Connect with us

U.E.

Președintele francez Emmanuel Macron, către premierul britanic Boris Johnson: Nu mai este timp pentru renegocierea acordului privind Brexit. S-ar putea găsi o soluție ”până în 30 de zile în cadrul a ceea ce s-a negociat”

Published

on

© captură video/ Emmanuel Macron/ Facebook

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a calificat mecanismul de backstop ca fiind ”indispensabil” pentru acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar a sprijinit ideea enunțată miercuri de cancelarul german Angela Merkel, aceea de a-i oferi prim-ministrului britanic Boris Johnson 30 de zile pentru a identifica o soluție, potrivit The Guardian.

În cadrul primei conferințe de presă cu Boris Johnson, premierul Marii Britanii, liderul francez i-a spus acestuia că trebuie să prezinte măsuri concrete în termen de o lună ”în cadrul a ceea ce s-a negociat”, informează AFP, citat de Agerpres.

”La fel ca şi cancelarul Merkel, sunt încrezător în faptul că înţelepciunea colectivă, voinţa noastră de a construi trebuie să ne permită să găsim ceva inteligent în 30 de zile, dacă există bunăvoinţă de o parte şi de alta şi asta este ceea ce vreau să cred”, a adăugat preşedintele francez în faţa presei, estimând că ”viitorul Regatului Unit nu poate fi decât în Europa”.

Boris Johnson a precizat în repetate rânduri că ”plasa de siguranță” este ”anti-democratică și în contradicție cu suveranitatea Regatului Unit” și că trebuie eliminată din acordul de retragere pentru a evita un Brexit fără acord la 31 octombrie, justificând că aceasta ar putea menține Regatul Unit în uniunea vamală pe o perioadă nelimitată după producerea Brexit-ului.

Cu toate acestea, ocupantului fotoliului de la Palatul Elysee, care l-a primit pe premierul britanic la Paris cu doar două zile înainte de summitul G7 – a cărui președinție rotativă este deținută de Franța – care va avea loc în orașul Biarritz, a spus că această clauză este o garanție indispensabilă pentru o graniță fără fricțiuni între Republica Irlanda și provincia nord-irlandeză, asigurând astfel protejarea și integritatea pieței unice europene.

Boris Johnson a ajuns la Palatul Elysee într-un Range Rover decorat cu steagurile Regatului Unit. Acesta i s-a adresat, în repetate rânduri, președintelui Franței, în timpul conferinței de presă, cu ”Emmanuel”, a zâmbit, având ușoare grimase în timp ce căuta un pix în sacoul său pentru a face mici corecții asupra textului discursului, în vreme ce Emmanuel Macron sublinia că plasa de siguranță este o ”garanție esențială”.

Liderul francez a dorit să puncteze că, în cazul în care nu se va identifica o soluție alternativă, în următoarea lună, bazată pe acordul de retragere, atunci va fi responsabilitatea Regatului Unit. ”Înseamnă că problema este mult mai gravă, politică, o problemă politică britanică”, a spus Macron, completând că, la acel moment ” va fi o alegere politică pe care premierul britanic va trebui să o facă, nu va fi responsabilitatea noastră”.

Se pare că în cadrul conferinței de presă, Emmanuel Macron a fost în avantaj. Acesta a zâmbit călduros spunându-i lui Johnson că ”poziția mea privind Brexit-ul este clară și limpede și știu cât de mult îți ocupă zilele și nopțile”.

Se pare că remarcile sale făceau trimitere la promptitudinea cu care Downing Street a reacționat la afirmațiile pe care președintele Franței le-a făcut miercuri în fața reporterilor, și anume că solicitarea premierului britanic de a renegocia acordul de retragere și de a elimina mecanismul de backstop nu reprezintă ”o opțiune”.

Citiți și:
Donald Tusk, reacție tranșantă după scrisoarea trimisă de Boris Johnson: Cei care nu propun alternative realiste la plasa de siguranță susţin, de fapt, reintroducerea unei frontiere, chiar dacă ei nu recunosc acest lucru

În plus, Macron l-a bătut în repetate rânduri pe Boris Johnson pe spate și pe umăr, gest ieșit din tiparul comportamentului liderului francez în întâlnirile cu liderii străini.

”Am fost mereu portretizat ca fiind cel dur din grup”, a spus Macron. Analiștii politici francezi consideră că premierul britanic încearcă să-l înfățișeze pe președintele Franței ca fiind ”polițistul rău” pentru a-l învinui ulterior pentru un posibil Brexit fără acord. Emmanuel Macron pare că nu dorește să-și asume vina pentru ceea ce ocupantul fotoliului de la Palatul Elysee consideră a fi o criză politică în Regatul Unit.

La rândul său, Boris Johnson a declarat că ”putem avea un acord şi un acord bun”.

Şeful Guvernului conservator, care s-a angajat la o ieşire ”cu orice preţ” din UE la 31 octombrie, s-a declarat ”puternic încurajat” şi de discuţiile pe care le-a purtat miercuri cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, anunță Adevărul.ro.

Cancelarul german Angela Merkel și-a reiterat miercuri apelul pentru ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană printr-un acord negociat, cerându-i premierului britanic Boris Johnson să vină cu o soluție în ”următoarele 30 de zile” pentru a evita un Brexit fără acord, transferând astfel responsabilitatea de a opri o ieșire dezordonată a Marii Britanii din UE pe umerii șefului Executivului de la Londra.

Cu o situație politică internă tensionată, Boris Johnson va participa la primul său summit G7 în calitate de premier, ce va fi găzduit de orașul francez Biarritz, în perioada 24-26 august, cu mai puțin de 10 săptămâni înainte ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, ce ar urma să aibă loc la 31 ocotmbrie.

Citiți și:
Președintele Franței Emmanuel Macron îl avertizează pe premierul britanic Boris Johnson: Regatul Unit riscă să devină un vasal al Statelor Unite după un Brexit fără acord

În cazul unui Brexit fără acord, cea de-a cincea economie a lumii riscă să intre în curs de coliziune cu cel mai mare partener comercial al său, Uniunea Europeană, fiind nevoită să privească peste ocean, la președintele american Donald Trump.

Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Marii Britanii, reprezentând 14.7% din totalul comerțului cu bunuri și servicii.

Comerțul dintre cele două țări a depășit 262 miliarde dolari în 2018, potrivit datelor SUA. Exporturile americane de bunuri și servicii în Regatul Unit au totalizat 141 miliarde de dolari, producând un excedent modest de 20 miliarde de dolari. Investițiile se ridică la aproximativ 1 trilion de dolari, iar 1 milion de persoane din fiecare țară sunt angajate de companii din celălalt stat.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

ACEA: România are cea mai dinamică piață auto din Europa, cu o creștere anuală de 58,1% a înmatriculărilor de autoturisme noi

Published

on

© European Union, 2017

Vânzările de autoturisme noi în Europa (UE plus ţările EFTA) au înregistrat o creştere de 8,6% în luna octombrie 2019 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cea mai dinamică piaţă auto fiind cea din România, unde înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere de 58,1% în ritm anual, transmite Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), potrivit Reuters, preluat de Agerpres

Comparativ cu luna octombrie 2018, când au fost  înmatriculate 1,083 milioane autoturisme, luna trecută a fost înmatriculat un număr de 1,214 milioane autoturisme în Uniunea Europeană şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Cu excepția Ciprului și a Marii Britanii (declin de 6,7%), toate statele membre au înregistrat creșteri la numărul de înmatriculări, cele mai mari fiind identificate în Germania (12,7%), Franţa (8,7%), Italia (6,7%) şi Spania (6,3%).

În ceea ce privește România, în luna octombrie 2019 au fost înmatriculate 10.649 autoturisme, în creştere cu 58,1% comparativ cu 6.736 unităţi în luna octombrie a anului trecut. În primele 10 luni ale lui 2019, în România au fost înmatriculate 134.698 autoturisme, în creştere cu 18,9% în ritm anual, în timp ce piaţa auto din Europa a înregistrat un declin de 0,7% în primele zece luni ale anului.

De asemenea, luna octombrie a fost marcată de o revitalizare solidă a cererii pentru autoturismele  mărcii germane Volkswagen și mărcii franceze Renault, care au înregistrat o creştere a vânzărilor de 29%, respectiv 15%.  În ceea ce priveşte înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa, cifrele indică o creștere de 7,8% în luna octombrie. 

Continue Reading

U.E.

Instituțiile UE au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2020. Clima, tinerii, creșterea și competitivitatea, puncte focale pentru noile alocări financiare

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Consiliul și Parlamentul European au ajuns luni seara, cu doar o oră înaintea expirării termenului privind negocierile de conciliere, la un acord privind bugetul UE pentru 2020, care se va concentra puternic pe creștere și competitivitate, acțiune climatică și alte priorități ale UE, precum securitatea și gestionarea migrației, potrivit unui comunicat

Angajamentele totale stabilite de negociatorii din partea PE și Consiliului se ridică la 168,7 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 1,5% față de bugetul pentru anul 2019.  Plățile totale se ridică la 153,6 miliarde EUR, în creștere cu 3,4% față de 2019. De asemenea, 1,5 miliarde de euro au fost puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute.

Această creștere reflectă angajamentul ferm de a continua implementarea accelerată a programelor 2014-2020, obiectivul fiind asigurarea plăților în timp util către beneficiari și evitarea acumulării substanțiale a cererilor de plată în următorii câțiva ani, în special în ceea ce privește politica de coeziune. Legat de acest subiect, reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu, a confirmat că ,,nivelul de plăți pentru coeziune și agricultură au fost atinse” în urma acordului la care au ajuns instituțiile europene

Cifrele convenite se bazează pe premisa că Marea Britanie va continua să participe pe deplin la finanțarea și implementarea bugetului UE pentru 2020.

În ceea ce privește obiectivele de politici, UE și-a propus să aloce cel puțin 20% din cheltuieli pentru protecția climei în perioada 2014-2020. Pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv, Parlamentul și Consiliul au convenit să pună un accent mai mare pe acțiunile climatice în mai multe domenii precum cercetarea și dezvoltarea (Orizont 2020), infrastructura de transport și energie (Facilitatea Conectarea Europei) și acțiunea externă a UE. S-au alocat fonduri suplimentare programului LIFE al UE, care va primi 590 de milioane EUR, și Agenției Europene de Mediu pentru recrutarea de personal nou care să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe lângă climă, bugetul de anul viitor se va concentra și pe tineri, mai exact pe sprijinirea nevoilor lor de formare și încadrare pe piața muncii. În acest sens, Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă pentru tineri va fi consolidată cu 23,8 milioane de euro, urmând să fie completată cu alte 50 de milioane de euro în vara anului 2020, dacă Comisia Europeană confirmă că este necesar. În plus, programul Erasmus + va fi majorat cu 50 de milioane euro.

Astfel, bugetul UE 2020 este despre ,,continuitate”, potrivit comisarului european pentru buget, Guenter Oettinger, care a precizat că ,,va contribui la crearea de locuri de muncă, va aborda schimbările climatice și va stimula investițiile în toată Europa. Va investi în tineri și va face Europa mai sigură”.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Parteneriatul Președinte – PNL reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat acaparat de o gașcă de interese într-o țară funcțională

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Temelia României pe care și-o doresc românii a fost consolidată deja de președintele Klaus Iohannis în cei cinci ani la Palatul Cotroceni, a precizat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe Facebook.

Acesta l-a însoțit luni pe șeful statului la Ploiești, unde ”am întâlnit sute de prahoveni care mi-au spus același lucru: vrem o Românie demnă, în care să fim egali în fața legii, în care să se investească mai mult și unde meritocrația să fie mai presus de interese și relații. Vrem o Românie din care să nu mai fim nevoiți să plecăm! Vrem o Românie normală!”

Europarlamentarul Cristian Bușoi a explicat că ”parteneriatul Președinte – Partidul Național Liberal reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat rigid, acaparat de o gașcă de interese, într-o țară funcțională, cu instituții eficiente, în care deciziile se iau transparent și în care banii publici sunt folosiți strict în beneficiul românilor.”

Preşedintele Klaus Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 37,82%, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu 22,26%, cu care se va confrunta în turul al doilea pe 24 noiembrie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending