COMISIA EUROPEANA
O Europă longevivă: Comisia Europeană prezintă instrumentele pentru gestionarea celor mai presante provocări demografice: îmbătrânirea populației și scăderea numărului de europeni în vârstă de muncă
Published
2 months agoon
By
Teodora Ion
Comisia Europeană a adoptat o comunicare care prezintă un set de instrumente de politică aflate la dispoziția statelor membre pentru gestionarea schimbărilor demografice și a impactului acestora asupra societății și economiei UE, inclusiv asupra competitivității globale a acesteia.
Potrivit unui comunicat la instituției, comunicarea prezintă gama largă de instrumente (inclusiv instrumente de reglementare, cadre de politică și finanțare) de care dispun statele membre în acest sens. Aceste instrumente pot fi combinate în mod eficace cu politicile naționale și regionale pentru a oferi fiecăruia mijloacele de a valorifica beneficiile schimbărilor demografice și de a face față fără probleme provocărilor generate de acestea.
”Schimbările demografice au un efect profund asupra societăților și economiilor noastre: indiferent dacă este vorba de scăderea ratei natalității pe continentul nostru sau de trecerea de la o societate în curs de îmbătrânire la o societate a longevității. Având în vedere că schimbările demografice devin atât de tangibile, este urgent să se acționeze și la nivel european, astfel încât acestea să nu devină un obstacol în calea creșterii economice și a competitivității UE! Setul de instrumente pe care îl prezentăm astăzi urmărește să ofere mijloace de acțiune tuturor generațiilor; obiectivul său este de a activa combinația adecvată de competențe și talente necesare pentru a răspunde nevoilor de pe piața forței de muncă, în sinergie cu statele membre, combinând instrumentele noastre europene cu măsuri naționale astfel încât Europa să fie pregătită pentru longevitate”, a subliniat Dubravka Suica, vicepreședintă pentru democrație și demografie.
Acțiuni decisive și concertate la nivelul UE pentru gestionarea schimbărilor demografice
Setul de instrumente privind demografia se bazează pe experiențele din întreaga UE și stabilește o abordare cuprinzătoare a schimbărilor demografice, structurată în jurul a patru piloni:
1) sprijinirea părinților printr-o mai bună reconciliere a aspirațiilor familiale cu munca remunerată, în special prin asigurarea accesului la servicii de îngrijire a copiilor de calitate și a unui bun echilibru între viața profesională și cea privată;
2) sprijinirea și capacitarea generațiilor mai tinere pentru a prospera, a-și dezvolta competențele, a le facilita accesul la piața muncii și la locuințe la prețuri accesibile;
3) capacitarea generațiilor mai în vârstă și susținerea bunăstării acestora, prin reforme combinate cu politici adecvate privind piața muncii și locul de muncă;
4) acolo unde este necesar, abordarea deficitului de forță de muncă prin gestionarea migrației legale, în deplină complementaritate cu valorificarea talentelor din interiorul UE.
Setul de instrumente recunoaște necesitatea de a lua în considerare dimensiunea teritorială a schimbărilor demografice, în special în regiunile care se confruntă cu fenomenul declinului demografic și cu o mobilitate externă semnificativă a lucrătorilor tineri („exodul creierelor”).
Punerea în aplicare a setului de instrumente privind demografia
Setul de instrumente privind demografia poate contribui la stimularea, perfecționarea și o mai bună coordonare a politicilor la nivelul UE și la nivel național. Comisia invită statele membre să elaboreze și să pună în aplicare politici integrate pentru a aborda schimbările demografice și pentru a integra preocupările demografice în toate domeniile de politică.
Politicile statelor membre ar trebui să se bazeze pe realitățile locale, deoarece provocările demografice diferă de la un stat membru la altul și de la o regiune la alta. Egalitatea de gen, nediscriminarea și echitatea între generații trebuie să se afle în centrul opțiunilor de politică.
Tehnologiile digitale pot stimula avantajul competitiv al Europei și pot contribui la compensarea impactului schimbărilor demografice. Factorii de decizie politică ar trebui să promoveze participarea activă a cetățenilor la acest efort și să implice toți actorii – partenerii sociali, organizațiile societății civile și alții.
Pe lângă instrumentele de reglementare și cadrele de politică, o serie de instrumente de finanțare sunt disponibile la nivelul UE pentru a sprijini statele membre, cum ar fi Mecanismul de redresare și reziliență și Fondul social european Plus (FSE+).
În plus, în vederea consolidării instrumentelor disponibile pentru abordarea provocărilor demografice, Comisia:
• va consolida baza de date și dovezi, în special prin dezvoltarea în continuare a Atlasului demografiei, prin sprijinirea statelor membre în îmbunătățirea statisticilor privind populația și locuințele și prin sprijinirea activităților analitice și a cercetării relevante;
• va sprijini elaborarea și/sau modernizarea politicilor legate de demografie la toate nivelurile, în special prin utilizarea Instrumentului de sprijin tehnic și prin integrarea, după caz, a preocupărilor demografice în propunerile de politici relevante la nivelul UE;
• se va asigura că nicio regiune din UE nu este lăsată în urmă, în special prin lansarea oficială a platformei „Valorificarea talentelor” în perioada 23-24 noiembrie 2023 și prin lansarea de noi cereri de propuneri în cadrul mecanismului de stimulare a talentelor.
Schimbările demografice remodelează economiile și societățile noastre
Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind demografia, 7 din 10 europeni sunt de acord că tendințele demografice pun în pericol prosperitatea economică și competitivitatea pe termen lung ale UE. Cele mai presante provocări demografice sunt considerate a fi îmbătrânirea populației (42 %) și scăderea numărului de europeni în vârstă de muncă și deficitul de forță de muncă (40 %).
În următorii ani, în absența unor acțiuni concertate și decisive cu privire la aceste aspecte, populația UE ar putea continua să scadă și să îmbătrânească, ceea ce ar avea un impact negativ asupra economiei, societății și competitivității pe termen lung a UE. Dacă astfel de tendințe continuă, ele ar putea exacerba deficitul de forță de muncă și ar putea spori presiunea asupra bugetelor publice, având în același timp un impact profund asupra investițiilor și a productivității.
Unele state membre și regiuni sunt în prezent mai afectate decât altele: schimbările demografice afectează, de asemenea, coeziunea socială, teritorială și intergenerațională a societăților noastre democratice, ceea ce ar putea aprofunda decalajele socioeconomice existente, în detrimentul tuturor.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33
Dragoș Pîslaru are o nouă misiune în PE după desemnarea ca raportor pe Rezoluția pentru Tineri
PE a aprobat raportul inițiat de Daniel Buda privind Inversarea tendințelor demografice din regiunile UE utilizând instrumentele politicii de coeziune
Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să elaboreze un ”acord pentru demografie” pentru a veni cu răspunsuri concrete la dezechilibrele demografice
Raport al CE: Populația Europei îmbătrânește în ritmuri diferite, iar diferențele demografice se vor accentua în următoarele decenii în funcție de preferințele rezidențiale și de migrația internă
Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să elaboreze un ”acord pentru demografie” care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a contracara fenomenul depopulării
COMISIA EUROPEANA
Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”
Published
18 hours agoon
December 7, 2023
Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat, joi, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii, la București, că face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre.
Răspunzând la o întrebare adresată de caleaeuropeana.ro cu privire la proiectele depuse de România pentru consolidarea infrastructurii de transport de-a lungul coridoarelor de solidaritate UE-Ucraina, în urma apelului pentru propuneri, în valoare de 7 miliarde de euro, lansat la finele lunii septembrie, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), oficialul european a precizat că nu are „o evaluare a proiectelor depuse deja în momentul de față”, termenul limită al apelului fiind la finele lunii ianuarie 2024, însă a subliniat că „România ar trebui, cu siguranță, să depună Fast Danube 2, faza doi a proiectului de navigabilitate permanentă pe Dunăre”.
„Dunărea rămâne un coridor esențial pentru că este sustenabil pentru portul Constanța, pentru statele care nu au acces la mare din interiorul UE, dar care se confruntă cu această problemă a navigabilității, care nu este asigurată tot timpul anului. Acest proiect, Fast Danube 2, ar fi esențial pentru România și trebuie depus cu Bulgaria. Și fac și eu, la rândul meu, demersuri pe lângă cele două guverne sa-l accelereze”, a explicat comisarul pentru transport.
Adina Vălean a spus, de asemenea că există un grup de experți care consiliază și România, și Bulgaria pe proiectele de infrastructură, și „care este foarte activ în discuțiile pe acest proiect cu Dunărea, pe care și UE și-l dorește foarte mult”.
Referitor la apelul pentru propuneri de proiecte de transport, lansat în septembrie, oficialul european a precizat că „este pentru prima dată când este un apel de proiecte la care participă ca membri cu drepturi depline ai Mecanismului Ucraina și Republica Moldova, iar Comisia încearcă, pentru că și pentru ea este un instrument nou, să sfătuiască cât mai bine cele două țări pentru a putea participa singure”.
Aceasta a explicat că, până acum au fost, într-adevăr, proiecte pe care Ucraina și Republica Moldova le-au depus împreună cu statele de frontieră, România inclusiv, în alte tipuri de finanțări. „Am avut pentru trecerile de frontieră de pe culoarele solidarității proiecte de până la 300 milioane de euro numai contribuție din fonduri europene, pentru această conectivitate cu Ucraina și Republica Moldova. România are trei astfel de proiecte”, a adăugat Adina Vălean.
Comisarul european a precizat, totodată, că „așteptăm cât mai multe proiecte” în cadrul apelului finanțat de MIE.
„Majoritatea statelor membre face o pregătire minuțioasă pentru a le depune, pentru că este o competiție foarte mare la nivel european pe aceste fonduri și atunci, calitatea proiectului și utilitatea lui pentru piața de transport europeană sunt două criterii foarte importante și toată lumea încearcă să îmbunătățească cât mai mult. Dar așteptăm cât mai multe proiecte”, a încheiat Adina Vălean.
COMISIA EUROPEANA
”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură
Published
2 days agoon
December 6, 2023By
Teodora Ion
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au dat publicității o comunicare intitulată ”Nu există loc pentru ură: O Europă unită împotriva urii”, prin care cer tuturor europenilor să se pronunțe în favoarea toleranței și a respectului.
Îndemnul vine în contextul în care, în ultimele săptămâni, Europa a fost martora unor scene pe care spera că nu le va mai vedea vreodată. Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a discursurilor și a infracțiunilor motivate de ură, iar dovezile arată că comunitățile evreiești și musulmane sunt deosebit de afectate.
Prin comunicarea de miercuri, Comisia și Înaltul Reprezentant își intensifică eforturile de combatere a urii sub toate formele sale, consolidând acțiunile într-o serie de politici, inclusiv în domeniul securității, al tehnologiei digitale, al educației, al culturii și al sportului. Aceasta include fonduri suplimentare pentru protejarea lăcașurilor de cult și va fi susținută de desemnarea unor trimiși cu un mandat explicit de a maximiza potențialul politicilor UE de combatere a urii.
”Europa este un loc în care sunt onorate diversele identități culturale și religioase. Respectul și toleranța sunt valorile fondatoare ale societăților noastre. Prin urmare, trebuie să ne ridicăm împotriva antisemitismului și a urii contra musulmanilor ori de câte ori le întâlnim. Demnitatea și siguranța fiecărui individ din Uniunea noastră sunt primordiale”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”În mod tragic, istoria se repetă. Conflictele și dezinformarea la nivel mondial sădesc semințele urii. Toate persoanele trebuie să fie protejate și respectate, indiferent de religie sau convingeri, naționalitate, sex, rasă sau orice alt pretext folosit în mod abuziv pentru a incita la discriminare, ură sau violență. Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 75-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului, nu putem face aceleași greșeli din trecut. Îndemn comunitatea internațională să ni se alăture în susținerea drepturilor omului pentru toată lumea, oriunde și să lupte împotriva intoleranței și a prejudecăților”, a evidențiat, la rândul său, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Protejarea oamenilor și a locurilor
Protecția oamenilor și a spațiilor publice este o prioritate. Comisia va devansa până în 2023 cererea de propuneri în cadrul Fondului pentru securitate internă, programată inițial pentru 2024, punând un accent deosebit pe lăcașurile de cult evreiești. Programul PROTECT va fi consolidat în 2024 cu o finanțare suplimentară pentru protecția spațiilor publice și a lăcașurilor de cult ale tuturor cultelor, inclusiv o creștere de 5 milioane de euro pentru a aborda amenințările reprezentate de antisemitismul în creștere.
Pentru a se proteja împotriva amenințărilor online, Comisia va depune eforturi pentru a finaliza un cod de conduită consolidat privind combaterea discursului ilegal de incitare la ură din mediul online înainte de februarie 2024, pentru a se baza pe noile obligații ce revin platformelor online prevăzute în Legea privind serviciile digitale. De asemenea, Comisia își va consolida cooperarea cu organizațiile societății civile, experții, avertizorii și autoritățile publice pentru a detecta discursul instigator la ură online.
Implicarea societății în ansamblul ei
Coordonatorii Comisiei pentru combaterea rasismului, combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, precum și pentru combaterea urii împotriva musulmanilor au jucat în trecut un rol important în implicarea comunităților și a cetățenilor. În prezent, această activitate va fi consolidată și mai mult, iar coordonatorii vor fi transformați în trimiși, care vor avea un mandat specific de a aprofunda coordonarea, inclusiv prin intermediul unor proiecte specifice finanțate de UE, și de a maximiza potențialul politicilor UE de combatere a urii, online și offline.
Cunoașterea și conștientizarea sunt esențiale pentru respectul reciproc și toleranță. Cei mai puternici vectori ai acestor valori sunt integrați în viața de zi cu zi – mass-media, educația, cultura și sportul.
În acest scop, Comisia va sprijini cursuri de formare pentru jurnaliști cu privire la respectarea standardelor mass-media și la recunoașterea discursului instigator la ură și va continua proiectele care vizează promovarea incluziunii și a diversității în educație, cultură și sport.
De asemenea, Uniunea Europeană va intensifica sprijinul acordat verificatorilor de fapte, atât în cadrul UE, cât și în lumea arabă.
Combaterea urii este o preocupare globală, iar cooperarea internațională este o necesitate, consideră Comisia Europeană. Colaborarea strânsă cu cei responsabili de promovarea drepturilor la nivel mondial, regional și național consolidează credibilitatea și eficacitatea acțiunii UE în interiorul și în afara Uniunii: Comisia și Înaltul Reprezentant își vor consolida angajamentul și rețelele la toate nivelurile, valorificând activitatea diplomatică a UE, acțiunile concrete și parteneriatele externe.
La începutul anului 2024, Comisia va organiza o conferință la nivel înalt împotriva urii, cu participanți de profil înalt implicați în lupta împotriva urii și a discriminării. Aceasta va fi urmată de dialoguri europene pentru conciliere, care vor reuni cetățeni din întreaga UE, în special tineri, împreună cu factori de decizie, experți și membri ai celor mai afectate comunități. Acest proces va culmina cu recomandări privind modul în care se pot construi punți între comunitățile fracturate și va da viață mottoului UE de a trăi ”Uniți în diversitate”.
COMISIA EUROPEANA
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”
Published
1 week agoon
November 30, 2023
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.
Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.
“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.
Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.
Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.
În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.
“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.
Concrete & Design Solutions

România se alătură demersurilor internaționale de a expune încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

Investițiile în contextul procedurii de deficit excesiv, motivul pentru care Franța și Germania întârzie reforma fiscală a UE

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, subliniază ministrul Adrian Veștea: Contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților

Cooperarea în domeniul cultural între România și Franța reprezintă una dintre temele de referință ale Parteneriatului Strategic, o dovadă în plus a unei relații privilegiate, subliniază ministrul Raluca Turcan la Paris

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- U.E.1 week ago
“Vântul schimbării”: Donald Tusk, desemnat cea mai puternică persoană din Europa în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa
- U.E.1 week ago
Comisia Europeană a propus statelor membre să prelungească măsurile de urgență ale UE pentru gestionarea crizei energetice
- NATO1 week ago
Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis
- CONSILIUL UE4 days ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot