Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Politico Europe: Patru „Spitzenkandidaten” își vor prezenta pe 29 aprilie viziunea pentru viitorul Europei în prima dezbatere majoră de la Maastricht privind alegerile europene 2019

Published

on

„Dezbaterea de la Maastricht 2019 va avea loc în seara de 29 aprilie, fiind invitați candidații principali ai partidelor politice europene pentru viitoare funcție de președinte al Comisiei Europene, potrivit POLITICO Europe. Evenimentul va fi difuzat în direct în întreaga Uniune Europeană.

Au trecut cinci ani de la ultima dezbatere de la Maastricht, în care actualul președinte al Comisiei Europene, Juncker, și-a apărat viziunea pentru Europa și a subliniat ce va face dacă ar fi ales.

În acest an, dezbaterea de la Maastricht 2019 este organizată împreună cu trei parteneri din Maastricht: Working on Europe – Maastricht University, the City of Maastricht and the Province of Limburg și the European Youth Forum and the European Journalism Centre

În mod similar cu ediția din 2014, dezbaterea se va concentra pe preocupările studenților și tinerilor din Europa, dintre care mulți vor vota pentru prima dată în aceste alegeri europene.

Cu această ocazie, organizatorii au invitat POLITICO, cea mai importantă publicație europeană pentru factorii de influență din UE, pentru a asigura o largă acoperire a publicului

„Spitzenkandidaten” care și-au confirmat participarea la ediția din 2019 a Dezbaterii de la Maastricht sunt:

 

BAS Eickhout

Grupul Verzilor din Parlamentul European

Foto: Calea Europeană

FRANS Timmermans

 Partidul Socialiștilor Europeni

Foto: European Parliament

GUY Verhofstadt

Grupul ALDE din Parlamentul European

Foto: Calea Europeană

JAN Zahradil

Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa

Foto: European Parliament

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Din planul economic de 37 de miliarde de euro al UE, România va primi a patra cea mai mare sumă, după Polonia, Ungaria și Spania, dar înaintea Italiei, Franței sau Germaniei

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Din planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro propus de către Comisia Europeană și intitulat Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative), cele 3,1 miliarde de euro de care urmează să beneficieze România reprezintă a patra cea mai mare alocare națională pentru un stat membru în lupta împotriva consecințelor socio-economice asociate pandemiei cu noul coronavirus.

Conform unui tabel al Comisiei Europene consultat de CaleaEuropeană.ro, României îi sunt alocate 3,079 de miliarde de euro. Dintre acestea, 491 de milioane de euro reprezintă sume eliberate ca lichidități, iar 2,588 miliarde de euro corespund bugetului Uniunii Europene.

Singurele țări care devansează România în ce privește finanțarea alocată acestei inițiative sunt Polonia (7,435 miliarde de euro), Ungaria (5,6 miliarde de euro) și Spania (4,145 miliarde de euro).

În schimb, România va primi mai mulți bani decât Italia, Franța sau Germania în cadrul acestei inițiative.

Astfel, prima coloană reprezintă lichiditățile care provin din sumele de prefinanțare ce nu au fost cheltuite din fondurile de coeziune ale UE pe care statele membre ar trebui să le ramburseze în mod normal la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. Cea de-a doua coloană este dată cofinanțarea din bugetul UE care ar fi disponibilă dacă lichiditățile menționate anterior sunt utilizate pentru a finanța răspunsul economic împotriva efectelor noului coronavirus. Coloana a treia reprezintă totalul primelor două, fără a fi necesară alocarea unor bani suplimentari din fondurile naționale.

Coloana a patra reprezintă finanțări separate și sunt sume rămase din totatul Fondurilor de Investiții și Structurale Europene.

Comisia Europeană precizează că alocările naționale depind de sumele pe care statele membre trebuiau să le ramburseze Comisiei în acest an. Acestea depind de dimensiunea anvelopei bugetare pentru coeziune și de viteza de implementare.

Practic, lichiditățile de 491 de milioane de euro pentru România provin din sumele de prefinanțare ce nu au fost cheltuite din fondurile de coeziune ale UE pe care statele membre ar trebui să le ramburseze în mod normal la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. 

Suma de 2,588 de miliarde de euro reprezintă reprezintă cofinanțarea din bugetul UE care ar fi disponibilă dacă lichiditățile menționate anterior sunt utilizate pentru a finanța răspunsul economic împotriva efectelor noului coronavirus.

Comisia Europeană mai precizează că raportul dintre cele două tipuri de alocări variază de la un stat membru la altul, deoarece ratele de cofinanțare variază și de la o țară a UE la alta. De fapt, acestea depind de prosperitatea relativă a statelor membre ale UE.

Pachetul propus de Comisia Europeană și denumit Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative) a fost aprobat de Parlamentul European într-o sesiune plenară extraordinară ce avut loc la 26 martie, iar conform unei decizii formale a Consiliului, planul va intra în vigoare la 1 aprilie 2020.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Coronavirus. UE sprijină Republica Moldova și țările Parteneriatului Estic: 140 de milioane de euro, realocate pentru nevoi urgente, iar 700 de milioane de euro pentru impactul socio-economic

Published

on

Comisia Europeană a decis luni realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoi urgente în Republica Moldova şi celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina), a informat executivul european într-un comunicat.

De asemenea, Comisia Europeană va redirecționa utilizarea instrumentelor deja existente, beneficiind de fonduri de până la 700 de milioane de euro, către sprijinirea gestionării impactului socio-economic al crizei coronavirusului.

La cererea țărilor partenere, Comisia Europeană va oferi un răspuns nevoilor imediate prin sprijinirea furnizării de instrumente medicale și echipament personal, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de protecție.

Comisia Europeană  conlucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și mobilizează 30 de miliioane de euro pentru a garanta că aceste materiale necesare sunt cumpărate în comun și distribuite în mod efectiv către sistemele de sănătate din cele șase țări în următoarele săptămâni.

Comisia Europeană a disponibilizat, de asemenea, peste 11,3 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă dedicată organizațiilor societății civile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a lansat un site dedicat demontării miturilor și combaterii dezinformărilor privind pandemia de coronavirus

Published

on

© European Commission/ Facebook

Comisia Europeană a lansat luni o secțiune dedicată luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește pandemia de coronavirus, furnizând materiale pentru a demonta mituri și a facilita verificarea factuală, iar secțiunea fiind disponibilă în cadrul website-ului dedicat răspunsului UE la coronavirus, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia a fost anunțată după ce vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a organizat, pe 27 martie, o teleconferință cu reprezentanți ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla și ai asociației comerciale EDiMA, pentru a primi informații actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.

Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au informat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informații oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autoritățile naționale de sănătate), precum și la retrogradarea și eliminarea conținutului dăunător. Platformele au confirmat că există un flux constant de informații false și dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare. În mod similar, acestea au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunțurilor legate de echipamente de protecție, precum măștile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Vicepreședinta a îndemnat întreprinderile să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicității informației (fact-checkers), precum și să colaboreze cu autoritățile din toate statele membre și să facă schimb de modele de conținut eliminat, inclusiv cu Comisia.

În urma acestei discuții, vicepreședinta Jourová a salutat ”măsurile ferme luate de platforme și sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale și, în același timp, pe eliminarea conținutului dăunător și a practicilor abuzive sau înșelătoare”.

În paralel cu noua platformă, lansată de Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă conitnuă să desfășoare activități de analizare și expunere a dezinformării cu privire la pandemie, provenită de la actori și surse externe.

Reamintim că au fost identificate peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse, potrivit unui raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell.

 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending