Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Provocările economice și sociale cu care se confruntă Uniunea Europeană

Published

on

În contextul alegerilor europarlamentare, Centrul de Informare Europe Direct București și Institutul European din România au organizat o dezbatere pe data de 28 martie, în sediul Academiei de Studii Economice. La acest eveniment, intitulat„Reforma guvernanței economice în Uniunea Europeană” și moderat de către decanul facultății de Relații Internaționale, Dumitru Miron, au participat deputații europeni Ioan Mircea Pașcu (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților), Sebastian Valentin Bodu (Partidul Popular European), precum și Gabriela Drăgan, directorul general al Institutului European din România. De asemenea, au fost difuzate două scurte mesaje video, înregistrate de către europarlamentarii Cristian Dan Preda (Partidul Popular European) și Renate Weber (Alianța Liberalilor și Democraților).WP_004527

La mai puțin de două luni de la scrutinul electoral european, cetățenii români trebuie să conștientizeze importanța acestui vot, precum și repercusiunile pe care le va avea asupra unei construcții europene în permanentă evoluție. Într-adevăr, impactul crizei economică asupra statelor membre a contribuit la alterarea procesului de extindere spre Est, pentru a consolida stabilitatea economică internă și a „rezista economic pe plan internațional”, după cum a explicat Ioan Mircea Pașcu. Din această cauză, procesul interguvernamental s-a intensificat în ultima perioadă, precum și intervenționismul economic al Uniunii Europene, în detrimentul principiilor de liberă circulație și de uniformizare a spațiului comunitar. După integrarea celor 12 state în 2004 și 2007, spațiul european nu s-a mai extins până în 2013, în momentul aderării Croației, al cărui proces era într-un stadiu avansat. Motivul pentru care a fost necesar de a regândi strategia europeană este lipsa coeziunii economice și sociale între statele membre ale Uniunii Europene. După opinia lui Ioan Mircea Pașcu, „s-a creat o falie între Est și Vest, dar și între Nord și Sud”, cauzată de către măsurilor de austeritate impuse și punerea lor în practică. Acest pas s-a dovedit ulterior ca fiind benefic pentru statele profund afectate de criza economică, dar și pentru întreaga Uniune Europeană, care a putut astfel să se mențină competitivă pe plan internațional.

Pentru a înțelege în ce măsură alegătorii pot influența procesul decizional, Sebastian Valentin Bodu a amintit că „peste 70% din legile ce se aplică în România sunt formulate la nivel european”, regretând totodată „dezinteresul de care dau dovadă românii în procesul de lobbying”. Această activitate face parte din procesul legislativ, care poate fi discutat, modelat și influențat într-o anumită măsură de către patronate și de către sindicate, cu scopul de a răspunde cât mai bine realităților economice și sociale. Din acest motiv, interesele României nu sunt întotdeauna bine reprezentate, iar acest lucru se resimte la Bruxelles, dar și în rândul populației, care nu reușește să se identifice cu măsurile impuse la nivel european. În cazul în care unul dintre componentele ale unei proceduri nu funcționează corespunzător, tot procesul poate avea de suferit iar rezultatele nu sunt conforme așteptărilor. În opinia lui Sebastian Valentin Bodu, un lobbying mai activ din partea României ar garanta o mai bună respectare a normelor europene și astfel la evitarea „măsurilor de infrigement” impuse de către Comisia Europeană.

Dezbaterea ideologică este un criteriu important pentru o mare parte dintre cetățeni în momentul prezentării la urne, iar dacă grupul socialist consideră că „intervenția statelor în economie este inevitabilă”, după spusele lui Ioan Mircea Pașcu, grupul popular este de părere că „implicarea statului în economie trebuie să fie cât mai limitat, fiindcă este generator de corupție și dăunează competivității”, conform lui Sebastian Valentin Bodu. În contextul în care votul din 25 mai nu va desemna doar un candidat afiliat unui partid politic, ci și, în mod indirect, președintele Parlamentului european, este indispensabil ca alegătorii să dispună de informațiile necesare pentru ca aceștia să se simtă implicați într-un proces care va avea repercusiuni considerabile în următorii ani. Este esențial de a realiza că este un moment crucial, care „reprezintă o cotitură a Uniunii Europene”, după cum a afirmat Gabriela Drăgan, care a adăugat că „în România nu sunt partide anti-europene”, cu caracter extremist și populist. Acest fapt demonstrează în mod incontestabil că Uniunea Europeană beneficiază în continuare de o imagine pozitivă în ochii românilor, iar acest lucru poate fi dovedit prin prezența cât mai mare la vot. Într-adevăr, trebuie să avem în minte că „acesta este un drept care a fost câștigat cu greu”, după zisele lui Cristian Dan Preda.

 Alexandru Popovici

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul Corina Crețu, vizită oficială la București: Ne dorim să dăm un impuls procesului de reflecție asupra viitoarelor programe ale politicii de coeziune în România

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, efectuează vineri o vizită oficială la București, prilej cu care va participa la două evenimente organizate de Reprezentanța Comisiei Europene privind recomandările de țară pentru România și analiza executivului european referitoare la prioritățile de investiții ale țării noastre în perioada 2021-2027. Ambele evenimente vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro, aici și aici.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, în prima parte a zilei, înaltul oficial european va participa la evenimentul de prezentare a Raportului de țară 2019. pentru România din cadrul Semestrului european, alături de Eugen Teodorovici, ministrul român al finanțelor publice, și de Victor Micula, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

După-amiaza, comisarul Corina Crețu va lua parte la conferința cu tema “Priorități de investiții pentru România, 2021-2027″, pentru a discuta despre care ar putea fi viitoarele astfel de priorități în domeniul politicii de coeziune pentru perioada post-2020, în cadrul viitorului buget european.Cele două evenimente sunt parte integrală a discuției lansate de Comisia Europeană în data de 27 februarie, în ceea ce privește prioritățile de investiții și provocările cu care se confruntă fiecare stat membru. Discuția a fost inițiată în cadrul procesului de coordonare a politicilor economice a statelor membre, cunoscut sub numele de Semestru european.

Comisia a prezentat o serie de idei inițiale privind modul în care fondurile UE, și în special cele ale politicii de coeziune, pot sprijini realizarea priorităților de investiții în următoarea perioadă bugetară 2021-2027. În acest sens, comisarul Crețu va prezenta orientările Comisiei referitoare la fondurile politicii de coeziune pentru România în perioada 2021-2027.

“Prin intermediul acestei conferințe, ne dorim să dăm un impuls procesului de reflecție asupra viitoarelor programe ale politicii de coeziune, pentru a asigura o tranziție lină de la o perioadă bugetară la alta și pentru a ajuta statele membre să facă investiții în domeniile în care au cea mai mare nevoie”, a declarat înaltul oficial european înaintea vizitei. 

În România, considerăm că fondurile europene are trebui să fie direcționate, în special către domeniul inovării, al competitivității IMM-urilor, al tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon, al rețelelor strategice de transport și, nu în ultimul rând, al măsurilor de ocupare a forței de muncă și de incluziune socială”, a adăugat comisarul Corina Crețu.

Luni, comisarul european pentru politică regională se va afla la Cluj-Napoca pentru a se adresa participanților la conferința COTER (Comisia pentru politica de coeziune teritorială și pentru bugetul UE), având ca temă principală rolul autorităților locale și regionale în cadrul politicii de coeziune.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Deznodământul Brexit-ului, învăluit în ceață. Document: Comisia Europeană respinge amânarea ieșirii Marii Britanii până la 30 iunie și oferă două soluții: o amânare până la 23 mai sau o amânare extinsă, cu participarea la alegerile europene

Published

on

Comisia Europeană se opune prelungirii apartenenței Regatului Unit la Uniunea Europeană până la 30 iunie, reacție ce survine la scurt timp după ce agențiile internaționale de presă au făcut publică informația potrivit căreia premierul britanic Theresa May a anunțat că i-a scris președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita extinderea Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene până la 30 iunie, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Într-o notă privind procesul Brexitului analizată de Comisia Europeană la reuniunea săptămânală a comisarilor de miercuri, oficiali au scris că liderii UE care se vor întâlni cu Theresa May la Consiliul European de joi şi vineri vor fi confruntaţi cu o alegere ”binară”, a unei amânări scurte a Brexit-ului de la 29 martie la 23 mai sau a unei amânări lungi, până cel puţin la sfârşitul acestui an, Marea Britanie fiind obligată să organizeze alegeri pe 23 mai pentru Parlamentul European.

O amânare oferită Marii Britanii ar trebui fie să aibă ca termen 23 mai 2019, fie să fie semnificativ mai lungă şi să impună alegeri europene. Aceasta este singura cale de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi abilitatea lor de a lua decizii”, se menţionează în document.

În document se mai atrage atenția asupra riscurilor juridice și politice pentru UE în UE-27 pe care le implică incertitudinile actuale din Marea Britanie.

”Orice altă opinie (ca de exemplu o amânare până la 30 iunie 2019) ar antrena grave riscuri juridice şi politice pentru UE şi ar aduce în UE 27 unele dintre incertitudinile actuale din Marea Britanie”, se mai precizează în notă, potrivit AFP.

Statele UE care urmau să beneficieze de locuri suplimentare după Brexit vor trebui să fie anunţate până cel mai târziu la mijlocul sau sfârşitul lui aprilie dacă va fi necesar să renunţe la aceste mandate pentru că Marea Britanie rămâne, cel puţin momentan, în blocul comunitar.

Nota mai menţionează şi că, în cazul unei amânări a Brexitului, Marea Britanie ar trebui ca, ”în spiritul unei cooperări loiale”, să se angajeze la o ”abţinere constructivă” în probleme cheie, precum bugetul UE pe termen lung şi ocuparea de posturi de vârf la nivelul UE după alegerile din mai.

Poziția Comisiei Europene vine în contextul în care prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie, transmit agenţiile internaţionale de presă.

“I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 până la 30 iunie“, a declarat şefa guvernului britanic.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, există posibilitatea ca la reuniunea Consiliului European să nu se adopte nicio decizie cu privire la extinderea Articolul 50, fiind nevoie, cel mai posibil, să fie organizată o altă întâlnire a liderilor europeni săptămâna viitoare.

”Părerea mea este că … în această săptămână, la reuniuena Consiliului European, nu va fi nicio decizie, dar, cel mai probabil, va trebui să organizăm o altă întâlnire săptămâna viitoare”, a declarat pentru radio-ul german Deutschlandfunk, citat de The Guardian, Jean-Claude Juncker.

Textul scrisorii nu a fost încă făcut public, deci există posibilitatea ca Regatul Unit să lasă deschisă ipoteza unei amânări prelungite a articolului 50 dacă acordul convenit de guvernul May cu negociatorii europeni nu va trece de votul Parlamentului până pe 11 aprilie, moment în care Londra va trebui să se pregătească pentru participarea la alegerile europene ce vor avea loc în luna mai.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Apărare europeană: Comisia Europeană alocă 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea Eurodronei și pentru proiecte de apărare cibernetică

Published

on

© European Commission

Uniunea Europeană își continuă parcursul spre dezvoltarea dimensiunii apărării continentale după ce Comisia Europeană a anunțat, marți, alocarea a peste 500 de milioane de euro din Fondul European de Apărare către dezvoltarea Eurodronei şi a mai multor proiecte în materie de apărare, îndeosebi proiecte industriale și de cercetare.

O finanţare de 100 milioane de euro va susţine dezvoltarea Eurodronei şi fonduri în valoare de circa 80 de milioane sunt destinate sistemelor antidrone, a precizat Comisia, potrivit unui comunicat.

Alte 71 milioane de euro au fost alocate pentru dezvoltarea viitoarei generaţii de capabilităţi de lovire cu precizie la sol, capacităţilor de luptă la sol, capacităţilor de luptă aeriană şi viitoarelor sisteme navale, a adăugat Comisia Europeană.

O altă finanţare, de 182 milioane de euro, va fi consacrată apărării cibernetice şi securităţii informatice.

Începând cu anul 2016, după referendumul din Marea Britanie și în contextul lansării Strategiei Globale a Uniunii Europene, instituțiile UE și țările membre au demarat un amplu proces de revigorare a apărării europene, o temă altădată sensibilă și subiect al abordării interguvernamentale.

Fie că vorbim de lansarea cooperării structurate permanente și a proiectelor adiacente PeSCo, de Fondul European pentru Apărare sau de Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, progresele înregistrate în acest domeniu sunt notabile dacă luăm în calcul lentoarea specifică acestei forme de cooperare.

Citiți mai multe despre apărarea europeană

Fondul european de apărare a fost anunțat de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în septembrie 2016 și a fost lansat în iunie 2017. Prin intermediul programului de cercetare din cadrul Fondului european de apărare au fost fi alocate 90 de milioane de euro pentru finanțări nerambursabile acordate integral și direct din bugetul UE, în perioada 2017-2019. Acest program e completat de unul dedicat dezvoltării capacităților relevante, axat pe stimularea cooperării statelor membre pentru dezvoltarea în comun de echipamente și tehnologii de apărare și cofinanțat din bugetul UE cu 500 de milioane de euro în perioada 2019-2020. 

Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) este un pilon central al Fondului european de apărare, a fost aprobat de statele membre și de Parlamentul European în 2017-2018. Cu o anvelopă financiară de 500 de milioane de euro, Programul va rula în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020.

Toate referințele financiare vor fi modificate începând cu 2021 când, conform propunerii Comisiei Europene pentru perioada de programare 2021-2027, apărarea europeană capătă o valoare distinctă, devenind alături de domeniul securității o linie bugetară ce urmează a fi finanțată cu 27,5 miliarde de euro.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending