În cadrul vizitei de lucru la Washington DC, din perioada 18-19 aprilie, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu șeful diplomației americane Antony Blinken. Potrivit unui comunicat, diplomații au abordat subiecte de actualitate de pe agenda de cooperare bilaterală, remarcând dinamica pozitivă a relațiilor moldo-americane atât pe plan politic, economic și comercial cât și în procesul de avansare a agendei de reforme asumată de guvernul de la Chișinău.
Vizita marchează desfășurarea reuniunilor grupurilor de lucru comune tematice în cadrul Dialogului Strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, organizat în contextul simbolic al celebrării anului aniversar de 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-americane.
Discuțiile celor doi oficiali s-au axat pe situația din regiune și eforturile susținute ale Republicii Moldova în gestionarea eficientă a crizei umanitare declanșată de războiul nejustificat din Ucraina. Totodată, părțile au reconfirmat importanța impulsionării și aprofundării relațiilor moldo-americane, inclusiv prin intermediul Dialogului Strategic care constituie o platformă eficientă de valorificare a potențialului de cooperare moldo-americană.
„Am exprimat încrederea că Dialogul Strategic va contribui la susținerea dezvoltării economice, consolidarea instituțiilor democratice, lupta împotriva corupției, avansarea reformei justiției, îmbunătățirea climatului investițional, promovarea digitalizării, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea securității și rezilienței energetice a Republicii Moldova.”– a menționat vicepremierul Nicu Popescu.
„Sunt foarte mulțumit, în sens mult mai larg, de faptul că, de fapt, ne reunim ca urmare a dialogului nostru strategic. Vă urăm bun venit pentru acest lucru, ne bucurăm că ați avut ocazia să vă întâlniți cu alți colegi și că dialogul a continuat, astfel încât parteneriatul nostru să se consolideze și mai mult, mai ales în aceste vremuri dificile”, a declarat, la rândul său, Antony Blinken.
Mai mult, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat importanța asistenței americane, inclusiv prin intermediul USAID și alte agenții guvernamentale americane, în asigurarea unor procese continue de modernizare a țării și a mulțumit pentru ajutorul prompt în valoare de 130 de milioane dolari oferit de administrația SUA țării noastre pentru a sprijini dezvoltarea economică continuă, consolidarea democrației, sporirea rezilienței energetice și gestionarea crizei umanitare.
„Am fost bucuros să primesc din partea Statelor Unite ale Americii mesajul de apreciere pentru eforturile țării noastre și sprijinul generos oferit refugiaților ucraineni, precum și susținerea plenară în procesul de implementare a agendei de modernizare a țării, gestionarea provocărilor socio-economice și pentru parcursul nostru ireversibil european.”– a adăugat ministrul Nicu Popescu.
„Răspunsul umanitar pe care l-ați oferit la agresiunea rusă din Ucraina este extraordinar, având în vedere că circa 400.000 de refugiați din Ucraina s-au îndreptat spre și au trecut prin Moldova, din care aproximativ 100.000 vor rămâne în Moldova. Iar generozitatea de care dă dovadă Moldova – de care dă dovadă poporul moldovean – este cu adevărat excepțională. Am încercat să fim pe cât de de utili se poate, inclusiv la cea mai recentă conferință care a avut loc pentru a sprijini eforturile pe care le întreprindeți, și vom continua să facem acest lucru”, a adăugat, la rândul său, secretarul de stat al SUA.
„Noi, în Statele Unite, susținem cu tărie independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și continuăm să lucrăm în strânsă colaborare pentru a sprijini practic toate aceste lucruri”, a declarat Blinken.
Începând cu 24 februarie, Statele Unite au alocat peste 30 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru a sprijini răspunsul umanitar în Moldova și 100 de milioane de dolari în asistență pentru dezvoltare pentru a consolida rezistența democratică și economică pe termen lung a acesteia.
Delegația Republicii Moldova include înalți oficiali ai Administrației președintelui, Cabinetul prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Justiției, Ministerului Apărării, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Afacerilor Interne și Agenției Servicii Publice.
În cadrul programului, ministrul de externe Nicu Popescu se va întâlni la Washington cu oficiali americani de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile, centrelor analitice și jurnaliști.