O brăileancă este cel mai bun elev din lume la lb. rusă. A uimit Moscova ! «Nu vreau să revin în Brăila după ce termin studiile universitare»

Braileanca Luiza Petcu a reusit sa scrie istorie reprezentand cu succes tara noastra la cea de-a XIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Limba Rusa, la categoria ‘‘Premianti ai olimpiadelor nationale’’, desfasurata la Moscova. foto_81977

Dupa ce Denis Turcu a fost desemnat cel mai bun elev la Astronomie si Astrofizica din lume si Luiza a dus Romania pe podiumul mondial al invatamantului, castigand locul I.

Eleva a Colegiului National ‘‘Gheorghe Munteanu Murgoci’’, Luiza Petcu este singura din delegatia Romaniei care a obtinut un trofeu la aceasta olimpiada.

‘‘Suntem mandri de rezultatele obtinute de Luiza. Este unul dintre elevii care fac onoare acestui liceu, cu traditie de altfel printre elevii cu rezultate deosebite la competitii. Este un elev studios, dedicat in special domeniului acesta al limbilor straine. S-a afirmat foarte timpuriu in aceasta linie a limbilor moderne. A avut rezultate remarcabile si in continuare este un exemplu demn de urmat pentru ca stie foarte bine ceea ce vrea sa faca in viitor’’, a declarat pentru Infobraila, Chitu Daniel, director adjunct al Colegiului ‘‘G. M. Murgoci’’.

Luiza Petcu a acordat un interviu in exclusivitate pentru Infobraila

R: Intentionezi sa urmezi o facultate in Romania sau in strainatate?

Petcu: Fiind olimpic international am primit foarte multe oferte din partea universitatilor de prestigiu din mai multe tari, cum ar fi Cuba, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, America sau Anglia. Insa mi-a atras atentia oferta primita din partea Universitatii Sorbona din Emiratele Arabe. Eu vorbesc fluent si limba araba si o vad ca pe o oferta demna de luat in calcul.

R : De ce preferi o universitate de peste hotare ?

Petcu : Am primit o oferta de bursa pentru studii si din partea statului roman de aproximativ 15.000 de euro anual, insa exista si o conditie. Era vorba doar despre stagii de cercetare si de studiu in strainatate pe o perioada de doi ani, iar conditia era ca eu sa fiu inscrisa la una din universitatile din Romania, ceea ce nu mi s-a parut deloc avantajos, avand in vedere faptul ca valoarea burselor din strainatate este mult mai mare.

R : Te pregatesti suplimentar pentru rezultatele pe care le-ai obtinut ?

Petcu : Da, bineinteles, dar ma pregatesc numai la limbi straine, engleza, rusa si araba. Nu mi se pare greu, consider ca este un efort focalizat corect, am sacrificat multe, dar telul meu a fost sa imi fac mandra parintii si bineinteles liceul din care provin.

R : Ce cariera iti doresti sa urmezi dupa ce inchei studiile universitare ?

Petcu : Mi-ar face o placere foarte mare sa lucrez in domeniul diplomatic, pentru ca eu personal consider si imi sustin ideea potrivit careia Romania poate juca un rol de punte intre Europa si Orientul Mijlociu. Eu personal, avand avantajul ca cunosc si limba araba si in limba rusa, cred ca voi avea un rol destul de important. Nu imi doresc sub nicio forma sa revin in Braila dupa finalizarea studilor universitare.

R : Faptul ca ai devenit cunoscuta a adus vreo schimbare in viata ta ?

Petcu : Da, eu mi-am aratat valoarea, iar cei din jurul meu sunt constienti de faptul ca eu dintre toti, am reusit ceea ce mi-am propus si mi-am atins toate obiectivele.

Ministerul Invatamantului si Stiintei din Federatia Rusa, alaturi de Universitatea de Stat ‘‘M.V. Lomonosov’’ din Moscova si Asociatia Internationala a Profesorilor de Limba si Literatura Rusa, au organizat cea de-a XIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Limba Rusa.

Un motiv de mandrie suplimentare este faptul ca dintre cei cinci elevi care au reprezentat Romania la Olimpiada Internationala, doi sunt din Braila.

Baremele au fost rezolvate de 133 de elevi din 31 de tari.

Elevii au fost invitati la Moscova in luna iunie a anului trecut si au fost insotiti de conf. univ. dr. Xenia Crasovschi de la Facultatea de Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti si presedinte al Asociatiei Intermationale a Profesorilor de Limba si Literatura Rusa din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.