După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE şi de Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul britanic.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au reușit deblocarea tratativelor privind Brexit și au ajuns la un acord final provizoriu cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE.

Acordul de retragere de 585 de pagini acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetăţenilor, aspectele financiare, perioada de tranziţie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul şi Ciprul, precum şi o serie de alte probleme de separare.

Cu doar o zi înainte de summit, Spania şi Marea Britanie şi-au soluţionat disputa cu privire la Gibraltar, înlăturând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea acordului prinvind Brexit. 

Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei devenise, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea de către liderii UE a ”acordului retragerii” britanice din Uniune. 

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit, sâmbătă seara, cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European extraordinar de la Bruxelles, Donald Tusk, primind asigurări că totul va decurge conform programului în cadrul întâlnirii de duminică.