Connect with us

EVENIMENTE

Philippe Le Guen, directorul Asociației “Jean Monnet” din Franța, mesaj pentru studentii SNSPA: “În anii ’50 problemele Europei erau pacea și unitatea, nu cultura și identitatea națională”

Published

on

Afis-Prelegere-_-Parintii-fondatori-ai-Uniunii-Europene-micUnul dintre cei mai apreciati specialisti in Afaceri Europene a vizitat, zilele trecute, SNSPA, unde s-a intalnit cu studentii si masteranzii de la specializarile de profil, dar si cu profesorii lor, in frunte cu prof. univ. dr. Iordan Barbulescu, Decanul Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana si dna lect. univ. dr. Oana Andreea Ion. Evenimentul a avut loc la data de 11 decembrie a.c., cand Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană al SNSPA a organizat, alături de Asociația “Jean Monnet” din Franța și Centrul pentru Studii Europene dezbaterea “Părinții fondatori ai Uniunii Europene: Geneză, Valori și Evoluții”. Tema evenimentului a fost legată de geneza Uniunii Europene și evoluția sa ulterioară, prelegerea fiind ținută în engleză de către Directorul Asociației Jean Monnet din Franța, domnul Philippe Le Guen. Expert-consultant pe proiecte europene finanțate de către Fondul Social European, evaluator de politici publice și conferențiar pe teme legate de originile Uniunii Europene, părinții fondatori și valorile Uniunii, Philippe le Guen este directorul Asociației “Jean Monnet” din 2010. Sediul organizației se află în incinta Casei memoriale a lui Jean Monnet din Franța, muzeu european (achiziționată din 1982 de către Parlamentul European).

Acesta a vorbit despre importanța valorilor europene. “Este dificil să transmitem pasiunea și interesul pentru valorile europene. Cu toții știm rezultatul alegerilor europene din luna mai a acestui an, iar în țara mea, Franța, am eșuat în a transmite această pasiune și acest interes pentru construcția europeană. Avem 24 de membri în PE care provin din facțiunea extremistă Frontul Național și nu suntem mândri de acest lucru. Însă, cu toate acestea mergem mai departe și luptăm pentru promovarea valorilor europene. Aici, în România, regăsesc un val de entuziasm pro-european și acest lucru mă bucură”.

photo 1

Domnul Le Guen a subliniat că “UE rămâne ceva unic în rândul construcțiilor politice. Avem state federale precum Germania, Belgia, Rusia sau Statele Unite, state confederale precum Elveția, însă niciun sistem politic nu se aseamănă cu cel al Uniunii Europene. Și acest lucru se datorează părinților fondatori”.

“Acești oameni au făcut lucrurile să se întâmple. În primul rând îl avem pe Winston Churchill, care la sfârșitul celui de-al doilea război mondial era convins de ideea de pace. Este unul dintre artizanii Consiliului Europei, o organizație ce nu avea și nu are iz politic și economic, fiind concentrată pe problematica drepturilor omului. Doar Monnet a avut această idee, care a pornit din 1943. În arhivele sale există o notă personală pe care a scris-o în 1943, explicând cum Europa ar trebui să arate după război. Însă, acesta era un om necunoscut, un consilier, un om din umbră, nefiind un ales politic și refuzând să fie un om politic. Astfel avea nevoie de oameni care să lupte pentru această idee. Unul dintre aceștia este Robert Schuman, ministru de externe francez de origini german, născut în zona Alsaciei, o regiune aprig disputată de către francezi și germani pentru mulți ani”, arătat directorul Asociației “Jean Monnet” din Franța.

Acesta a continuat: “Totodată, aveau nevoie ca Germania să le fie alături, iar cancelarul german de atunci, Konrad Adenauer i-a susținut pe Monnet și Schuman. În Italia era Alcide de Gasperi, o figură politică proeminentă. Acești oameni s-au întâlnit în secret pentru a discuta despre un proiect de unitate și pace în Europa”.WP_20141211_001

“Acum la 60 de ani distanță, sunt mulți oameni care spun că fondatorii nu s-au gândit la toate aspectele. La sfârșitul vieții sale, Jean Monnet a spus că dacă ar porni de la început, printre primele probleme discutate ar fi cultura și identitatea statelor, subiecte importante acum. Însă, la sfârșitul războiului aveam o Europa fragmentată și săracă. Acea Europă nu putea să se concentreze pe teatru, film sau literatură. Acea Europă avea nevoie de subzistență, iar la acel moment nu erau primordiale aspectele ce țin de cultura, tradițiile și identitatea statelor” a opinat domnul Le Guen privind actualele probleme și provocări ale UE.

Acesta a accentuat și faptul că “Tot acum realizăm că aceste probleme culturale și identitare au rămas nesoluționate, și trebuie să le oferim un răspuns. Este nevoie să sprijinim zona Balcanilor și trebuie să ne folosim în acest sens de apartenența Croației și a Sloveniei la UE. O altă problemă este cea a statelor baltice, care au importante minorități ce vorbesc limba rusă. Suntem la 10 ani distanță și avem exemplul lui Putin care ne spune că avem probleme cu minoritatea rusă din Crimeea și că trebuie să intervenim pentru a ne sprijini poporul”.

Philippe Le Guen a conchis spunând că “aceste este evoluții ne arată că proiectul nostru poate suferi imense prejudicii, iar riscul este unul foarte mare. Avem nevoie de lideri care să discute și să negocieze pentru soluționarea acestor probleme care sunt împotriva valorilor noastre: solidaritate, egalitate, libertate și democrație”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading

EVENIMENTE

VIDEO. ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice” Conferință organizată, la București, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Published

on

Marti, 22 ianuarie, ora 18:00, a avut loc conferința cu tema ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice. ” din seria seria de dezbateri “Viitorul României” lansată de Marea Lojă Națională din România. Evenimentul se desfășoară în Pentagon Events.

Lectorii prezenți în această seară sunt dl. Academician Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR), dl. Academician Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane), dl. Deputat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România), dl. Horia Alexandrescu, jurnalist. Moderator: dl. Alecu Racoviceanu.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

,,Eu cred că a fi patriot trebuie să întelegi în primul rând interesele țării tale (ale României) și să îți dai seama dacă direcția în care mergi este bună, eu zic că direcția Europei este bună pentru România, nu avem alta. Și bineînțeles, înțelegând ce se întâmplă și în Europa. Democrația pune în prim-plan rolul maselor, fiecare având drepturi egale în fața legilor și șanse egale de afirmare. Dar fenomenul care împinge înainte mulțimile cu idei și cu forțe de exemplu îl consitutie elitele.”, a menționat Mugur Isărescu în discursul său.

,,De cate ori României i-a mers bine, am avut elite bune în fruntea noastră și de câte ori au fost momente fundamentele în istoria acestui popor, elitele s-au unit pentru binele poporului. Cu elite proaste poporul poate să fie amăgit. Elitele și poporul trebuie să intre în sintonie, să țină seamă unii de alții. Poporul acesta când a avut elite, a exercitat cu forță menirea lui în Europa. În ultimii ani pare că ne-am rătăcit și pare că nu ne mai amintim acest lucru, de aceea pentru a reînvia forțele acestui popor e absolută nevoie de elite bune.”, a menționat Academicianul Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane) în discursul său.

,,Într-un sistem de educație care deși se află în suferință produce încă elite, care elite însă se pierd. Este normal să se orienteze către societăți care răspund mai bine așteptărilor lor personale și profesioanle. Voi fi întotdeauna un susținător al libertății de mișcare. Este de datoria noastră sa creăm în România acele condiții care să facă din ,,a ramâne” în România o alternativă viabilă pentru tinerii noștri cei mai buni. Rolul elitelor dincolo de acela clasic care a fost amintit si susținut pe larg, este acela de a promova bunul simț și responsabilitatea, este acela de a susține un sistem de educație, pentru că altfel, mă tem la viitorul acestei țări. Elitele au un rol esențial. Țara va progresa prin creșterea mediei performanței.”, a menționat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România) în discursul său.

Context:

Societățile moderne sunt rodul unor viziuni generate de elitele acestora. Care sunt formele de implicare in societate a elitelor? Cum pot fi acestea recunoscute si in ce formula optima isi pot asuma rol activ in leadership-ul national?

Pentru a facilita clarificarea unor aspecte privind probleme majore care preocupă România de azi, Marea Lojă Națională din România organizează o serie de conferinte si dezbateri, într-un larg cadru, cu implicarea societății civile și a factorilor interesați.

Printre participanții invitați la dezbateri se vor număra personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Prin acest ciclu de conferințe, societatea civilă va putea contribui la clarificarea aspectelor insuficient explicate, într-o perioadă care generează nevoia de a contura o viziune unitară și coerentă privind dezvoltarea României.

Tematicile alese reprezinta repere ale interesului manifestat de mass-media si publicul larg, dar si resurse de dezvoltare pentru viitorul tarii noastre. Urmarind nevoia de normalitate si viziune strategica in abordarea unor astfel de repere, initiativa isi propune sa reuneasca lideri de opinie si exponenti ai zonelor de expertiza vizate, astfel incat proiectia rezultata sa ofere atat oportunitatea unei dezbateri reale pe teme concrete, dar si solutii pentru evitarea unor confuzii sau distorsionari ale situatiei reale ori ale solutiilor de care Romania are nevoie in aceasta perioada.

Citiți și:

Marea Lojă Națională din România lansează seria de dezbateri “Viitorul României”, pe teme importante și de actualitate pentru societatea românească

VIDEO. Importanța preluării de către România a Președinției Consiliului UE. Conferință organizată, la Iași, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending