Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

O stradă din orașul italian Florența va purta numele Reginei Elena a României, într-un demers “patriotic și istoric”

Published

on

© Familia Regală a României

O stradă din Florenţa va purta numele Reginei Elena a României, informează Casa Regală, într-o postare pe Facebook.

“La iniţiativa unor organizaţii civice reprezentând comunitatea românească şi pe cea italiană, Consiliul Oraşului Florenţa a votat în favoarea atribuirii numelui Reginei Elena a României unei străzi sau unui parc public din străvechea urbe. Meritul pornirii acestui demers patriotic şi istoric, demn de toată admiraţia, aparţine doamnei Melania Cotoi, preşedinta Asociaţiei AlterNATIVA”, precizează sursa citată.

În cursul lunii mai, va avea loc la Florenţa comemorarea Reginei Elena, iar anul viitor va fi inaugurată locaţia publică purtând numele său.

Potrivit Casei Regale, Majestatea Sa Margareta a fost informată, pas cu pas, de iniţiativa civică românească şi a trimis o scrisoare de felicitare Asociaţiei AlterNATIVA.

Istoria Reginei Mamă Elena este legată de orașul italian.

Odată cu reîntoarcerea lui Carol al II-lea din străinătate și uzurparea tronului fiului său, Mihai I, Regina mamă Elena a pierdut controlul legal asupra sorții copilului său și a preferat să părăsească România, în 1932), fiindu-i permis să își vadă fiul timp de 2 luni în fiecare an și stabilindu-se la Vila Sparta din Florența.

După abdicarea forțată a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947, Regina Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, la Florența.

La La 18 octombrie 2019, rămășițele Reginei Elena, care a murit la Lausanne în 1982, au fost aduse din Elveția în România, unde, a doua zi, pe 19 octombrie, a fost reînhumată la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Agenția Spațială Română anunță că România va participa la Misiunea europeană HERA, ce va fi lansată în 2024

Published

on

© ROSA.ro

Pe 27 septembrie, la 02:14 ora României, componenta NASA DART a misiunii internaționale AIDA s-a ciocnit intenționat de cel mai mic asteroid din sistemul binar Didymos. Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite ulterior misiunea HERA spre cei doi asteroizi, pentru a observa în detaliu ce s-a întâmplat în urma impactului. La Misiunea Hera participă și România, a anunțat astăzi Agenția Spațială Română (ROSA).

65803 Didymos este format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care s-a ciocnit de asteroid și cea europeană HERA care va observa asteroidul în detaliu. Misiunea Hera va măsura masa asteroidului, compoziția acestuia, va analiza craterul provocat de coliziune și ne va ajuta să înțelegem mai bine asteroizii.

În cadrul testului de azi, o sondă spațială de 570 de kilograme a ajuns în mod autonom până la un asteroid țintă, lovindu-se de aceasta în mod intenționat cu o viteză de aproximativ 22,530 km/s, pentru a-i încetini foarte puțin viteza orbitală. Cercetătorii se așteaptă ca impactul să scurteze orbita lui Dimorphos cu aproximativ 1%, adică aproximativ 10 minute.

“Am asistat astăzi la primul impact kinetic al unei sonde cu un asteroid, parte a primului test de apărare planetară. Suntem astfel mai aproape de a dezvolta la nivel internațional capacitatea de a ne apăra de asteroizi, iar România face parte din acest efort global,” a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Misiunea europeană Hera, ce va fi lansată în 2024, își va începe călătoria spre Dimorphos pentru a realiza un studiu detaliat în urma impactului. Hera va strânge date foarte importante precum dimensiunea craterului, masa lui Dimorphos, compoziția și structura sa internă. Aceste noi informații vor transforma experimentul DART într-o tehnică foarte bine înțeleasă, repetabilă, ce ar putea fi aplicată la un moment dat într-o situație care nu mai este un test.

România va furniza câteva elemente esențiale în succesul componentei europene. Expertiza românească va ajuta Hera să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. De asemenea, va sprijini unul din primii doi cubesats deepspace ai ESA să se apropie de asteroid.

„Faptul că ESA a selectat entități românești în apelurile competitive pentru participare la misiunea Hera este o dovadă a creșterii capabilităților din țară, precum și a eforturilor depuse de ROSA în ultimii ani de a stimula participarea la programele ESA”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Continue Reading

ROMÂNIA

Săptămâna Haferland, cel mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, a ajuns la cea de-a X-a ediție

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se va desfășura în perioada 29 – 31 iulie. Ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, va avea loc atât fizic cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Saschiz, Cloașterf, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii. 

Întregul program al festivalului îl regăsiți aici

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele MHS Holding și al Fundației M&V Schmidt, alături de Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următori ani numărul participanților s-a dublat. La festival, au participat până acum peste 18.000 de vizitatori sași, dar și membri ai comunităților locale, precum și turiști români și străini atrași de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri.

© CaleaEuropeana.ro

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

Published

on

© Wikipedia

Jurnaliștii cotidianului american New York Times povestesc experiența din safariul în ”Alpii transilvăneni, unde zimbrii hoinăresc liberi”.

”Urmărirea zimbrilor în Munții Țarcu din România reprezintă unul dintre cele câteva <<safariuri>> europene care se axează pe resălbăticire (rewilding), o abordare modernă a conservării care are ca scop refacerea ecosistemelor și promovarea biodiversității prin reintroducerea anumitor specii”, relatează jurnaliștii New York Times într-un material intitulat ”On Safari in the Transylvanian Alps, Where Bison Roam Once More”.

Aceștia împărtășesc situația ”în care nu se așteptau să se afle vreodată: ghemuiți pe o pajiște românească, la marginea unei păduri virgine, ascultând pașii zimbrilor. Te întinzi și cercetezi zona în care știi că zimbrii a fost recent, ascultând dincolo de vacarmul pădurii, al insectelor, păsărilor și plantelor răvășite de vânt urmele acustice ale celui mai mare animal terestru din Europa, care, până de curând, nu mai fusese văzut în aceste locuri de sute de ani”, descriu aceștia experiența în locurile dominate de pădure ”cu fagi și pini uriași, mulți dintre ei bătrâni de sute de ani”.

”Carpații cuprind cea mai mare suprafață de pădure virgină de pe continent, precum și cele mai mari populații de urși bruni, lupi și lincși și mai mult de o treime din toate speciile de plante europene”, mai amintesc aceștia.

Jurnaliștii subliniază că au fost martorii unui ”proces cunoscut sub numele de resălbăticire”, care are drept scop ”refacerea ecosistemelor prin înlăturarea intervențiilor umane, cum ar fi barajele și digurile, în locuri care au fost depopulate și marginalizate din punct de vedere economic. Esențială pentru resălbăticire (rewilding) este reintroducerea <<speciilor-cheie>> precum lupii, vulturii și zimbrii, animale care au o influență extraordinară asupra habitatului lor, remodelând semnificativ peisajul și promovând biodiversitatea prin pășunat, răspândirea semințelor și controlul populației de prădători”.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE1 hour ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 hour ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.3 hours ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO3 hours ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis va fi laureat sâmbătă și duminică, în Germania, cu Premiul Civic German și cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului

U.E.5 hours ago

Parteneriate strategice reciproc avantajoase cu țări precum Kazahstanul reprezintă un pilon esențial al strategiei UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, evidențiază vicepreședintele Maros Sefcovic

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

SUA6 hours ago

SUA iau „contramăsuri” împotriva încălcării de către Rusia a tratatului nuclear New START

MAREA BRITANIE1 hour ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO1 day ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO1 day ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA1 day ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending