Raport Freedom House: Doar 2,8 mld de oameni traiesc in libertate. Unde se pozitioneaza romanii

freedom mapNivelul de libertate a cetatenilor a scazut pentru a optulea an consecutiv, potrivit raportului anual Freedom House, “Libertatea in lume”,  raport ce vizeaza respectarea drepturilor politice si a libertatilor civile, la nivel global.

Raportul Freedom House acorda un rating fiecarei tari pe baza respectării drepturilor politice si a libertatilor civile in 195 de tari si 14 teritorii disputate in 2013, astfel tarile fiind impartite in trei categorii: tari libere, partial libere si non-libere.

Tarile partial libere (notate pe harta cu galben) sunt caracterizate de anumite restrictii in ce priveste libertatile civile, adesea in contexte de coruptie, unde statul de drept este afectat, exista conflicte etnice sau razboaie civile.

O tara care este catalogata ca nefiind libera (marcata cu mov pe harta) este o tara in care drepturile politice de baza sunt absente, iar drepturile civile sunt negate.

Raportul noteaza ca pe intregul mapamond, doar 88 de tari (45% din total) ce au o populatie de 2,827 miliarde de persoane sunt tari libere. Astfel, mai mult de jumatate (55%, 4,29 miliarde) dintre cetatenii lumii traiesc partial liberi sau in tari in care le sunt negate drepturile.

In Europa, majoritatea tarilor respecta normele democratice si libertatile civile, cu toate ca din ce in ce mai mult se confrunta cu sentimente nationaliste pe fondul temerilor privind afluxul de imigranti, noteaza raportul.

In raport constata ca regiunea Eurasia, in care este inclusa si Republica Moldova alaturi de restul fostelor republici sovietice, ramine una din cele mai represive din lume. Rusia ramine in categoria tarilor „fara libertate”, alaturi de Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan

Mai multe detalii despre raportul Freedom House, aici.

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.