Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta PE: Viitorul Europei este legat de viitorul Ucrainei. Nu ar trebui să ne fie teamă să dezlănțuim puterea Europei 

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a participat la ceremonia de închidere a lucrărilor Conferinței pentru Viitorul Europei, cel mai amplu exercițiu democratic la care au participat sute de mii de cetățeni europeni. În discursul său, susținut în casa democrației, președinta Roberta Metsola a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în acest exercițiu și a pledat pentru „dezlănțuirea puterii Europei” în schimbararea de bine a vieții oamenilor. 

Principalele idei ale discursului: 

  • Viitorul Europei este legat de viitourl Ucrainei
  • Există un decalaj între ceea ce așteaptă oamenii ș ceea ce Europa este capabilă să ofere
  • Avem nevoie de o nouă politică de securitate și de apărare
  • Europei nu i-a fost niciodată frică

 

„Această Conferință privind viitorul Europei implică sute de mii de oameni din întreaga Europă. Aceasta a fost o experiență intensă în ceea ce priveșe puterea democrației participative, după luni de discuții și dezbateri puternice.  Viitorul Europei este încă nescris, iar povestea noastră depinde de noi toți. Această dezbatere a căpătat o nouă realitate la 24 februarie, când președintele Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucrain. Lumea de după 24 februarie este una foarte diferită, una mai periculoasă. Iar rolul Europei s-a schimbat odată cu ea. Viitorul Europei este legat de viitorul Ucrainei. Viitorul nu poate fi decât împreună, asta depinde numai de noi. Aceasta este responsabilitatea noastră. Și permiteți-mi să vă spun astăzi aici că Parlamentul European va lupta pentru o Europă mai puternică și pentru tot ceea ce înseamnă Europa”, a transmis președinta Legislativului European în discursul său. 

În urma rezultatelor obținute în urma Conferințeii pentru Viitorul Europei, mai exact recomandările venite din partea cetățenilor europeni, au arătat decalajul dintre ceea ce Uniunea Europeană poate să ofere și ce își doresc de fapt cetățenii de la proiectul european. 

„Proiectul nostru european a fost o poveste de succes și poate că nu este perfect, dar reprezentăm un bastion al democrației liberale, al libertății de gândire, al siguranței și securității. Iar acest lucru inspiră milioane și milioane de oameni din Europa și din întreaga lume. Cu toate acestea, această conferință dovedește, de asemenea, că există un decalaj între ceea ce așteaptă oamenii și ceea ce oamenii și ceea ce Europa este capabilă să ofere în acest moment, motiv pentru care avem nevoie de o convenție ca următor pas și asupra căreia Parlamentul European va insista”, a mai menționat Metsola.

„Europei nu i-a fost niciodată frică. Și acum este timpul să facem un pas înainte și nu un pas înapoi. Ne aflăm din nou într-un moment definitoriu al integrării europene. Nu ar trebui să ne fie teamă să dezlănțuim puterea Europei de a schimba viețile oamenilor în bine, așa cum a făcut-o pentru țara mea. În cele din urmă, ne-am adunat aici, de Ziua Europei, în timpul anului dedicat tineretului, în sediul Parlamentului European din Strasburg. Nu există un loc care să simbolizeze mai mult puterea democrației, puterea Europei de a face împreună următorii pași. Acesta este momentul nostru”, a conchis Roberta Metsola.


Plenul Conferinței privind viitorul Europei a adoptat cele 49 de propuneri ale raportului Conferinței pe 30 aprilie 2022. Acestea includ peste 300 de măsuri în cadrul a nouă teme și s-au bazat pe 178 de recomandări ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, pe contribuții din partea grupurilor de dezbatere și evenimentelor naționale, pe idei din cadrul Evenimentului tineretului european și pe 43.734 de contribuții privind 16.274 de idei înregistrate pe platforma digitală multilingvă.

Anterior intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, exista o singură procedură de revizuire a tratatelor pe care se întemeiază UE: convocarea unei conferințe interguvernamentale. Din 2009, articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) prevede două proceduri de revizuire a tratatelor.

Prima procedură – revizuirea ordinară – se referă la modificări-cheie privind competențele UE și necesită convocarea unei conferințe interguvernamentale pentru adoptarea prin consens a propunerilor de modificări. Toate țările UE trebuie să ratifice modificările aduse tratatului pentru ca acestea să intre în vigoare.

Cea de-a doua procedură – revizuirea simplificată – stipulează că în cazul în care modificările propuse se referă la politicile și acțiunile interne ale UE, Consiliul European adoptă în unanimitate o decizie în privința modificărilor după consultarea Comisiei, a Parlamentului European și a Băncii Centrale Europene. Noile prevederi ale tratatului intră în vigoare numai după ratificarea acestora de către toate țările UE în conformitate cu procedurile constituționale proprii ale acestora.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia pentru Transport și Turism din PE a votat avizul privind bugetul multianual al UE post-2027. Gheorghe Falcă: Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Gheorghe Falcă privind prioritățile UE în bugetul UE post-2027 în materie de infrastructură de transport, mobilitate militară și sprijinirea turismului.

”Astăzi, în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, am votat avizul privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027! Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial, care stabilește prioritățile Uniunii Europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, mobilitatea militară și sprijinirea turismului”, a anunțat europarlamentarul, prezentând prioritățile introduse: 

  • Modernizarea și extinderea rețelei TEN-T – pentru o conectivitate mai bună între regiunile UE, eliminarea blocajelor și îmbunătățirea transportului feroviar.
  • Facilitatea Conectarea Europei (MIE) – alocări financiare mai mari pentru proiectele de infrastructură esențiale, inclusiv în România!
  • Mobilitate militară – investiții pentru securitate, modernizarea infrastructurii duale civil-militar și creșterea rezilienței strategice a Uniunii.
  • Turism și digitalizare – sprijin pentru IMM-uri, promovarea produselor regionale și dezvoltarea unui turism mai inovator și accesibil.

”Pentru România, acest Aviz deschide calea unor investiții record în infrastructură, transport și turism, esențiale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, a anunțat europarlamentarul.

Acesta a ținut să mulțumească colegilor săi pentru sprijinul acordat.

”Continuăm să lucrăm pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru conectivitate și pentru securitate în întreaga Uniune Europeană”, a conchis Gheorghe Falcă.

 

 

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene să acorde sprijin financiar și instituțional postului de radio ”Europa Liberă”, după ce SUA au oprit finanțările

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP (LEFT); © European Union 2021 (RIGHT)

Europarlamentarul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să acorde sprijin financiar și instituțional postului de radio ”Europa Liberă”, după ce administrația Trump i-a tăiat fondurile.

„Am semnat o scrisoare în acest sens, alături de mai mulți europarlamentari. (…) Acesta este un moment crucial în care Uniunea Europeană trebuie să își reafirme angajamentul față de libertatea presei, combaterea dezinformării și susținerea valorilor democratice. Solicităm măsuri imediate pentru a explora fezabilitatea sprijinului financiar al UE pentru Radio Europa liberă și pentru asigurarea continuității activității sale”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit deputatului european, „lipsa finanțării pentru această instituție esențială amenință libertatea presei și democrația, în special în regiunile unde jurnalismul independent este deja sub atac.”

De asemenea, Dan Motreanu a reamintit importanța postului de Radio Europa Liberă pentru România în perioada comunistă: „Pentru milioane de români, Radio Europa Liberă a fost vocea adevărului în perioada dictaturii comuniste. Într-o perioadă în care minciuna era politică de stat, ascultarea emisiunilor acestui post, bruiat de comuniști, reprezenta pentru mulți oameni singura modalitate de a se informa corect. Oamenii care trăiesc și astăzi în regimuri dictatoriale, precum Rusia sau Belarus, merită să poată afla informații corecte. Cetățenii din țările aflate la începutul democrației, precum România, au nevoie, de asemenea, de surse alternative de informare”, a mai subliniat acesta. 

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la reducerea finanțării acordate de SUA pentru Radio Europa Liberă și Voiea Americii, declarând că UE nu poate acoperi automat deficitul.

Agenția SUA pentru Media Globale a oprit la sfârșitul săptămânii subvențiile pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), care a fost fondată în timpul Războiului Rece și emite în 23 de țări, inclusiv Belarus, Rusia, Ucraina, Iran și Afganistan, precum și pentru Vocea Americii.

„Acum, întrebarea pentru noi este dacă putem veni cu finanțarea noastră pentru a umple golul lăsat de SUA? Răspunsul la această întrebare este … nu automat”, a spus ea, adăugând că UE va “vedea ce putem face”, relatează The Guardian.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cărui țară găzduiește la Praga sediul postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), a declarat luni că va solicita la reuniunea cu omologii săi din statele UE salvarea măcar parțială a acestui post, adică alocarea de fonduri în acest scop.

UE a discutat deja în ce măsură ar putea umple golurile lăsate de încetarea bruscă a unei mari părți a USAID, care depășește cu mult grupul media. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

Published

on

© Dan Motreanu / Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a semnat o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus.

„România este țara din UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să propună soluții speciale în cadrul Politicii de Coeziune. Acest lucru va permite o redresare economică eficientă, va opri plecările de cetățeni și va consolida comunitățile locale din aceste regiuni”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Dan Motreanu a subliniat că cetățenii din aceste regiuni se confruntă zilnic cu efectele negative ale războiului provocat de Rusia în Ucraina, menționând că valul mare de refugiați pune o presiune semnificativă pe sectorul locativ, serviciile medicale și infrastructura publică locală.

De asemenea, europarlamentarul român a avertizat că amenințările hibride, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare exacerbează și mai mult destabilizarea, subminând coeziunea socială și descurajând investitorii.

„Ca urmare, observăm o depopulare în creștere, falimentul companiilor, o creștere a șomajului și marginalizarea progresivă a acestor regiuni. n calitate de europarlamentar, acționez pentru sprijinirea acestor regiuni. În cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, am susținut un amendament care prevede alocarea a 0,26% din bugetul UE pentru politica de coeziune exclusiv regiunilor de frontieră și zonelor rurale, pentru a sprijini dezvoltarea acestora și pentru a întări securitatea la nivel local”, a concluzionat Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL6 minutes ago

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE26 minutes ago

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

RUSIA12 hours ago

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

RUSIA13 hours ago

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE15 hours ago

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

U.E.15 hours ago

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending