Pași pentru normalizarea relațiilor turco-germane. Berlin și Ankara reiau consultările guvernamentale pe teme de securitate

Germania și Turcia vor relua consultările regulate la nivel guvernamental după o pauză de aproape un an, în contextul în care Ankara continuă să insiste pentru o normalizare a relațiilor bilaterale tensionate, potrivit DPA, care citează Die Welt, potrivit Agerpres.

Responsabili de rang înalt de la Ankara urmează să discute miercuri, la Berlin, cu reprezentanţi ai Ministerului federal de Interne pe tema luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic, scrie Die Welt.

Relațiile dintre Ankara și Berlin au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după puciul eșuat din luna iulie a anului 2016. Berlin a criticat valul de epurări care a urmat ulterior, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că se transformă într-un lider autoritar. Replica acestuia a fost una acidă, făcând comparație între cancelarul german Angela Merkel și naziști.

Într-un exercițiu de repoziționare, Recep Tayyip Erdogan a afirmat la finalul lunii trecute că dorește să reconsolidere relațiile diplomatice cu mai multe state europene.

Citiți și Președintele Turciei, vizită la Paris pentru restabilirea relațiilor cu UE

Citiți și Ofensiva diplomatică a Turciei față de marile puteri UE: După vizita lui Erdogan la Paris, șeful diplomației turce se află în Germania pentru ”îmbunătățirea relațiilor bilaterale”

În cadrul unor declarații publicate de ziarul Hurriyet, Erdogan îi descrie pe liderii Germaniei, Olandei și Belgiei drept ”prieteni vechi”, califică relațiile recente cu aceștia drept ”unele destul de bune” și constată că, la fel ca Turcia, și aceștia se opun deciziei controversate a președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

”Nu avem nicio problemă cu Germania, Olanda sau Belgia. Din contră, cei aflați la conducere ( n.r. în aceste state) sunt vechii mei prieteni. Ei au greșit față de mine, dar asta este o altă problemă”, a precizat Erdogan în fața jurnaliștilor, la întoarcerea sa din călătoria în Africa.

”Germania este un punct de origine şi o destinaţie pentru terorişti jihadişti, ale căror deplasări spre şi din Siria îi poartă prin Turcia”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului federal de Interne pentru  Die Welt.

Turcia a fost, la rândul său, ţinta unor atacuri islamiste grave, ”de aceea, necesitatea de a coopera cu Ankara în privinţa a ceea ce considerăm terorism rămâne neschimbată”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Ultimele discuţii bilaterale pe teme de securitate au avut loc în februarie 2017, când cancelarul Angela Merkel a întreprins o vizită în Turcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.