Connect with us

NATO

Noua Strategie de Apărare a României definește “pre-eminența SUA” în fața Chinei drept element cheie pentru interesul național. Comportamentul agresiv al Rusiei, principala amenințare la adresa României

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

O îndatorire constituțională a președintelui în funcție, noua Strategie Națională de Apărare a Țării (SNApT) pentru perioada 2020-2024, avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și trimisă Parlamentului spre aprobare, a fost pregătită având pe agenda internațională nu scenarii, ci cea mai gravă provocare la adresa ordinii internaționale din ultimii 75 de ani – pandemia de coronavirus. Președintele Klaus Iohannis a prezentat săptămâna trecută, după o ședință CSAT, liniile directoare ale noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, document pe care, potrivit Constituției, șeful statului trebuie să-l supună aprobării Parlamentului în termen de șase luni de la preluarea mandatului.

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, document consultat de CaleaEuropeană.ro, a fost pregătită în condițiile speciale și impredictibile generate de pandemia de coronavirus și de o stare de perturbare a relațiilor de putere dintre actorii globali. Dincolo de acestea, ea este dominată de un caracter de reafirmare și întărire a opțiunilor strategice ale României și operează cu o legătură directă între comportamentul agresiv al Rusiei și decizia României de a-și întări postura de descurajare și apărare militară. Documentul definește drept risc de securitate contrabalansarea Republicii Moldova din parcursul său european către o direcție eurasiatică. 

În ce privește ambițiile de politică externă și obiectivele de securitate și de apărare, Strategia afirmă că pre-eminența SUA în fața Chinei la nivelul sistemului internațional de putere este un element cheie pentru interesul național al României, iar creșterea prezenței militare a Statelor Unite pe teritoriul țării noastre este, de asemenea, un obiectiv important.

Strategia operează cu o relație solidă în cadrul triunghiului de “valori, interese, obiective”. Astfel, valori precum democrația, drepturile și libertățile cetățenilor și statul de drept se regăsesc în interesul național definit prin garantarea suveranităţii, apărarea şi consolidarea democraţiei constituţionale şi a statului de drept sau protejarea, apărarea şi garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetățenilor şi asigurarea securității și siguranţei lor individuale şi colective și în obiective precum buna funcţionare a justiţiei şi asigurarea ordinii de drept. De asemenea, interese strategice precum consolidarea Uniunii Europene, a NATO și a relației transatlantice în ansamblu sunt regăsite în obiectivele naționale de securitate. 

Reafirmarea și întărirea opțiunilor strategice: Triada de acțiune UE-NATO-SUA. Pre-eminența SUA în fața Chinei, element cheie pentru interesul național al României

Strategia este așezată “predictibilitatea opţiunilor strategice, principialitatea şi valabilitatea poziţiilor” politicii externe a României, precum și îndeplinirea responsabilă a angajamentelor asumate. Astfel, este reafirmat principiul că politica externă şi de securitate a țării noastre va fi fundamentată pe “triadă de acțiune” care prevede creșterea rolului şi eforturilor României în Uniunea Europeană, consolidarea profilului strategic în NATO, precum și aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA. 

Documentul recunoaște riscurile și amenințările generate de faptul că, pentru prima dată în secolul al XXI-lea, lumea se confruntă cu o pandemie care a afectat toate statele şi care a declanşat o criză economică ce va afecta serios relaţiile de putere dintre actorii globali. Potrivit strategiei realizate de președintele Iohannis, efectele acestei pandemii vor spori volatilitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate internațional.

De asemenea, documentul subliniază că “pre-eminența SUA în sistemul internațional va rămâne incontestabilă pentru viitorul previzibil”, iar această realitate strategică este considerată un element cheie din perspectiva interesului național al României.

Pe de altă parte, SNApT admite că “doctrina și obiectivele de etapă multi-deceniale ale Chinei vor influența din ce în ce mai mult modul în care SUA percep rolul sistemic al acestui stat și îi răspund”.

România “membru activ în UE și NATO și pol regional de stabilitate”: Creșterea prezenței militare a SUA în România și consolidarea securității la Marea Neagră

SNApT definește ambițiile de politică externă ale României ca membru activ al Uniunii Europene și al NATO, ca stat rezilient și ca pol regional de stabilitate.

Documentul arată că România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, ca partener strategic care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei. Potrivit Strategiei, România îşi propune să consolideze cooperarea militară cu SUA și să consolideze parteneriatului transatlantic şi coerenţa de acţiune NATO-UE, invocând argumentul că o comunitate unică şi funcţională de securitate transatlantică este superioară unor actori care acţionează separat.

De altel, obiectivele naționale de securitate cuprinse în strategie pe linie corespunzătoare cu acest palier evocă consolidarea securității în regiunea Mării Negre, consolidarea profilului României în NATO şi UE şi derularea în acord cu interesele României și consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi a prezenţei militare americane pe teritoriul României. Totodată, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova este reafirmată ca obiectiv național de securitate al României.

Ambiția de a fi un pol regional de stabilitate cuprinde și obiective precum consolidarea formatelor regionale de cooperare: Formatului București (B9), Inițiativa celor Trei Mări sau la trilaterala în domeniul securității și apărării Turcia-România-Polonia.

Comportamentul agresiv al Rusiei și militarizarea Mării Negre determină România să își consolideze capabilitățile de descurajare și apărare. Care sunt amenințările, riscurile și vulnerabilitățile

De asemenea, Strategia Naţională de Apărare a Țării propune o gestionare integrată a riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale, documentul operând cu acelaşi concept de securitate naţională extinsă introdus şi definit în precedentul document.  Acest management are o dublă valență, una internă – națională și a doua valență europeană, euro-atlantică şi internaţională.

Spre deosebire de actuala Strategie pentru perioada 2015-2020, noul document programatic pentru politica externă, de securitate și de apărare a României creează o legătură de cauzalitate între “comportamentul agresiv al Federației Ruse” și “acțiunile sale de militarizare a regiunii Mării Negre” și acțiunea țării noastre, atitudinea Rusiei “determinând România să continue cu fermitate procesul amplu de construire de capabilități robuste de descurajare și apărare, început din anul 2015″.  

Postura militară agresivă a Rusiei în vecinătatea României se regăsește în primele trei amenințări identificate de Strategie, alături de relațiile tot mai ostile la nivel internațional între actori statali și criza economică cauzată de pandemia de coronavirus, care va afecta sever economia mondială și va pune la încercare coeziunea transtlantică și la nivelul UE.

“Consolidarea potenţialului militar în vecinătatea României, inclusiv pe flancul estic, respectiv pe frontiera NATO generează provocări majore la adresa intereselor strategice naţionale vizând securizarea frontierelor UE şi NATO şi, respectiv, asigurarea securităţii energetice şi a stabilităţii în Regiunea Mării Negre”, subliniază documentul,  făcând trimitere la militarizarea Crimeii şi a bazinului Mării Negre.

SNapT invocă și acţiunile constante ale Rusiei de consolidare a propriilor capabilităţi militare ofensive în Marea Neagră şi de creare a unui sistem de interdicţie regională şi restricţionare a accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic şi contrabalansarea acţiunilor de dezvoltare a capabilităţilor militare aliate pe flancul estic al NATO.

Acestea reclamă o “postură naţională de apărare consolidată şi continuarea atitudinii active a României în scopul consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în regiune”, se arată în document.

În acest context, SNapT afirmă că potențialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive şi agesivităţii Federaţiei Ruse din ultimii ani şi al perfecţionării instrumentarului hibrid pe care îl utilizează, reprezintă o preocupare majoră de securitate în context național.

Astfel, pentru România rămâne prioritară reconfirmarea relevanţei Mării Negre, cu importanţă strategică în configuraţia regională de securitate. Tocmai de aceea, în condițiile unui mediu de securitate dinamic și cu un grad mare de impredictibilitate, adaptarea narativului folosit pentru a menține și spori atenția SUA, NATO și UE asupra importanței strategice a Mării Negre este un proces permanent și important pentru România.

Evoluția Republicii Moldova, definită drept risc de securitate

Alte amenințări identificate sunt temporizarea proceselor de adaptare a Alianţei la ameninţările din vecinătatea estică şi sudică, volatilitatea stării de securitate din Balcanii de Vest, instabilitatea din Orientul Mijlociu, terorismul, dezinformarea și atacurile cibernetice.

Iliberalismul din Europa Centrală și de Est și evoluția Republicii Moldova, din cauza contrabalansării orientării sale europene cu orientarea pe direcția eurasiatică, sunt identificate ca principale riscuri la adresa securității naționale.

Principala vulnerabilitate identificată de SNapT vizează funcționalitatea instituțiilor statului.

Capacitatea instituţiilor statului de a evalua şi diminua impactul riscurilor şi ameninţărilor este limitată de persistenţa unor vulnerabilităţi în: alocarea şi gestionarea fondurilor publice, respectiv în accesarea fondurilor europene (inclusiv a celor subsecvente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027); normarea și organizarea unor domenii esenţiale precum sănătatea şi educaţiea; elaborarea şi implementarea politicilor publice”, se arată în Strategie.


După ce va fi aprobată de Parlament, Strategia Națională de Apărare a Țării va acoperi toată perioada celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat la 27 mai noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, document care trebuie supus aprobării Parlamentului și care reafirmă pilonii de bază ai politicii externe și ai politicii de securitate a României, anume Parteneriatul Strategic cu SUA și apartenența la Uniunea Europeană și la NATO. Șeful statului a precizat că noua strategie a fost pregătită în condițiile speciale și impredictibile generate de pandemia de coronavirus și a subliniat că strategia va continua să opereze cu același concept de “securitate națională extinsă” și în beneficiul cetățenilor români. De asemenea, noua strategie prevede constituirea unui Grup de Reflecție Strategică, astfel încât schimbările din mediul internațional să fie analizate și evaluate într-un cadru comun inter-instituțional, iar președintele Klaus Iohannis a transmis că un obiectiv prioritar este modernizarea cadrului legislativ destinat domeniului securității naționale.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Ambasada SUA la București: România este în siguranță și dispusă să facă afaceri pentru că se bucură de asigurările care reies din Alianța NATO

Published

on

© NATO/ Flickr

România este în siguranță și dispusă să facă afaceri pentru că se bucură de asigurările care reies din alianța NATO, din Articolul V și din prieteniile sale, a afirmat joi David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la București.

Muniz a participat joi, alături de ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, și de secretarul de stat din MAE, Dan Neculăescu, la deschiderea conferinţei „Security and prosperity at the Black Sea”, eveniment organizat de Bursa Română de Afaceri la Radisson Blu Hotel, din Bucureşti.

“Aproape toți cei care ne ascultă știu că recent țările noastre au sărbătorit împlinirea a zece ani de la semnarea a două documente fundamentale pentru relația bilaterală: Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și Acordul între Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Împreună, aceste documente și reușitele comune realizate sub auspiciile lor au stimulat prosperitatea României și au consolidat, în același timp, securitatea și capacitatea de apărare a Europei. Acestea au oferit o structură, însă ne bucurăm de rezultatele concrete datorită eforturilor multora dintre cei care ne ascultă astăzi aici, în sală, dar și al multora care nu au putut să ni se alăture. Zilnic, ați depus eforturi care au reiterat parteneriatul nostru și astfel ați permis țărilor noastre și aliaților să fie liniștiți că flancul estic este sigur. Cu toții vă bucurați de aprecierea noastră, a tuturor, pentru aceste eforturi”, a spus Muniz în debutul discursului său.

 

El a subliniat România și regiunea Mării Negre fac parte integrantă din capacitățile de apărare și economiile din Europa, însă a arătat că oportunitățile economice pot fi afectate de amenințări.

“Acordul nostru privind apărarea antirachetă ajută la apărarea Statelor Unite și a Europei de entități ostile și iresponsabile din Orientul Mijlociu, iar de la linia orizontului, dar totuși, la doar 400 de kilometri de Constanța, Rusia continuă să ocupe ilegal teritoriul care aparține unui alt vecin de la Marea Neagră, Ucraina. Această ocupație încalcă legislația internațională, normele internaționale, suveranitatea teritorială a Ucrainei și dreptul inalienabil al poporului său de a trăi în pace – totul în timp ce destabilizează întreaga regiune”, a punctat Muniz.

Diplomatul american a remarcat că zilele acestea se vorbește mult despre viitorul NATO și al relațiilor dintre Europa și Statele Unite.

“În această privință, România este deschizătoare de drumuri și reprezintă un exemplu excelent al modului în care funcționează alianța transatlantică atunci când ambele părți se implică total”, precizat el.

România este în siguranță și dispusă să facă afaceri pentru că se bucură de asigurările care reies din Alianța NATO, din Articolul V și din prieteniile sale. Cu toții putem fi recunoscători pentru acest lucru… și, din nou, nu trebuie să căutăm prea departe pentru a vedea care este alternativa. Viziunile comune asupra democrației și piețelor libere, creative ne stimulează progresul. Alternativa la comerțul deschis, prosperitate și la o apărare națională robustă, bine-finanțată este mult prea evidentă și de nedorit”, a mai afirmat David Muniz.

Continue Reading

NATO

Ministrul apărării Nicolae Ciucă: Nu există nicio îndoială că regiunea Mării Negre are o importanță strategică atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană

Published

on

© MApN/ Facebook

Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă a participat joi, 23 septembrie, la deschiderea conferinţei „Security and prosperity at the Black Sea”, eveniment organizat de Bursa Română de Afaceri la Radisson Blu Hotel, din Bucureşti, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cuvântul de deschidere, ministrul Ciucă a subliniat importanţa pe care o are România în regiunea Mării Negre ca pivot important pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii în zonă, alături de parteneri şi aliaţi.

În acest context, ministrul apărării naţionale a amintit că în luna iunie, la Summit-ul de la Bruxelles, NATO şi-a reafirmat hotărârea de a consolida în continuare poziţia de descurajare şi apărare a aliaţilor pe flancul său estic, iar relevanţa strategică specială a regiunii Mării Negre a fost confirmată la cel mai înalt nivel al Alianţei.

“Nu există nicio îndoială că regiunea Mării Negre are o importanţă strategică atât pentru NATO, cât şi pentru Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Ciucă, subliniind totodată că “prosperitatea în regiunea Mării Negre depinde în mare măsură de stabilitatea şi predictibilitatea regiunii, securitatea şi apărarea fiind strâns legate de economie”.

“Security and prosperity at the Black Sea” este cea a cincea conferinţă internaţională organizată de “Diplomacy 360”.

La deschiderea evenimentului au mai participat Dan Neculăescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, diplomaţi şi specialişti în domenii conectate la dezvoltarea durabilă a prosperităţii globale.

Continue Reading

NATO

Șeful Statului Major al Apărării a discutat la Atena cu omologii din NATO pe tema războiului hibrid, a dezinformării și a atacurilor cibernetice

Published

on

© NATO/ Flickr

Șeful Statului Major al Apărării a discutat la Atena cu omologii din NATO pe tema războiului hibrid, a dezinformării și a atacurilor cibernetice, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, remis caleaeuropeana.ro.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat la Reuniunea șefilor Apărării din Comitetul Militar al NATO, care a avut loc în Atena, Grecia, în perioada 17-19 septembrie.

Discuțiile celor 30 de șefi ai Apărării din NATO s-au concentrat pe subiecte privind operațiile, misiunile și activitățile aliate. De asemenea, au fost abordate principalele provocări pe timp de pace la care Alianța trebuie să răspundă – terorismul, schimbarea naturii conflictului ca urmare a emergenței noilor tehnologii, războiul hibrid, inclusiv prin utilizarea la scară largă a dezinformării, schimbările climatice și atacurile cibernetice. Șefii Apărării au reliefat tendința de modificare a mediului geopolitic, subliniind că linia de demarcație dintre pace și criză a devenit din ce în ce mai difuză. Comitetul Militar a abordat subiectul schimbării naturii războiului și a discutat despre necesitatea ca NATO să mențină pasul cu viteza dezvoltării tehnologice.

Comitetul Militar a fost informat de comandanții de nivel strategic ai NATO, respectiv Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, și comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul André Lanata, despre modalitățile de implementare a conceptului de descurajare și apărare în zona euro-atlantică („Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area”) și a conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului („NATO’s Warfighting Capstone Concept”). De asemenea, șefii Apărării au analizat inițiativa „NATO 2030” și implicațiile militare ale acesteia. Șefii Apărării vor contribui și la elaborarea noului Concept Strategic al NATO („NATO Strategic Concept”).

În marja reuniunii Comitetului Militar al NATO de la Atena, șeful Apărării din România, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Franța, Germania și Marea Britanie. În cadrul acestor întâlniri au fost abordate subiecte privind situația de securitate din Europa Centrală și de Est, cooperarea militară bilaterală și viitoarea participare a detașamentului românesc în misiunea Takuba din Sahel, Africa, sub comandă franceză.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO2 hours ago

Ambasada SUA la București: România este în siguranță și dispusă să facă afaceri pentru că se bucură de asigurările care reies din Alianța NATO

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Uniunea Europeană pregătește ”un set de instrumente” pentru a ajuta statele membre să gestioneze creșterile mari de prețuri la energie

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

“Descoperă Bucuria Culturii Urbane pe Strada de C`Arte”: Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” organizează în perioada 23-26 septembrie ediția a X-a a Festivalului Strada de C`Arte

NATO3 hours ago

Ministrul apărării Nicolae Ciucă: Nu există nicio îndoială că regiunea Mării Negre are o importanță strategică atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, întrevedere cu ambasadorul Spaniei la București: Creșterea prețurilor la energie necesită măsuri clare. Spania a plafonat prețurile și a sprijinit IMM-urile

Dan Motreanu4 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat președintei Comisiei Europene să soluționeze cât mai urgent problema aderării României la Spațiul Schengen

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană face un pas important privind impunerea unui încărcător comun pentru toate telefoanele mobile în vederea reducerii deșeurilor electronice

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a discutat cu omologul american despre cooperarea în domeniul energiei ”pentru a ne promova securitatea energetică și climatică”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

România și Polonia, atenționate de Comisia Europeană că nu au transpus corect Directiva privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

SĂNĂTATE6 hours ago

Eurobarometru: Românii consideră că cercetarea și inovarea aduc cele mai pozitive schimbări în medicină și asistența medicală 

ONU22 hours ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru1 day ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI5 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA5 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Team2Share

Trending