Raport al Curții de Conturi Europene: Rezultatele asistenței acordată Ucrainei de UE rămân unele „fragile”

Instabilitatea politică și legislativă din Ucraina a determinat ca rezultatul fondurilor UE destinate să sprijine procesul reformator  să fie unul fragil, potrivit unui raport publicat de Curtea Europeană de Conturi astăzi, informează Politico Europe.

În cadrul raportului, care prezintă rezultatul examinării măsurilor de gestionare a finanțelor publice și de combatere a corupției între 2007 și 2015, auditorii au remarcat că, deși cooperarea dintre Uniunea Europeană și Ucraina a progresat după demonstrațiile care au avut loc în 2014, procesul de reformare a fost încetinit .

Sprijinul UE pentru Ucraina rămâne «un șantier în curs», în pofida unor eforturi apreciabile din partea Comisiei Europene”, a declarat  Szabolcs Fazakas, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport. „La data auditului, exista un angajament politic ferm în ceea ce privește reforma administrației publice. Cu toate acestea, schimbările survenite la nivelul conducerii au pus în pericol reformele, iar salariile scăzute au deschis calea corupției. Sunt necesare eforturi suplimentare în vederea atingerii obiectivelor.”

În cadrul raportului există o serie de recomandări pentru Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă, printre care să pună un accent mai puternic pe gestiunea finanțelor publice în procesul de dialog cu Ucraina sau să pună un accent mai puternic pe implementarea efectivă și pe sustenabilitatea reformelor.

Ucraina este una dintre cele mai mari și mai importante țări din punct de vedere politic din vecinătatea Uniunii Europene.

Această țară este însă caracterizată de instabilitate politică și instituțională, de probleme de guvernanță și de dificultăți economice și financiare. De la obținerea independenței în 1991, Ucraina a înregistrat o performanță economică slabă. Ratele pozitive de creștere economică de la începutul anilor 2000 au fost grav afectate de criza globală din 2008 și încă nu au revenit. Finanțele publice ale Ucrainei s-au deteriorat în ultimii ani, în principal din cauza proastei gestionări a fondurilor publice.

În plus, partea de venituri din bugetul de stat este afectată în mod negativ de o importantă economie subterană. În ciuda eforturilor de reformă, Ucraina este percepută în continuare ca fiind cea mai coruptă țară din Europa. Grupurile de interese influențează elaborarea politicilor publice. Clanurile oligarhice continuă să exercite o influență dominantă asupra economiei, a politicii și a presei din Ucraina.

Din 2004 și până în prezent au avut loc trei evenimente politice majore: Revoluția portocalie din 2004, alegerile prezidențiale din 2010 și Revoluția din Piața Maidan din 2014. De la începutul anului 2014, integritatea teritorială a Ucrainei este grav amenințată.

Conflictul din estul țării a exacerbat provocările economice și financiare existente. 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.