Intr-un discurs de 6 pagini, la Forumul Europa-China, Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy evita sa vorbeasca despre Summitul economic ECE-China de la Bucuresti

Herman-Van-Rompuy-Xi-Jinping-Jose-Manuel-BarrosoRecent intors de la summitul UE-China ce a avut loc la Beijing, unde s-a intalnit cu premierul chinez Li Keqiang, aflat acum la Bucuresti, dar si cu presedintele chinez, Xi Jinping, Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European, evita totusi sa discute despre summitul economic ce are loc zilele acestea in capitala noastra.

Intr-un discurs de peste 6 pagini sustinut cu ocazia celui de-al treilea Forum Europa – China organizat de Prietenii Europei, Rompuy saluta acordul privind Agenda Strategica 2020, insa nu mentioneaza summitul Premierilor din China-Europa Centrala si de Est la care participa 16 state europene si care are loc in Bucuresti.

Intr-un comunicat remis redactiei, Rompuy sustine ca Uniunea Europeana este un partener pentru dezvoltare, nu doar unul comercial pentru China si ”un partener in care merita investit”.

Presedintele Consiliului European a amintit anuntul facut saptamana trecuta la Beijing, privind deschiderea formala discutiilor pentru un acord de investitii, care ar urma sa asigure un acces mai bun la pietele celor doua puteri economice.

Agenda summitului UE –China din 21 noiembrie a vizat relatiile bilaterale UE – China, inclusiv in domeniul comertului si al investitiilor, accesul pe piata, drepturile omului, inovare, urbanizare, buna guvernare si statul de drept, agricultura, energie, schimbarile climatice, mediu, si schimburile umane. Dezvoltarea globala si problemele regionale, inclusiv cooperarea in cadrul G20, securitatea regionala si criza din Siria, au fost, de asemenea, discutate de inaltii oficiali.

UE este primul partener comercial al Chinei, in timp ce China constituie al doilea partener al Uniunii. Schimburile comerciale bilaterale au totalizat 546 miliarde de euro in 2012, potrivit datelor Vamei din China.

China a fost reprezentata la summit de premierul Li Keqiang. Acesta a calificat discutiile cu liderii europeni drept “prietenesti, sincere si aprofundate”.

Premierul chinez a sutinut ca schimburile comerciala ar dintre UE si China trebui sa ajunga la 1.000 de miliarde de dolari pana in 2020.

Forumul economic Europa Centrala si de Est – China de la Bucuresti are cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura si la el participa 16 state europene (Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia).

Discursul integral al presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.