Connect with us

INTERNAȚIONAL

Pe 11 noiembrie toate privirile se îndreaptă spre Paris. Peste 60 de șefi de stat și de guvern participă la ceremonia care marchează 100 de ani de sfârșitul Primului Război Mondial

Published

on

Președintele american, Donald Trump, se va întâlni cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan și cel rus, Vladimir Putin la Paris, care vor participa pe 11 noiembrie, alături de cel puțin 60 de șefi de stat și de guvern, printre care și președintele României Klaus Iohannis, la ceremonia de marcare a sfârșitului Primului Război Mondial, anunță The Guardian

FOTO: Kremlin

Întâlnirile pe care Donald Trump le va avea cu cei doi lideri survin la scurt timp după rezultatul alegerilor intermediare de marți, care vor determina majoritatea în Congres pentru următorii doi ai mandatului liderului de la Casa Albă. Se așteaptă ca în aceeași zi să se adopte o decizie cu privire la noi sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru utilizarea armelor chimice pe teritoriul britanic.

Sancțiunile impuse de Congresul american împotriva Moscovei ar putea fi draconice și ar putea tensiona și mai mult atmosfera întâlnirii dintre Trump și Putin, care se anunță deja a fi una încordată ca urmare a deciziei Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF).

La polul opus, președintele francez și gazda ceremoniei de comemorare a Centenarului sfârșitului Primului Război Mondial speră să utilizeze anvergura acestui moment pentru a atrage atenția asupra renașterii unui naționalism promovat de liderii autoritari care amenință democrațiile liberale și instituțiile multilaterale, rezultat al celui de-al Doilea Război Mondial.

Emmanuel Macron și-a exprimat deja teama că o atmosferă asemănătoare anilor 1930 poate fi constată în zilele noastre în Europa.

Observațiile sale au fost urmate de un sondaj care arată că partidul francez de extrema-dreapta Adunarea Națională (RN) a depășit pentru prima dată formațiunea președintelui Emmanuel Macron în sondajele care măsoară intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare din luna mai a anului viitor.

Liderul de la Palatul Elysee a făcut apel la cooperare, invitând-o pe Angela Merkel, cancelarul german, să susțină discursul de deschidere a Forumului de pace de la Paris, menit să arate importanța practică și ideologică a multilateralismului, temă pe care intenționază să o transforme în epicentru al alegerilor europene ce vor avea loc anul viitor.

Palatul Elysee a anunțat că mai mult de 100 de demnitari străini care reprezintă state ce au luptat în Primul Război Mondial sunt așteptați să participe la ceremonie. Doar 20 de lideri africani urmează să ia parte la evenimentele de marcare a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.

Se așteaptă ca războiul din Siria, care durează de șapte ani, dar și noile sancțiuni impuse Iranului, să fie subiectele care vor domina întrevederea dintre Donald Trump și Vladimir Putin.

Washington anticipează că întâlnirea bilaterală va fi una scurtă și nu la fel controversată ca întrevederea lor din iulie, găzduită de Helsinki. Să nu uităm însă că cei doi lideri sunt imprevizibili.

În situația în care Trump va triumfa în cadrul bătăliei electorale de mâine, există posibilitatea ca acesta să interpreteze victoria ca pe un semnal ce îi dă posibilitatea de a avea mai multă libertate în relația cu Rusia.

Mult așteptata întrevedere dintre Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan va fi prima reuniune bilaterală după ce Turcia a acuzat aliatul SUA din Orientul de Est, Arabia Saudită, că se face vinovată de uciderea jurnalistului Washington Post, Jamal Khashoggi.

FOTO: Youtube/ White House

Washingtonul a amânat decizia de impunere a sancțiunilor împotriva Riadului, așteptând rezultatele investigației interne a Arabiei Saudite.

Erdogan l-a acuzat în repetate rânduri pe prințul saudit, Mohammed bin Salman că se află în spatele crimei. Arabia Saudită nu va fi reprezentantă la Pais, în vreme ce liderul de la Ankara plănuiește o întâlnire bilaterală și cu omologul rus, Vladimir Putin.

Ironic, în cadrul vizitei sale precedente de la Paris, organizată în luna ianuarie, președintele turc i-a calificat pe jurnaliști drept ”gardieni ai terorismului”.

Într-o conferință comună de presă cu președintele Macron, Erdogan a spus că ”teroarea nu se formează singură. Teroarea și teroriștii au gardieni. Aceste grădinari sunt acei oameni văzuți ca gânditori. Ei alimentează teroarea cu articolele din ziarele lor.”

Se aștepată ca în cadrul întâlnirii cu Trump, Erdogan să depună eforturi pentru prezervarea acordului de încetare a focului în provincia nordică din Siria, Idlib. Operațiunile comune împotriva grupărilor kurde, precum și continuarea ridicării sancțiunilor americane se vor afla pe agenda discuțiilor.

Discursul de deschidere a Forumului pentru Pace de la Paris pe care Angela Merkel îl va susține reprezintă prima sa apariție importantă la nivel internațional după ce a anunțat că în 2021 nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, după o perioadă de 16 ani în care aceasta a ocupat funcția de șef al guvernului de la Berlin.

Citiți și:

Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar al Germaniei în 2021. Cine i-ar putea fi succesor

Tema centrală a Forumului pentru Pace este aceea de a identifica soluții practice multilaterale pentru a rezolva un set de probleme comune.

Se așteaptă ca și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ia cuvântul în cadrul forumului, făcând apel la reformarea multilateralismului.

Forumul pentru Pace, care va deveni un eveniment anual, are scop curativ, devenind astfel un antidot împotriva a aceea ce Macron califica drept ”un risc care bântuie lumea, acela de divizare, naționalism și temeri uriașe care pot face ca democrația să se îndoiască de ea însăși”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului ratificarea Protocolului de aderare a Macedoniei de Nord la NATO

Published

on

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți decretul privind supunea spre ratificare Parlamentului a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 6 februarie 2019.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 19 februarie a.c., decretul privind supunerea spre ratificarea Parlamentului a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 6 februarie 2019”, se arată într-un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.

Aminitim faptul că la 6 februarie ambasadorii statelor membre ale NATO și ministrul de externe Nikola Dimitrov au semnat un protocol de aderare prin care Republica Macedonia de Nord va deveni al 30-lea membru al Alianței.

Aderarea Macedoniei la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimele opt luni au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena.

Pentru ca Macedonia de Nord să devină oficial cel de-al 30-lea membru al Alianței, este nevoie ca toate cele 29 de state membre NATO să ratifice protocolul, acest proces urmând să aibă loc până la finalul lui 2019 și începutul anului 2020. Până atunci, Macedonia va deține statutul de observator.

De altfel, Grecia a fost prima țară a Alianței Nord-Atlantice care la 9 februarie ratifica protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, o dovadă simbolică a angajamentului Atenei de a pune capăt diferendului cu Skopje care dura de 27 de ani.

Mai mult, implicarea celor doi premieri, Zoran Zaev, pe de o parte, și Alexis Tsipras, pe de altă parte, în soluționarea acestui conflict a primit recunoaștere și din partea comunității internaționale, atât la nivel discursiv, cât și faptic, cei doi fiind nominalizați de către Ouided Bouchamaoui, membru al uneia dintre organizaţiile componente ale Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, structură care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015, la Premiul Nobel pentru Pace 2019.

O altă formă de recunoaștere a ”activității impresionante în menținerea păcii și soluționarea conflictelor” a celor doi a venit din partea Conferinței de Securitate de la Munchen, care le-a acordat lui Zoran Zaev și Alexis Tsipras distincția ”Ewald von Kleist”, care poartă numele uneia dintre persoanele care au complotat în iulie 1944 pentru încercarea eșuată de a-l înlătura pe Adolf Hitler de la putere în Germania nazistă și care, în calitate de lider al Conferinței de Securitate de la Munchen timp de 30 de ani, a contribuit la promovarea dialogului transatlantic de securitate, dar și la ordinea de securitate mai largă din perioada Războiului Rece.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Summitul Grupului de la Vișegrad în Israel, anulat după declaratiile denigratoare ale Tel Aviv-ului la adresa Varșoviei: Fiecare polonez este alăptat cu antisemitism de la mama lui

Published

on

Summitul țărilor de la Vișegrad din Israel a fost anulat după ce Polonia a denunțat declarațiile israeliene privind complicitatea Poloniei la Holocaust. Prim-ministrul ceh, Andrej Babiš, a declarat că summit-ul va fi înlocuit de discuții bilaterale,urmând să fie reprogramat mai târziu în acest an, potrivit Politico.eu

Grupul de la Vișegrad este alcătuit din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Criza recentă s-a iscat după ce Netanyahu a vorbit săptămâna trecută despre așa-numita lege a Holocaustului din Polonia în timpul vizitei sale la Varșovia, pentru un summit găzduit de Statele Unite privind securitatea în Orientul Mijlociu.

Controversata legislație permite acționarea în judecată a celor care acuză poporul polonez de crime comise împotriva evreilor în timpul Holocaustului sau de cooperarea cu naziștii. Cu toate acestea, pe fondul presiunii de la Tel Aviv și Washington, guvernul a schimbat legea, astfel încât nimeni nu a fost găsit vinovat pentru pedeapsa cu închisoarea, informează Deutsche Welle.

Legea este parte a eforturilor guvernului polonez de a evidenția crimele naziștilor împotriva polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Circa 6 milioane de cetățeni polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei, au murit în timpul ocupației germane din 1939-1945.

Netanyahu a spus că polonezii au cooperat de fapt cu naziștii pentru uciderea evreilor în timpul Holocaustului și că nu știa ca cineva să fi fost vreodată dat în judecată pentru o astfel de declarație, potrivit publicației israeliene Haaretz. El a făcut observația ca răspuns la o întrebare adresată de aceasta.

Comentariile lui Netanyahu au fost inițial citate pe site-ul web al publicației Jerusalem Post, în care premierul israelian afirma că “națiunea poloneză” a cooperat cu naziștii, cauzând tensiuni diplomatice.

Prim-Ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a reacționat pe Twitter, scriind că Polonia nu a colaborat niciodată cu Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că țara sa a fost victima ocupației naziste. El a amenințat de asemenea că, dacă comentariul nu va fi clarificat, nu va participa la reuniunea la nivel înalt din Israel a statelor de la Vișegrad.

,,Cu aproape 80 de ani în urmă, Polonia a căzut victimă agresiunii brutale și ocupației bestiale a Germaniei naziste. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost uciși peste 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei și polonezi de origine evreiască.”


Netanyahu, care a făcut observațiile în Polonia joi, a declarat că a fost citat greșit de Haaretz și alte ziare israeliene. Prin comentariile sale nu a dorit să implice toți polonezii, a adăugat acesta, potrivit sursei citate mai sus.

Duminică, la câteva zile după ce a făcut afirmațiile public, primul ministru Benjamin Netanyahu l-a numit pe Yisrael Katz ministru de externe interimar  În aceeași zi, într-un interviu acordat i24 News, Katz a declarat:  ,,Eu sunt fiul supraviețuitorilor Holocaustului, nu vom ierta și nu vom uita niciodată că mulți polonezi au colaborat cu naziștii”.


 

El a continuat să îl citeze pe fostul prim-ministru Yitzhak Shamir, afirmând: ,,Shamir spunea că fiecare polonez este alăptat cu antisemitism de la mama lui. Nimeni nu ne va spune cum să ne exprimăm poziția și cum să-i onorăm pe morți”.

Ambasadorul polonez în Israel, Marek Magierowski, a criticat comentariile lui Katz pe Twitter, spunând că ,,Este cu adevărat uimitor faptul că noul ministru de externe al Israelului citează o remarcă atât de rușinoasă și rasistă.”


De asemenea, Morawiecki a declarat reporterilor ulterior că remarcile ministrului de externe israelian, Yisrael Katz, au fost ,,rasiste și inacceptabile” și că ,,acest lucru nu poate fi lăsat fără răspuns”.

Afirmațiile făcute de înalții demnitari israelieni nu au fost o mișcare inspirată în condițiile în care  Netanyahu a căutat sprijinul țărilor de la Vișegrad pentru politica Israelului față de palestinieni pe fondul semnalelor potrivit cărora atitudinea celor patru state față de această chestiune se deosebește de restul Uniunii Europene.

Ungaria și Republica Cehă au blocat, în mai 2018, o declarație comună a UE care ar fi criticat relocarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. De asemenea, toate cele patru state de la Visegrad s-au abținut frecvent să voteze împotriva Israelului în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Inițial, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a transmis duminică omologului său israelian, Benjamin Netanyahu, că nu va participa la summit-ul grupului de la Vișegrad din Israel, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia. Ministrul de externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a fost apoi programat să se întâlnească cu Netanyahu și liderii celorlalți trei membri ai Vișegradului, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, însă șeful Statului Major, Michal Dworczyk, a declarat pentru radioul polonez Jedynka că delegația poloneză nu va mai participa deloc.

În aceste condiții, summit-ul a fost transformat în reuniuni bilaterale între Israel și celelalte trei țări ale Grupului de la Vișegrad, urmând să fie reprogramat mai târziu în acest an.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rusia vrea să trimită turiști pe orbita Pământului cu un ”iaht spațial”

Published

on

Rusia dezvoltă un ”iaht spațial” capabil să decoleze de pe aerodromuri obișnuite ca orice aeronavă și să îi ducă pe turiști pe orbita Pământulii, a precizat un proiectant șef în cadrul campaniei ruse de aviație și tehnologii spațiale NPO   pentru agenția oficială rusă de presă Sputnik , anunță Xinhua, citat de Agerpres.

Mai multe companii private lucrează la nava spaţială autonomă numită Iahtul Spaţial Selena (Selena Space Yacht), alături de Iniţiativa Naţională de Tehnologie (NTI) AeroNet şi grupurile de lucru SpaceNet, a explicat Alexander Begak în cadrul unui interviu.

”Avem oportunitatea de a ateriza pe orice aerodrom, dispozitivul aterizează ca un avion… În prezent calculăm timpul optim pentru călătoria spaţială, o traiectorie de zbor confortabilă, deoarece experienţa ne arată că oamenii nu trebuie să se afle în condiţii de zero gravitaţie pentru o perioadă de zece minute”, a spus Begak.

Specialistul a completat că dezvoltarea navei spațiale a început în urmă cu doi ani.

Trei ”iahturi spațiale” vor fi produse, fiecare dotate cu șase scaune pentru pasagei și unul pentru pilot.

Deşi nava va funcţiona în mod autonom, pilotul va fi prezent pentru confortul pasagerilor, a precizat Begak.

Costul zborului se va ridica la aproximativ 200.000 – 300.000 de dolari americani de persoană.

Potrivit lui Begak, primele zboruri ar putea avea loc peste cinci ani.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending