patrule deasupra Europei de Est și a regiunii Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești în apropierea granițelor NATO. NATO dispune de 14 aeronave AWACS, care sunt aeronave Boeing 707 modificate. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, o singură aeronavă AWACS poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km.

De asemenea, aeronavele AWACS ale NATO patrulează în mod obișnuit spațiul aerian în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv în timpul reuniunilor la nivel înalt ale NATO, cea mai recentă fiind cea de la Madrid, din iunie anul trecut, și a altor evenimente de profil înalt, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

Continue Reading

Facebook

NATO11 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA52 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO58 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending