Connect with us

Cristian Bușoi

Președintele ITRE, Cristian Bușoi: Negocierile pentru redresarea economică a Europei și pentru bugetul 2021-2027 trebuie finalizate în timpul mandatului Germaniei la conducerea UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Negocierile pentru redresarea economică a Europei și pentru bugetul 2021-2027 trebuie finalizate în timpul mandatului Germaniei la conducerea UE, a transmis, într-un comunicat, eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European. 

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a fost prezent ieri la dezbaterile din Comisia pentru Industrie Cercetare și Energie, pe care Cristian Bușoi o conduce în Parlamentul European. Ministrul german a prezentat Comsiei ITRE prioritățile pe care le are țara pe care o reprezintă în cele 6 luni la conducerea Consiliului UE.

„Germania preia președinția Uniunii într-un moment critic pentru Europa, în care trebuie luate decizii importante cu privire la următorul cadru financiar, la finalizarea negocierilor privind programele sectoriale și la noile instrumente financiare pentru atentuarea crizei economice provocată de pandemia COVID-19. Tocmai de aceea, în timpul discuțiilor, am subliniat importanța unei colaborări strânse între Președinția germană și Comisia ITRE, în special în domeniile cheie de care suntem responsabili: industrie, IMM-uri, energie, digitalizare și spațiu, vitale pentru viitorul UE”, precizează Cristian Bușoi.

De asemenea, președintele ITRE menționează că Parlamentul European a adoptat deja, în cadrul legislaturii anterioare, poziția sa asupra tuturor Programelor din cadrul financiar multianual în sarcina ITRE, în urma unui acord provizoriu parțial cu Consiliul. Astfel, eurodeputații sunt gata să reia negocierile, „pentru ca la 1 ianuarie Programele esențiale pentru sprijinirea cetățenilor și companiilor să fie funcționale și să asigure o tranziție echilibrată către obiectivele pentru o economie circulară, obiective pe care ni le-am asumat la nivel european”.

„Odată ce am stabilit ca țintă 1 ianuarie 2021, consider că este imperativ să încheiem negocierile pentru redresarea economică a Europei și pentru bugetul 2021-2027 sub Președinția germană a UE”, mai spune Cristian Bușoi. 

Germania a preluat la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Croația. Astfel, președinția germană deschide calea unui nou trio, întregit de Portugalia (1 ianuarie – 30 iunie 2021) și Slovenia ( 1 iulie – 31 decembrie 2021), fiind de altfel, primul trio din istoria UE, creat în 2007, perioadă în care se întrevedeau colții marii crize economice internaționale.

Cancelarul german Angela Merkel se va axa în cele șase luni de mandat, preluat într-un moment istoric pentru Uniunea Europeană, pe drepturile fundamentale, coeziune, protecția climei, digitalizarea și responsabilitatea Uniunii Europene la nivel mondial.

Logo-ul președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, reprezentat printr-o bandă Möbius, figură geometrică cu lungime infitită, pe care dacă o parcurgi pornind dintr-un punct, ajungi aproape imperceptibil din interior în exterior, pentru ca mai apoi să revii din punctul în care ai plecat, traversând astfel toate laturile, este în armonie cu motto-ul ”Împreună pentru relansarea Europei”, reprezentând un mesaj că președinția germană va lucra în interesul tuturor statelor membre UE.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi: Adoptarea Legii privind refacerea stocului de muniție este o prioritate pentru UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), salută adoptarea, ieri, într-o proporție covârșitoare, a poziției Parlamentului European față de propunerea legislativă a Comisiei Europene privind creșterea producției de muniție în UE.

„Parlamentul European a votat adoptarea poziției sale față de propunerea legislativă a Comisiei Europene privind creșterea producției de muniție. Este o legislație cu o importanță deosebită pentru țările membre UE, dar și pentru Ucraina. Odată adoptată forma finală, ne va permite urgentarea ajutorului logistic pentru armata ucrainiană, cât și refacerea stocului armatelor statelor membre UE. Salut această decizie luată astazi de Parlamentul European, într-o proporție covârșitoare, cu 446 voturi”, scrie eurodeputatul Cristian Bușoi, într-un comunicat publicat pe Facebook.

Ca președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și conducător al negocierilor cu Consilul UE, Cristian Bușoi transmite că va începe discuțiile „cât mai repede pentru a ne armoniza și a ajunge la un punct comun, astfel încât, în cel mai scurt timp să avem această legislatie funcțională”. „Consider că este o prioritate a noastră, a tuturor țărilor membre UE!”, adaugă eurodeputatul.

Acesta mai spune că „este vital să avem mecanismele necesare pentru a asigura disponibilitatea acestor produse din domeniul Apărării țărilor membre UE, cum la fel de important este să ne consolidăm industria de apărare europeană”. „Un lucru de bază în conceptul de descurajare este să ai instrumentele și pregătirea necesară pentru a face față în orice situație”.

De aceea, votul dat ieri în Parlamentul European este „extrem de important, iar în perioada următoare vom accelera la maximum negocierile cu Consiliul UE, pentru adoptarea acestui act, care ne va face mai puternici și ne va oferi un grad de siguranță și mai mare!”, explică președintele ITRE.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, evidențiază rolul central al orașelor și regiunilor în tranziția energetică: Urmează să avem în iunie o dezbatere cu reprezentanții CoR

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Contextul tranziției energetice pentru orașe și regiuni locale este complex, iar tripla diversificare rămâne soluția finală pentru aceasta, a evidențiat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE).

Acesta a participat la un eveniment internațional, care se desfășoară în Polonia, având în intervenție online din calitatea de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

”Comisia ITRE joacă un rol foarte important în procesul tranziție energetică.  Prin deciziile pe care le luăm sunt în beneficiul cetățenilor și al industriei europene. Contextul tranziției energetice pentru orașe și regiuni locale este complex, iar tripla diversificare rămâne soluția finală pentru aceasta. Mă refer la o diversificare a surselor de energie, a furnizorilor și a rutelor de aprovizionare”, a precizat europarlamentarul.

Acesta a evidențiat că Uniunea Europeană dorește să devină mai puțin dependentă de sursele externe pe piața de energie și să crească gradual producția autohtonă de surse cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

”La Comisia ITRE suntem întotdeauna în contact direct cu autoritățile locale și regionale pe aceste subiecte. Rolul orașelor și al regiunilor este decisiv în ceea ce privește confruntarea cu actuala criză energetică și furnizarea de soluții pe termen lung pentru atingerea țintelor climatice pe care ni le-am asumat”, consideră Cristian Bușoi.

El a anunțat că în iunie urmează ”să avem o dezbatere cu reprezentanții Comitetului Regiunilor și ai Comisiei pentru a discuta despre tranziția energetică a orașelor și competitivitatea lor regională”.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, întâlnire cu reprezentanții Sanitas: Voi acționa în PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sănătate și creșterea veniturilor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi, vicepreședinte al Partidului Național Liberal responsabil pentru domeniul sănătății, a avut joi o întrevedere de lucru cu reprezentanții sindicatelor Sanitas pentru a genera soluții privind deblocarea posturilor din sistemul de sănătate.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Bușoi a descris întâlnirea drept “foarte bună”, însă a atenționat că sunt necesare “soluții rapide”.

“Voi acționa în cadrul PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate, aplicarea Legii 153/2017 privind salariile, sporurile și gărzile, asigurarea tichetelor de vacanță și a indemnizației de masă. Angajații din spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au nevoie de certitudinea că își vor păstra locurile de muncă”, a spus el.

Bușoi a pledat și pentru soluții legate de creșterea veniturilor, respectând în același timp “angajamentele din PNRR și constrângerile bugetare”.

“Trebuie să se găsească soluții în următoarea Lege unică a salarizării pentru creșterea veniturilor și, mai ales, pentru rezolvarea inechităților și discrepanțelor din sistem. Dialogul trebuie să continue, soluțiile să fie implementate rapid și mișcările de protest să fie evitate”, a conchis Cristian Bușoi, care este și raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE și responsabil al Parlamentului European pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.3 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.4 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.4 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA5 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA7 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.8 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA7 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending