Philippe Le Guen, directorul Asociației “Jean Monnet” din Franța, mesaj pentru studentii SNSPA: “În anii ’50 problemele Europei erau pacea și unitatea, nu cultura și identitatea națională”

Afis-Prelegere-_-Parintii-fondatori-ai-Uniunii-Europene-micUnul dintre cei mai apreciati specialisti in Afaceri Europene a vizitat, zilele trecute, SNSPA, unde s-a intalnit cu studentii si masteranzii de la specializarile de profil, dar si cu profesorii lor, in frunte cu prof. univ. dr. Iordan Barbulescu, Decanul Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana si dna lect. univ. dr. Oana Andreea Ion. Evenimentul a avut loc la data de 11 decembrie a.c., cand Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană al SNSPA a organizat, alături de Asociația “Jean Monnet” din Franța și Centrul pentru Studii Europene dezbaterea “Părinții fondatori ai Uniunii Europene: Geneză, Valori și Evoluții”. Tema evenimentului a fost legată de geneza Uniunii Europene și evoluția sa ulterioară, prelegerea fiind ținută în engleză de către Directorul Asociației Jean Monnet din Franța, domnul Philippe Le Guen. Expert-consultant pe proiecte europene finanțate de către Fondul Social European, evaluator de politici publice și conferențiar pe teme legate de originile Uniunii Europene, părinții fondatori și valorile Uniunii, Philippe le Guen este directorul Asociației “Jean Monnet” din 2010. Sediul organizației se află în incinta Casei memoriale a lui Jean Monnet din Franța, muzeu european (achiziționată din 1982 de către Parlamentul European).

Acesta a vorbit despre importanța valorilor europene. “Este dificil să transmitem pasiunea și interesul pentru valorile europene. Cu toții știm rezultatul alegerilor europene din luna mai a acestui an, iar în țara mea, Franța, am eșuat în a transmite această pasiune și acest interes pentru construcția europeană. Avem 24 de membri în PE care provin din facțiunea extremistă Frontul Național și nu suntem mândri de acest lucru. Însă, cu toate acestea mergem mai departe și luptăm pentru promovarea valorilor europene. Aici, în România, regăsesc un val de entuziasm pro-european și acest lucru mă bucură”.

photo 1

Domnul Le Guen a subliniat că “UE rămâne ceva unic în rândul construcțiilor politice. Avem state federale precum Germania, Belgia, Rusia sau Statele Unite, state confederale precum Elveția, însă niciun sistem politic nu se aseamănă cu cel al Uniunii Europene. Și acest lucru se datorează părinților fondatori”.

“Acești oameni au făcut lucrurile să se întâmple. În primul rând îl avem pe Winston Churchill, care la sfârșitul celui de-al doilea război mondial era convins de ideea de pace. Este unul dintre artizanii Consiliului Europei, o organizație ce nu avea și nu are iz politic și economic, fiind concentrată pe problematica drepturilor omului. Doar Monnet a avut această idee, care a pornit din 1943. În arhivele sale există o notă personală pe care a scris-o în 1943, explicând cum Europa ar trebui să arate după război. Însă, acesta era un om necunoscut, un consilier, un om din umbră, nefiind un ales politic și refuzând să fie un om politic. Astfel avea nevoie de oameni care să lupte pentru această idee. Unul dintre aceștia este Robert Schuman, ministru de externe francez de origini german, născut în zona Alsaciei, o regiune aprig disputată de către francezi și germani pentru mulți ani”, arătat directorul Asociației “Jean Monnet” din Franța.

Acesta a continuat: “Totodată, aveau nevoie ca Germania să le fie alături, iar cancelarul german de atunci, Konrad Adenauer i-a susținut pe Monnet și Schuman. În Italia era Alcide de Gasperi, o figură politică proeminentă. Acești oameni s-au întâlnit în secret pentru a discuta despre un proiect de unitate și pace în Europa”.WP_20141211_001

“Acum la 60 de ani distanță, sunt mulți oameni care spun că fondatorii nu s-au gândit la toate aspectele. La sfârșitul vieții sale, Jean Monnet a spus că dacă ar porni de la început, printre primele probleme discutate ar fi cultura și identitatea statelor, subiecte importante acum. Însă, la sfârșitul războiului aveam o Europa fragmentată și săracă. Acea Europă nu putea să se concentreze pe teatru, film sau literatură. Acea Europă avea nevoie de subzistență, iar la acel moment nu erau primordiale aspectele ce țin de cultura, tradițiile și identitatea statelor” a opinat domnul Le Guen privind actualele probleme și provocări ale UE.

Acesta a accentuat și faptul că “Tot acum realizăm că aceste probleme culturale și identitare au rămas nesoluționate, și trebuie să le oferim un răspuns. Este nevoie să sprijinim zona Balcanilor și trebuie să ne folosim în acest sens de apartenența Croației și a Sloveniei la UE. O altă problemă este cea a statelor baltice, care au importante minorități ce vorbesc limba rusă. Suntem la 10 ani distanță și avem exemplul lui Putin care ne spune că avem probleme cu minoritatea rusă din Crimeea și că trebuie să intervenim pentru a ne sprijini poporul”.

Philippe Le Guen a conchis spunând că “aceste este evoluții ne arată că proiectul nostru poate suferi imense prejudicii, iar riscul este unul foarte mare. Avem nevoie de lideri care să discute și să negocieze pentru soluționarea acestor probleme care sunt împotriva valorilor noastre: solidaritate, egalitate, libertate și democrație”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.