Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, transmite agenţia DPA.
Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei, programată pentru ora 14:00 GMT, va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, potrivit Agerpres.
Reuniunea de urgență la nivel aliat survine și după ce Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak, în majoritatea lor americane, şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului. Rezoluția, care necesită aprobarea guvernului și care este susținută de premierul Adel Abdul Mahdi, solicită guvernului ”să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei”.
Anterior, NATO a decis să își suspende operaţiunile de antrenament din Irak ca parte a misiunile sale în această țară după moartea generalului Qasem Soleimani în atacul american la Bagdad ordonat de președintele Donald Trump.
De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut și o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark Esper, cu privire la evoluțiile din regiune.
NATO este implicată puternic în Orientul Mijlociu, unde continuă să desfășoare misiunea Resolute Support în Afganistan și să instruiască forțele de securitate irakiene. În ambele misiuni, forțele americane reprezintă principala putere militară ce compun efectivele aliate prezente în regiune.
În prezent, peste 5.000 de soldaţi americani se află pe teritoriul Irakului, iar Washington-ul și-a manifestat intenția de a desfășura până la 3.500 de soldaţi suplimentari în regiune.
Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis anterior că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani, al cărui convoi a fost vineri ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad.
În paralel, în Iran continuă ceremoniile de comemorare a generalului Qassem Soleimani, considerat un personaj-cheie pentru regimul de la Teheran și pentru influența iraniană în regiune, iar tensiunile între Teheran și Washington continuă să păstreze o cotă ridicată la nivel declarativ.
Oficiali iranieni au promis că ţara lor va răzbuna moartea acestui general, care conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe şi pe seama căruia Statele Unite au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi americani în regiune.
În replică, preşedintele Donald Trump, care a ordonat operaţiunea în care a fost ucis Soleimani, a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene – numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran – care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice.
Pe de altă parte, la nivelul UE, președintele Consiliului European Charles Michel a solicitat oprirea violențelor și provocărilor în Irak, iar Înaltul Reprezentant Josep Borrell l-a invitat pe ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, la Bruxelles.