Connect with us

ROMÂNIA

RADR 2021. Președinta Senatului, Anca Dragu: Diplomația parlamentară reprezintă un instrument de sprijin a dimensiunii de politică externă dedicată statului de drept și avansării proceselor democratice

Published

on

© captură video (MAE/ Facebook)

Diplomația parlamentară reprezintă un instrument de sprijin a dimensiunii de politică externă dedicată drepturilor omului, libertăților fundamentale, statului de drept și avansării proceselor democratice, a transmis Anca Dragu, președinta Senatului, într-un mesaj înregistrat transmis în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, pe care a caracterizat-o drept ”un adevărat moment de reflecție cu privire la contribuția diplomației române la dezvoltarea României și la promovarea intereselor naționale pe plan extern, precum și un prilej de proiecție a principalelor priorități de politică externă pentru perioada următoare”.

”Ultimul an a reprezentat un test pentru noi toți, la nivel societății, dar mai ales la nivel individual. Percepțiile fiecăruia dintre noi au modelat răspunsul societății la provocările complexe prin care am trecut, provocări care au vizat atât planul intern, cât și planul extern al relațiilor dintre state și actori internaționali. Instituțiile statului român, Parlamentul României în speță, au demonstrat capacitatea de adaptarea și flexibilitatea în folosul cetățenilor, ceea ce ne-a permit să atingem obiective importante”, a subliniat Dragu.

Aceasta a salutat faptul că ”ediția din acest an a RADR va dezbate rolul diplomației românești pentru consolidarea rezilienței pe plan intern și extern în lumea post-pandemică, cu atingerea obiectivelor noastre legate de creșterea rolului și influenței României în cadrul UE și NATO, precum și în ceea ce privește dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA”.

”Mă bucur să constat că diplomația română nu doar se adaptează, ci înregistrează performanțe deosebite. Ca președintă a Senatului României, consider că o atenție sporită trebuie acordată asigurării bunei funcționări a proceselor democratice”, a mai spus președinta Senatului.

Anca Dragu a dat asigurări că ”Senatul va contribui la dezbaterea privind viitorul Europei ca expresie directă a voinței exprimate democratic de către cetățeni”.

”Susținerea și consolidarea relației transatlantice este un obiectiv transpartinic, cu o largă susține în România, rămânând esențială pentru prezervarea comunității de valori și securitate din care România face parte. La nivel parlamentar, vă sigur de continuarea consolidării dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA”, a subliniat oficialul român.

Președinta Senatului a invitat diplomații români să mențină în atenție ”și în cele ce urmează dimensiunea parlamentară a politicii externe în activitățile dumneavoastră de politică externă”.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a transmis că digitalizarea, inteligența artificială, securitatea cibernetică sunt subiecte ce se află pe agenda mai multor structuri de cooperare internațională a Camerei Deputaților, printre care delagațiile la adunarea parlamentară a Consiliului Europei, adunarea parlamanetară a NATO, grupul parlamentar de control asupra Europol, dar și comisiile de specialitate în cadrul cooperării interparlamentare la nivel european, a declarat marți Ludovic Orban.

Citiți și:

Klaus Iohannis: Pentru România rămâne esențial “triunghiul de aur” al politicii externe – creșterea rolului în UE și NATO și parteneriatul strategic cu SUA
Klaus Iohannis, mesaj pentru ambasadorii români în contextul crizei politice: În România, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic
Florin Cîțu: PNRR vine cu un mesaj cheie de angajament, unitate și solidaritate la nivelul UE. Aprobarea lui, la sfârșitul lunii

Ediția 2021 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR) se desfășoară în perioada 7-9 septembrie 2021, sub titlul ”Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României”în sistem video-conferință, pentru a doua oară în istoria organizării acestui eveniment, potrivit MAE

Tema principală a reuniunii din acest an este centrată în jurul conceptului de reziliență, având în vedere creșterea importanței acesteia în contextul pandemiei de COVID-19 și de provocările de provocările asociate.

Pentru diplomația română, conceptul de reziliență înseamnă protejarea mai eficientă a valorilor, intereselor cetățenilor, ale statului și ale organizațiilor internaționale din care acesta face parte – atât prin acțiuni pe plan intern, cât și pe plan extern. Mai concret, înseamnă creșterea rezistenței și capacității de adaptare și de a gestiona provocări regionale și globale, securizând în același timp funcționalitatea optimă la nivel instituțional.

Consolidarea rezilienței necesită o acțiune coordonată împreună cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, like-minded.

Astfel, pentru a răspunde pe mai departe acestor provocări folosind instrumentele acțiunii diplomatice, o atenție specială va fi dedicată modului în care poate fi consolidată cooperarea cu statele partenere.

Invitații acestei reuniuni reflectă importanța pe care România o acordă principalelor formate regionale și globale, dar și consolidării relațiilor bilaterale cheie, cu state din Europa și din întreaga lume, în acord cu obiectivele asumate.

Cu prilejul RADR, se vor afla la București ministrul afacerilor externe din Republica Moldova, Nicolae Popescu, ministrul grec al afacerilor externe, Nikos Dendias, precum și secretarul general al Comunității Democrațiilor, Thomas E. Garrett.

La lucrările RADR vor participa, în sistem videoconferință, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Helga Schmid, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, ministrul indian al afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, și ministrul australian al comerțului, turismului și investițiilor, Dan Tehan.

Dezbaterile RADR se vor axa, de asemenea, asupra consolidării multilateralismului, importanței procesului Conferinței privind Viitorul Europei și al NATO2030, precum și necesității concentrării eforturilor diplomației române asupra unor teme emergente ca tranziția digitală și răspunsul la schimbările climatice, creșterea rolului noilor tehnologii și securității cibernetice.

Agenda RADR 2021 include și două sesiuni extrem de importante din perspectiva Ministerului Afacerilor Externe: sesiunea dedicată temelor emergente pe agenda diplomației – precum tranziția digitală, noile tehnologii, schimbări climatice – și o sesiune dedicată prezentării elementelor de reformă consulară din cadrul MAE. Această sesiune va oferi oportunitatea realizării unui bilanț al principalelor acțiuni pe linie consulară pe parcursul ultimului an, cu accent asupra elementelor de reformă consulară implementate până în prezent sau planificate în viitorul apropiat.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

Published

on

© ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică/ Facebook

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică își va continua misiunea de a inova și de a contribui la progresul societății prin proiecte ambițioase și soluții de vârf, a subliniat directorul general Adrian-Victor Vevera la ceas aniversar.

Astăzi, 15 iulie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București celebrează 54 de ani de excelență, inovație și dedicare în domeniul informaticii și tehnologiei.

”Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul și evoluția institutului de-a lungul timpului. De la înființarea sa în 1970, prin eforturi comune, ICI București a reușit să inoveze, să creeze și să implementeze soluții care au dezvoltat economia bazată pe cunoaștere în România și să integreze țara noastră în spațiul european și internațional de cercetare”, a evidențiat Vevera într-un mesaj publicat pe Facebook.

Directorul general al ICI București a reliefat că ”acest parcurs nu ar fi fost posibil fără angajamentul și pasiunea unor echipe dedicate, precum și fără sprijinul constant al partenerilor și colaboratorilor noștri”.

Acesta a ținut să le mulțumească tuturor pentru ”munca depusă, pentru profesionalismul și pentru devotamentul arătat în fiecare proiect”.

”ICI București își reafirmă angajamentul de a rămâne un lider în cercetarea și dezvoltarea tehnologică. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la progresul societății prin proiecte ambițioase și soluții de vârf. Pe măsură ce privim către viitor, suntem determinați să continuăm să explorăm noi tehnologii, să dezvoltăm soluții inovatoare și să contribuim la transformarea digitală a societății noastre”, a conchis Adrian-Victor Vevera.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu: România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate, a declarat duminică premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a Franței.

„Astăzi, de Ziua Franței, felicit poporul francez și îi doresc să păstreze aceste valori vii și în secolele ce urmează. Trăiască prietenia româno-franceză! Trăiască Franța!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Vineri, la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze, premierul a declarat că România şi Franţa se bucură de relații economice excepționale, schimburile comerciale bilaterale atingând anul trecut un nivel istoric, peste 11 miliarde de euro. 

„Franța este unul dintre cei mai importanţi investitori străini în România. Investițiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor sectoare strategice ale României: energia, agricultura, industria auto, sectorul financiar-bancar, digitalizarea şi sănătatea”, a spus Marcel Ciolacu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA: Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este șocantă. Violența motivată politic trebuie condamnată întotdeauna

Published

on

© Andrei Muraru / Facebook

Tentativa de asasinat împotriva fostului președinte american Donald Trump este șocantă, a declarat Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, subliniind că violența motivată politic nu își are locul într-o societate democratică.

„Tentativa de asasinat împotriva fostului președinte Donald J. Trump este șocantă – ne rugăm pentru siguranța sa și îi dorim o recuperare rapidă, atât lui, cât și celor care au fost răniți în incidentul din Pennsylvania. Violența motivată politic nu își are locul într-o societate democratică, nu trebuie să fie folosită și trebuie condamnată întotdeauna”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook.

 

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat republican la alegerile SUA din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu o rană sângerândă la urechea dreaptă, după o tentativă de asasinat. 

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că a fost uşurat să afle că Trump este într-o stare bună de sănătate şi a vorbit cu el sâmbătă seara.

„Sunt recunoscător să aud că este în siguranță și se simte bine. Mă rog pentru el și familia sa și pentru toți cei care au fost la miting, în timp ce așteptăm informații suplimentare. Nu există loc pentru acest tip de violență în America. Trebuie să ne unim ca o națiune pentru a o condamna”, a spus Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA6 mins ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

CONSILIUL UE1 hour ago

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO21 hours ago

Jens Stoltenberg, „șocat” de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Aliații NATO sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate

ROMÂNIA23 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este șocantă. Violența motivată politic trebuie condamnată întotdeauna

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua națională a Franței: Franța ne-a fost întotdeauna prieten și aliat, dar și un izvor de civilizație europeană autentică

POLITICĂ1 day ago

Nicolae Ciucă: Ura și violența nu își au loc într-o democrație. Atacul asupra lui Donald Trump este un atac la adresa libertății de exprimare

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, “îngrozit” de tentativa de asasinat asupra lui Trump: Violența și agresivitatea nu sunt atribute ale niciunei democrații

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Indiferent de diferențele politice sau ideologice, recurgerea la violență nu este niciodată justificată

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO4 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending