POLITICĂ
Președintele PMP consideră că bugetul pentru 2022 ”ar trebui să respecte necesarul de finanţare în situaţie de război”, având în vedere starea ”critică a sistemului sanitar”
Published
3 years agoon
By
Teodora Ion
Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu apreciază că proiecțiile bugetare ar trebui să respecte ”necesarul de finanțare în situație de război și nu de pace”, având în vedere ” numărul celor care şi-au pierdut viaţa din cauza COVID şi a situaţiei critice a sistemului sanitar.”
”Pe parcursul celor aproape 2200 de zile cât a durat cel de-al doilea război Mondial, România a pierdut aproximativ 800.000 de civili şi militari. În medie 364 de oameni pe zi. În aceste zile pandemice asistăm la pierderi zilnice mai mari decât în a doua conflagraţie mondială”, a amintit Diaconescu.
Acesta a explicat că, ”într-o țară normală, în această perioadă, se elaborează bugetul de stat, inclusiv cel privind pensiile pentru anul 2022.”
”Politica cu oameni mici nu poate acoperi marile provocări ale zilelor noastre”, a continuat președintele PMP.
În ultimele 24 de ore au fost 10.141 de cazuri noi de COVID-19. Rata de pozitivare a testelor este de 29.30%. Alte 261 de decese au fost raportate de autorități, din care 238 au fost la persoane nevaccinate. La ATI sunt 1.764 de pacienți cu COVID-19, informează Digi24.
Având în vedere numărul mare de infectări și decese și rata mică de vaccinare, în contextul în care România, țară membră UE, a dispus de vaccinuri anti-COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății și-a îndreptat atenția asupra situației din România pentru a înțelege care au fost sincopele în gestionarea pandemiei de COVID-19.
Astfel, Biroul regional al OMS pentru Europa şi OMS România, împreună cu înalţi oficiali din Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi din CNCAV, au analizat luni, în cadrul unei întâlniri online, motivele care au dus la tendinţa actuală în procesul de vaccinare împotriva COVID-19.
Potrivit unui comunicat transmis de CNCAV, partea română i-a informat pe specialiştii OMS despre creşterea ”foarte mare” a cazurilor severe şi a deceselor în urma infectării cu COVID-19, sursa citată precizând că 92% din decese au fost înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut şi alte boli, dar au fost înregistrate decese şi în rândul tinerilor, copiilor şi tineri şi populaţiei active.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Cristian Diaconescu explică declarațiile privind discuțiile SUA-Rusia: Este o politică pe care Moscova a anunțat-o în 2022. România face demersuri serioase pentru respingerea unor astfel de pretenții
Cristian Diaconescu: Rusia a cerut o nouă Yalta a sferelor de influență și retragerea SUA din estul Europei și din România. SUA au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții
Ilie Bolojan îl numește pe Cristian Diaconescu consilier prezidențial pentru securitate națională și șef al Cancelariei președintelui
România are o responsabilitate strategică și trebuie să fie la masa negocierilor de pace în Ucraina, semnalează Cristian Diaconescu
POLITICĂ
Prezidențiale 2025: Consolidarea instituțiilor pentru aplicarea legislației electorale și în mediul online, discutate de Bolojan cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniu
Published
2 days agoon
March 17, 2025
Administrația Prezidențială a transmis luni la întâlnirea președintelui interimar Ilie Bolojan cu reprezentanții instituțiilor și autorităților publice responsabile cu organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai au fost abordate aspectele logistice, menționând că pregătirile sunt în grafic atât pe componenta internă, cât și pe cea externă.
“Se urmărește consolidarea instituțiilor pentru a asigura aplicarea legislației existente, inclusiv a celei electorale, și în mediul online”, arată sursa citată.
Palatul Cotroceni a subliniat că totul se va desfășura în limita competențelor legale existente la acest moment, atribuite fiecărei instituții implicate în discuții.
“Este esențială asigurarea unei coordonări și cooperări strânse între toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, inclusiv pentru aspectele ce vizează mediul online”, a precizat sursa citată.
Administrația Prezidențială a arătat că în extern se identifică spațiile de vot în străinătate, astfel încât să fie același număr de secții de vot ca la alegerile precedente, “ca să nu fie probleme din acest punct de vedere, mai ales că în Polonia și Portugalia se suprapun cu alegeri interne. Până la sfârșitul lunii martie vor fi definitivate locațiile pentru secțiile de vot și comunicate public”.
În plan intern, instituțiile trebuie să aplice legislația în vigoare, fără să apară alte modificări legislative și cu o coordonare bună între instituții. Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne au confirmat că sunt în grafic.
În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale în mediul online, instituțiile competente trebuie să aplice legile în vigoare, pentru combaterea conținutului ilegal. S-a convenit să se facă un grup de lucru pentru o bună coordonare și colaborare între AEP, BEC, CNA și ANCOM, a menționat sursa citată.
Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții instituțiilor și autorităților publice responsabile cu organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai, discuțiile vizând și apropiata reuniune a Consiliului European.
“Vom discuta puțin pe problemele legate de actualitatea noastră și de întâlnirea de la Consiliul European din partea a doua a săptămânii. Vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației să ne întâlnim astăzi”, a spus Bolojan în debutul întâlnirii, potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială.
La întâlnirea de la Cotroceni au participat premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, președintele interimar al Autorității Electorale Permanente, Zsombor Vajda, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Valeriu Zgonea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, și adjunctul directorului general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Gabriel Dinu.
De asemenea, au fost prezenți consilierul prezidențial Luminița Odobescu și consilierul de stat Bianca Firezar.
POLITICĂ
Bolojan deschide Palatul Cotroceni pentru cetățeni: Trebuie să arătăm, prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor. Ține și de o mândrie și demnitate națională ca tinerii să vadă Batalionul de Gardă, o elită a Armatei României
Published
5 days agoon
March 14, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut, vineri, o conferință de presă, în care a anunțat deschiderea Complexului Palat Cotroceni pentru public începând cu săptămâna viitoare, vineri, 21 martie.
“La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la biserică, iar Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale, și cred că un pas de bază în recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului este asigurarea transparenței, a deschiderea acestora și a respectului față de cetățenii noștri”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.
Șeful statului a fost însoțit de consilierii prezidențiali George-Vladimir Duhan și Mihai Jurca și de directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Ana Maria Ludatşer, care ulterior le-au prezentat jurnaliștilor acreditați, într-un tur al grădinii și Palatului, facilitățile în aer liber și muzeale la care vor avea acces cetățenii, inclusiv Batalionul de Gardă.

© Administrația Prezidențială
Întrebat ulterior dacă această decizie poate contribui la restabilirea încrederii între cetățeni, instituții și lideri politici și dacă poate funcționa ca un pansament în acest sens, președintele Bolojan a subliniat că este “o chestiune de obligație din partea noastră ca cei care suntem pe funcții publice să arătăm, nu doar prin vorbe, ci și prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor, indiferent dacă au o orientare politică sau alta”.
“Cred că este o condiție de bază asigurarea transparenței și inclusiv să le arăți oamenilor unde se lucrează, ceea ce s-a făcut din banii acestei țări și faptul că au acces peste tot, așa cum se întâmplă în toate țările europene unde vedem acest lucru. Mă gândesc de la Praga, de exemplu, unde ai acces în spațiile de lucru, la Bratislava, la Londra, și așa mai departe. Și, în plus, cred că a permite tinerilor noștri să vadă în fiecare săptămână Batalionul nostru de Gardă, să ne vadă militarii, ține și de o mândrie și de o demnitate națională“, a conchis Bolojan.

© Administrația Prezidențială
POLITICĂ
PNL condamnă “ingerințele nepermise ale Serviciului de Informații Externe al Rusiei în viața politică românească”
Published
2 weeks agoon
March 4, 2025
Partidul Național afirmă că declarațiile Serviciului de Informații Externe al Rusiei sunt neîntemeiate, inacceptabile și au ca scop știrbirea reputației instituțiilor românești, precum și crearea unor fracturi în cadrul societății noastre și condamnă aceste ingerințe.
Precizările vin după ce Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a susținut marți, într-un comunicat de presă, preluat și de TASS, că liderii Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României Călin Georgescu.
”În aceste momente, observăm ingerințele nepermise pe care le face Serviciul de Informații Externe (SVR) al Federației Rusă în viața politică românească, în politicile statului român, dar și în viața societății românești, precum și atacurile nepermise la adresa unor instituții democratice. Declarațiile acestui serviciu, reprezentant al statului rus, sunt neîntemeiate, inacceptabile și au ca scop știrbirea reputației instituțiilor românești, precum și crearea unor fracturi în cadrul societății noastre. PNL condamnă cu toată forța aceste ingerințe, care nu sunt deloc întâmplătoare și care nu sunt primele. După ingerințele constatate de noi în procesul electoral, acum observăm că ele se fac în mod direct și asumat, printr-un serviciu de informații cunoscut pentru tacticile sale de influențare și de slăbire a societăților democratice”, se arată într-un comunicat al PNL.
Potrivit sursei citate, comportamentul serviciilor de informații ruse este deja bine cunoscut în tot spațiul european.
”Știm și tacticile, știm și scopul. Rolul activ pe care îl au serviciile ruse în încercarea lor de a destabiliza instituțiile democratice, de a introduce neîncrederea în țările din componența Uniunii Europene, precum și dorința lor de a produce cât mai multe fracturi în societățile democratice au fost observate de către toți partenerii din cadrul Uniunii Europene”, adaugă liberalii.
PNL arată că va continua să acționeze pentru creșterea rezilienței societății românești și va condamna ferm orice ingerință a Federației Ruse.
”Ne-am ales drumul european pentru că noi credem în valorile democratice și vom lupta să le apărăm și să ne consolidăm instituțiile statului. România este parteneră a structurilor euroatlantice și nu va face niciun pas înapoi. Vom menține relațiile noastre euro-atlantice pentru bunăstarea românilor, precum și pentru siguranța și securitatea acestora!”, mai afirmă liberalii.
La comunicatul SVR a reacționat și prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Rusia, o țară unde opozanții politici sunt torturați sau omorâți, nu poate dicta pe cine aleg românii, a afirmat Ciolacu, adăugând: “Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat!”.
Și Ministerul Afacerilor Externe a afirmat că afirmațiile recente ale serviciilor rusești “sunt ridicole și complet neavenite”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

Orice discuție privind revenirea la petrolul și gazele rusești amenință interesele de securitate ale Europei, avertizează țările UE care se învecinează cu Rusia

România face progrese semnificative în privința reducerii numărului de decese rutiere, dar rămâne printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale mortalității

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva