Connect with us

BUSINESS

O brăileancă este cel mai bun elev din lume la lb. rusă. A uimit Moscova ! «Nu vreau să revin în Brăila după ce termin studiile universitare»

Published

on

Braileanca Luiza Petcu a reusit sa scrie istorie reprezentand cu succes tara noastra la cea de-a XIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Limba Rusa, la categoria ‘‘Premianti ai olimpiadelor nationale’’, desfasurata la Moscova. foto_81977

Dupa ce Denis Turcu a fost desemnat cel mai bun elev la Astronomie si Astrofizica din lume si Luiza a dus Romania pe podiumul mondial al invatamantului, castigand locul I.

Eleva a Colegiului National ‘‘Gheorghe Munteanu Murgoci’’, Luiza Petcu este singura din delegatia Romaniei care a obtinut un trofeu la aceasta olimpiada.

‘‘Suntem mandri de rezultatele obtinute de Luiza. Este unul dintre elevii care fac onoare acestui liceu, cu traditie de altfel printre elevii cu rezultate deosebite la competitii. Este un elev studios, dedicat in special domeniului acesta al limbilor straine. S-a afirmat foarte timpuriu in aceasta linie a limbilor moderne. A avut rezultate remarcabile si in continuare este un exemplu demn de urmat pentru ca stie foarte bine ceea ce vrea sa faca in viitor’’, a declarat pentru Infobraila, Chitu Daniel, director adjunct al Colegiului ‘‘G. M. Murgoci’’.

Luiza Petcu a acordat un interviu in exclusivitate pentru Infobraila

R: Intentionezi sa urmezi o facultate in Romania sau in strainatate?

Petcu: Fiind olimpic international am primit foarte multe oferte din partea universitatilor de prestigiu din mai multe tari, cum ar fi Cuba, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, America sau Anglia. Insa mi-a atras atentia oferta primita din partea Universitatii Sorbona din Emiratele Arabe. Eu vorbesc fluent si limba araba si o vad ca pe o oferta demna de luat in calcul.

R : De ce preferi o universitate de peste hotare ?

Petcu : Am primit o oferta de bursa pentru studii si din partea statului roman de aproximativ 15.000 de euro anual, insa exista si o conditie. Era vorba doar despre stagii de cercetare si de studiu in strainatate pe o perioada de doi ani, iar conditia era ca eu sa fiu inscrisa la una din universitatile din Romania, ceea ce nu mi s-a parut deloc avantajos, avand in vedere faptul ca valoarea burselor din strainatate este mult mai mare.

R : Te pregatesti suplimentar pentru rezultatele pe care le-ai obtinut ?

Petcu : Da, bineinteles, dar ma pregatesc numai la limbi straine, engleza, rusa si araba. Nu mi se pare greu, consider ca este un efort focalizat corect, am sacrificat multe, dar telul meu a fost sa imi fac mandra parintii si bineinteles liceul din care provin.

R : Ce cariera iti doresti sa urmezi dupa ce inchei studiile universitare ?

Petcu : Mi-ar face o placere foarte mare sa lucrez in domeniul diplomatic, pentru ca eu personal consider si imi sustin ideea potrivit careia Romania poate juca un rol de punte intre Europa si Orientul Mijlociu. Eu personal, avand avantajul ca cunosc si limba araba si in limba rusa, cred ca voi avea un rol destul de important. Nu imi doresc sub nicio forma sa revin in Braila dupa finalizarea studilor universitare.

R : Faptul ca ai devenit cunoscuta a adus vreo schimbare in viata ta ?

Petcu : Da, eu mi-am aratat valoarea, iar cei din jurul meu sunt constienti de faptul ca eu dintre toti, am reusit ceea ce mi-am propus si mi-am atins toate obiectivele.

Ministerul Invatamantului si Stiintei din Federatia Rusa, alaturi de Universitatea de Stat ‘‘M.V. Lomonosov’’ din Moscova si Asociatia Internationala a Profesorilor de Limba si Literatura Rusa, au organizat cea de-a XIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Limba Rusa.

Un motiv de mandrie suplimentare este faptul ca dintre cei cinci elevi care au reprezentat Romania la Olimpiada Internationala, doi sunt din Braila.

Baremele au fost rezolvate de 133 de elevi din 31 de tari.

Elevii au fost invitati la Moscova in luna iunie a anului trecut si au fost insotiti de conf. univ. dr. Xenia Crasovschi de la Facultatea de Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti si presedinte al Asociatiei Intermationale a Profesorilor de Limba si Literatura Rusa din Romania.

IT&C

UiPath, primul ”unicorn” românesc, este pe cale să devină cel mai valoros start-up din lume în domeniul inteligenţei artificiale

Published

on

© UiPath

UiPath, „unicornul” fondat de antreprenori români, este pe cale să devină cel mai valoros start-up în domeniul inteligenţei artificiale din întreaga lume.

„Unicornul” IT românesc UiPath se află în discuții cu investitorii pentru o nouă rundă de finanțare care ar putea duce la dublarea valorii sale – între 6 și 7 miliarde de dolari, potrivit Business Insider, relatează Digi24.

Compania ar urma să primească între 300 și 400 de milioane de dolari, ceea ce l-ar face cel mai valoros start-up de inteligență artificială.

La o evaluare de 7 miliarde de dolari, UiPath ar depăși compania chineză SenseTime care este în prezent cel mai valoros start-up de inteligență artificială din lume. SenseTime a fost evaluat ultima dată la 4,5 miliarde de dolari, după o rundă de finanțare din luna iunie a anului trecut.

Cu sediul în Statele Unite şi prezentă în 19 ţări, UiPath se află în plin proces de expansiune. Doar anul trecut, compania a deschis birouri în 11 ţări.

Anul trecut, UiPath a devenit primul „unicorn” înfiinţat de antreprenori români, adică a atins valoarea de un miliard.

Tot în 2018, compania românească UiPath, specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA) și primul unicorn românesc, a fost inclusă de prestigioasa publicație Financial Times în top-ulEurope’s 100 digital champions”.

În prezent, peste 1500 de companii și agenții guvernamentale din întreaga lume folosesc instrumentele UiPath.

Continue Reading

BUSINESS

Compania Black Sea Oil&Gas anunță că a luat decizia de a investi în producţia de gaze din Marea Neagră

Published

on

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră.

„Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, se arată în comunicatul companiei.

Potrivit Agerpres, anunţul vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute şeful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, că BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat că noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.

De asemenea, anunțul vine după ce compania OMV Petrom, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, a precizat marți că amână investițiile în Marea Neagră din cauza volatilității legislative.

În anul 2008, Black Sea Oil&Gas a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producţia în 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage vastele resurse offshore ale României.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

Continue Reading

BUSINESS

OMV Petrom, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, amână investițiile în Marea Neagră din cauza volatilității legislative

Published

on

Mediul legislativ actual din România nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în Marea Neagră, în contextul în care, în ultimele luni, s-a observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate, fapt ce sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează întreg mediul de afaceri, afirmă reprezentanţii OMV Petrom, într-un comunicat.

“Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. Legea privind activităţile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârşitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operaţiunilor noastre, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă”, se arată în comunicatul citat de Agerpres și Digi24.

Potrivit sursei citate, în privinţa riscului de reglementare, societatea se află în dialog cu autorităţile române pe subiecte relevante pentru industrie.

“În ultimele luni am observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate. Acest lucru sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează întreg mediul de afaceri”, afirmă compania.

În ceea ce priveşte zăcămintele din Marea Neagră, în opinia reprezentanţilor OMV Petrom, mediul legislativ actual nu oferă “premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde”.

“Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, afirmă reprezentanţii companiei, subliniind că: “instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investiţional din România. Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream. Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream şi estimăm că vom limita declinul producţiei medii zilnice la circa 5% faţă de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane barili echivalent petrol în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei cu amănuntul de produse petroliere, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârşitul lui septembrie 2018, sub două branduri, OMV Aktiengesellschaft, Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 27 de miliarde de euro plătiţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – septembrie 2018.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending