Connect with us

ROMÂNIA

Primul acord InvestEU din România în valoare de 25 milioane euro a fost obținut de Antibiotice S.A. Iași și reprezintă un pas către construirea unei industrii farmaceutice românești autonome

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Antibiotice S.A., producător farmaceutic de top din România, și-au unit forțele pentru a face progrese în producția locală de medicamente. Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro va ajuta finanțarea construcției unei unități la cele mai înalte standarde, dedicate producției, ambalării și depozitării, în situl Antibiotice din Iași, facilitând dezvoltarea de noi linii de producție, digitalizare, cercetare și dezvoltare. Împrumutul BEI reprezintă un sfert din investiția totală de 95,4 de milioane de euro, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.ro. 

Acordul este posibil grație sprijinului prin programul InvestEU, care urmărește să declanșeze peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027. Parteneriatul marchează o etapă semnificativă pentru sectorul medical românesc, fiind prima operațiune InvestEU aprobată în România, după decizia Comitetului de investiții din octombrie.

Parteneriatul contribuie la consolidarea obiectivelor incluse în Strategia UE in domeniul farmaceutic (the EU Pharmaceutical Strategy) și Comunicarea Comisiei pe tema rezolvării lipsei de medicamente în UE (the Commission Communication on addressing medicine shortages in the EU,) care urmăresc să abordeze lipsurile referitoare la medicamente și să întărească securitatea sistemului de aprovizionare în UE.

Proiectul susține crearea unei capacități avansate de producție farmaceutică într-o regiune de coeziune din România. Reducând dependența de importuri și promovând accesibilitatea serviciilor de sănătate în întreaga UE, inițiativa mărește competitivitatea și reziliența industriei farmaceutice europene și subliniază rolul esențial al capacității avansate de producție în sprijinirea autonomiei strategice a Uniunii, în special în ceea ce privește domeniul sănătății.

Citiți și: UE își revizuiește legislația farmaceutică pentru a garanta accesul la medicamente inovatoare și sprijinirea unei industrii europene inovatoare și competitive la nivel mondial

Sprijinirea echipei de cercetare și dezvoltare a companiei pentru a crea medicamente și procese de producție noi va duce la crearea a aproximativ 100 de locuri de muncă cu normă întreagă în cercetare și producție pe parcursul a patru ani. Antibiotice S.A. lucrează îndeaproape cu universități și institute de cercetare, iar acest proiect le va ajuta și pe acestea, creând locuri de muncă pentru persoane cu înaltă calificare.

„Această colaborare arată angajamentul nostru de a cultiva inovarea, de a crea locuri de muncă și de a sprijini soluțiile pentru domeniul sănătății din România. Sprijinul BEI permite Antibiotice S.A. să-și extindă capacitățile de producție, contribuind semnificativ la bunăstarea populației europene și la extinderea cercetării și dezvoltării în regiunile de coeziune. Mă bucur să salut acest prim proiect InvestEU în România”, a declarat Vicepreședinta BEI Teresa CZERWIŃSKA. 

„Pandemia de COVID-19 ne-a arătat importanța întăririi capacității Europei la scară industrială în domeniul producției de medicamente. Sunt încântat că InvestEU joacă un rol crucial în a oferi finanțarea necesară pentru ca industria medicală europeană să rămână competitivă și inovatoare, răspunzând în același timp nevoilor pacienților și ale celor din sistemele noastre de sănătate. Acest proiect din România va stimula producția de antibiotice și simultan va aduce beneficii economiei locale și în domeniul creării de locuri de muncă înalt specializate”, a transmis comisarul european pentru Economie, Paolo GENTILONI, a zis:

„Acest parteneriat cu Banca Europeana de Investitii consolidează planul nostru de afaceri ”The Future Together 2030″ și, în acelasi timp, întărește capacitatea de răspuns a companiei la nevoile și solicitările pieței farmaceutice europene. Investim în cercetare, transfer tehnologic și noi site-uri de fabricație pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice și pentru a consolida indicatorii economico-finaciari ai companiei până în anul 2030”, a mai declarat Ioan NANI, directorul general al Antibiotice S.A.

Parteneriatul dintre BEI și Antibiotice S.A. este un pas către construirea unei industrii farmaceutice românești autonome și competitive. Investind în talentele locale, promovând inovarea și sporind accesibilitatea serviciilor de sănătate, această inițiativă pune bazele pentru un viitor mai sănătos atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană, în general.


Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. După izbucnirea Covid-19, în 2020, banca UE și-a mărit semnificativ sprijinul pentru sectorul sănătății din România, contribuind cu 1,1 miliarde EUR la finanțarea a trei spitale regionale și la reabilitarea a 26 de spitale și unități medicale mai mici din toată țara. BEI lucrează în România de la începutul anilor 1990, îmbunătățind coeziunea, infrastructura și serviciile de sănătate și sprijinind întreprinderile mici și mijlocii din regiune, prin intermediul a 180 de proiecte în valoare de 17,78 miliarde EUR.

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene finanțare crucială pe termen lung, valorificând fonduri private și publice substanțiale pentru a sprijini o redresare durabilă. De asemenea, ajută la mobilizarea de investiții private pentru prioritățile de politică ale UE, precum Pactul verde european și tranziția digitală. Programul InvestEU reunește multitudinea de instrumente financiare disponibile în prezent în UE pentru a susține investițiile din Uniunea Europeană, făcând finanțarea proiectelor de investiții din Europa mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția UE de 26,2 miliarde EUR. Întreaga garanție bugetară va susține proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, le va crește capacitatea de suportare a riscurilor și, astfel, va mobiliza investiții suplimentare de cel puțin 372 miliarde EUR.

Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active (API). În prezent, compania este lider mondial în producerea de Nystatin API și cel mai mare producător român de medicamente generice, având parteneriate de afaceri solide cu diferite entități internaționale.
Extinderea pe piețele globale a fost promovată prin investiții substanțiale și printr-un angajament ferm de a respecta standardele internaționale de calitate, precum EU-GMP, CoS și US-FDA. Compania a dezvoltat parteneriate de afaceri puternice la nivel global și se concentrează pe creșterea sa continuă prin noul plan de afaceri „The Future Together”, menit să stimuleze investițiile sprijinite prin actualul acord. Mai mult, planul de investiții al Antibiotice S.A. este conform cu Strategia Regională de Specializare Inteligentă (RIS 3 Nord-Est) și contribuie semnificativ la dezvoltarea regiunii de nord-est a României. Echipa multidisciplinară de specialiști se concentrează constant asupra performanței înalte prin diferite programe de formare desfășurate în cadrul Academiei a+, în cooperare cu universități relevante, precum și prin sisteme moderne de cultură motivațională și organizațională.

ROMÂNIA

România, printre cele 15 țări membre UE care solicită ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Cincisprezece țări ale Uniunii Europene, în frunte cu Danemarca și Cehia și cărora li s-a alăturat și România, au făcut apel la ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în țări din afara UE, inclusiv în timpul operațiunilor de salvare pe mare, anunță AFP, citat de Agerpres.

Aceste state, printre care se află Italia și Grecia, dar nu și Ungaria, solicită Comisiei Europene ”să identifice, să dezvolte şi să propună noi mijloace şi noi soluţii pentru prevenirea imigraţiei ilegale în Europa”, potrivit acestei scrisori consultate de AFP.

Așadar, ele propun mecanisme care să permită ”detectarea, interceptarea şi, în caz de primejdie, salvarea migranţilor pe mare şi aducerea acestora într-un loc sigur într-o ţară parteneră din afara UE, unde se pot găsi soluţii de durată pentru aceşti migranţi”.

Cele 15 ţări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia şi România.

Statele mai sus amintite sugerează posibilitatea de a transfera mai uşor solicitanţii de azil în ţări terţe, astfel încât cererile lor să poate fi analizate acolo.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat recent reforma de referință a sistemului european de azil și migrație. Se instituie astfel un set de norme care vor contribui la gestionarea sosirilor în mod ordonat, la crearea de proceduri eficiente și uniforme și la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre.

Citiți și: Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

Un nou element de importanță majoră al reformei este procedura obligatorie la frontieră. Această procedură se va aplica anumitor categorii de solicitanți de azil (de exemplu, celor care provin din țări cu rate scăzute de recunoaștere a cererilor de azil).

Scopul procedurii este de a se evalua rapid la frontierele externe ale UE dacă cererile sunt nefondate sau inadmisibile. Persoanele care fac obiectul procedurii de azil la frontieră nu sunt autorizate să intre pe teritoriul UE.

De asemenea, noile norme clarifică care stat membru va fi responsabil de o cerere de azil (de exemplu, în cazurile în care o persoană are un membru de familie într-o țară din UE sau atunci când cererea de azil nu este depusă în statul membru al UE în care a sosit inițial solicitantul de azil).

Un alt aspect important al reformei sistemului de migrație este introducerea unui mecanism de solidaritate pentru a asigura o repartizare mai echitabilă a responsabilității.

Noile norme combină solidaritatea obligatorie, pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu un aflux masiv de migranți, cu flexibilitatea în ceea ce privește tipul de contribuții.

Contribuțiile statelor membre pot consta în transferuri, contribuții financiare sau, de comun acord cu statul membru beneficiar, în măsuri alternative de solidaritate (de exemplu, furnizarea de polițiști de frontieră sau acordarea de asistență pentru înființarea de centre de primire).

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia la invitația președintelui Erdogan

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizită oficială în Turcia, pe 21 mai, unde va avea o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, la invitația acestuia, potrivit declarațiilor făcute miercuri la deschiderea evenimentului ”DP WORLD-20 de ani de eficiență și inovație în România” și la operaționalizarea noii investiții de infrastructură portuară în cadrul Companiei Naționale Administrația Portului Maritim Constanța, relatează Agerpres.

De asemenea, premierul a declarat că se așteaptă că va avea loc și o ședință de guvern comună.

„România cu Turcia are un parteneriat strategic. În orice parteneriat strategic există o componentă de ședințe comune de Guvern? Mai mult, Turcia este partenerul comercial cel mai important non-UE. Sunt ferm convins că, cu ocazia acestei vizite, după foarte mult timp de când avem parteneriatul strategic cu Turcia, vom avea și prima ședință de Guvern”, a declarat premierul României.

Marcel Ciolacu se va afla, marți, la Ankara, în prima vizită a unui premier în Turcia, după cea a Vioricăi Dăncilă, din octombrie 2018.

Declarația Comună a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia a fost semnată cu ocazia vizitei de stat a președintelui României în Republica Turcia, care avut loc în perioada 12-13 decembrie 2011 și vizează, în esență, dialogul politic bilateral şi principalele domenii de colaborare sectorială între România și Turcia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Reacția premierului Marcel Ciolacu după atacul asupra omologului slovac: Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat miercuri, la scurt timp după atacul armat asupra omologului său slovac, Robert Fico, transmițând că autorii trebuie pedepsiți.

„Profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a scris șeful Guvernului pe X.

 

Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat într-un incidentul care a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 180 kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Un suspect a fost reținut, a precizat sursa citată. Nu se cunosc deocamdată informații cu privire la starea de sănătate a premierului slovac.

Potrivit agenției de presă slovace TASR, Fico a fost împușcat după ședința de guvern. Informația a fost confirmată în ședința plenară a Consiliului Național al Republicii Slovace.

Potrivit reporterului TASR, la fața locului au fost trase mai multe focuri de armă, iar atacatorul a fost reținut. Zona din fața Casei de Cultură din Handlova, unde a avut loc ședința de guvern, este în prezent evacuată.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a condamnat cu fermitate atacul asupra primului ministru Robert Fico. „Sunt șocată. Îi doresc lui Roberto Fico multă putere în acest moment critic.”, a spus președinta slovacă, într-un mesaj pe X.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.19 mins ago

Grecia propune înființarea unui sistem european de apărare antiaeriană similar cu sistemul israelian Iron Dome

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ47 mins ago

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

COMISIA EUROPEANA50 mins ago

Înaintea alegerilor europene, UE include pe lista sancțiunilor patru noi instituții media susținute de Kremlin, anunță vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE sprijină îmbunătățirea cooperării la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și R. Moldova în cadrul coridoarelor de solidaritate

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva Meta privind protecția minorilor pe platformele Facebook și Instagram

U.E.4 hours ago

Ministrul de Interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

U.E.5 hours ago

Tabloul european al tentativelor de asasinare și al asasinatelor împotriva liderilor politici din Europa ultimilor 50 de ani

ROMÂNIA5 hours ago

România, printre cele 15 țări membre UE care solicită ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe

MAREA BRITANIE6 hours ago

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie ”un apel de trezire la realitate”, consideră ministrul britanic al Apărării: Nu este un război în care să te laşi distras de un alt conflict

INTERNAȚIONAL1 day ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA3 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending