Connect with us

INTERNAȚIONAL

România este dispusă să găzduiască o prezență militară americană permanentă, anunță ambasadorul George Maior într-un interviu pentru publicația Politico

Published

on

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a acordat un interviu publicației americane Politico, printre temele abordate numărându-se cele referitoare la eforturile țării noastre de consolidare a securității euro-atlantice, în mod special a flancului estic al NATO, inclusiv prin creșterea bugetului apărării, informează un comunicat al Ambasadei României în SUA remis CaleaEuropeana.ro.

În interviu, ambasadorul român a susținut ideea ca forțele militare americane să își mute concentrația din centrul continentului european către flancul estic.

Foto: Ambasada României în SUA

“Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forțe, din centrul Europei spre granița estică a NATO, care este cea mai expusă”. De asemenea, subliniind excelenta cooperare româno-americană în planul securității și apărării, ambasadorul României a susținut ideea găzduirii de către țara noastră a unei prezențe permanente americane.

“Întotdeauna dorim să vedem o prezență americană mai mare”, a declarat George Cristian Maior, care a precizat că România, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană țară din Europa.

În context, el a precizat că în România există deja sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, iar militarii SUA folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care se află foarte aproape de Peninsula Crimeea.

Nu trebuie să uităm că în Crimeea are loc un proces serios de militarizare, a afirmat ambasadorul George Maior, de aceea este nevoie de descurajarea acestor acțiuni, printr-o prezență americană consistentă în regiune, continuând Inițiativa de Descurajare Europeană. De asemenea, ambasadorul României a explicat că, în cadrul Prezenței Avansate a NATO, datorită creșterii numărului de exerciții comune, au crescut capabilitățile operaționale ale forțelor noastre armate. Este un semnal puternic care transmite că, pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, sunt luate măsuri de contracarare a politicii de apărare agresive a Rusiei, a arătat ambasadorul român.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai afirmat că în acest moment trebuie contracarate amenințările de tip nou, hibride, “foarte subtile și foarte complicate. Ca țară, noi am detectat aceste activități de mai mult timp”, a afirmat ambasadorul român, care a precizat faptul că România și-a avertizat aliații asupra tendințelor în creștere de folosire de către Rusia a tacticilor hibride.

Avem nevoie de instituții puternice, deoarece tacticile hibride tind să submineze instituțiile”, a explicat George Maior. El a mai arătat că narativele false trebuie evidențiate în permanență, prin informarea corectă a cetățenilor. Un exemplu de narativ fals aparținând propagandei rusești a apărut, în opinia ambasadorului român, odată cu instalarea sistemului antirachetă de la Deveselu, când retorica Rusiei a avansat ideea conform căreia sistemul este foarte costisitor, s-ar submina relațiile cu Rusia și ar expune România la noi amenințări. Guvernul României a subliniat că apărarea antirachetă este un proiect defensiv care nu amenință Rusia, este în interesul apărării naționale și al aliaților NATO. De asemenea, ambasadorul României a vorbit despre vizita pe care o va efectua ministrul apărării in SUA, în cursul lunii septembrie 2018.

Interviul integral poate fi citit pe site-ul publicației Politico, cu abonament, aici. De asemenea, un extract din interviu a apărut în newsletter-ul dedicat politicilor de apărare, publicat de Politico, aici.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

INTERNAȚIONAL

Islanda comemorează primul ghețar al țării dispărut din cauza schimbărilor climatice

Published

on

© Pixabay

Islanda comemorează pierderea ghețarului Okjokull într-o ceremonie la care vor fi prezenți premierul islandez, Katrin Jakobsdottir și oaspeți de la universități internaționale și Națiunile Unite, precum comisarul pentru drepturile omului, Mary Robinson. Ceremonia este menită să sensibilizeze publicul față de schimbările climatice, relatează Deutsche Welle.

Islanda este pregătită să comemoreze primul ghețar al țării pierdut în urma schimbărilor climatice odată cu dezvelirea unei plăci comemorative de bronz duminica aceasta.

Dispariția Okjokull, un ghețar din vestul insulei sub-arctice, este văzută ca un avertisment cu privire la efectele schimbărilor climatice.

Cymene Howe, profesor de antropologie la Universitatea Rice din SUA a spus că comemorarea unui ghețar pierdut subliniază ceea ce se pierde și dispare în întreaga lume. Ea a spus că ceremonia va atrage atenția „asupra faptului că acest lucru a fost  realizat de oameni, nefiind un lucru de care ar trebui să fim, însă, mândri”.

Okjokull, care în limba islandeză înseamnă „ghețarul ok”, a fost primul ghețar important din Islanda care și-a pierdut catalogarea ca formațiune de gheață în 2014. În 1890, Okjokull acoperea 16 kilometri pătrați dar, în 2012, nu mai avea decât 700 de metri pătrați.

Cercetătorii sunt conștienți de faptul că discuțiile despre schimbările climatice pot fi abstracte cu „multe statistici teribile și modele științifice sofisticate care pot apărea de neînțeles”, iar un monument dedicat unui ghețar dispărut este o modalitate mai bună pentru ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă cu planeta. Astfel, cercetătorii speră că evenimentul va produce sensibilizarea publicului prin utilizarea puternică a simbolurilor și a ceremoniei.

Savanții avertizează că 400 de ghețari din Islanda riscă să aibă aceeași soartă și pot să se topească până în anul 2200. În prezent, în Islanda dispar aproximativ 11 miliarde de tone de gheață pe an, arată studiile.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Coreea de Nord testează ,,o nouă armă” ca ,,avertisment solemn” adresat Sudului și SUA pe fondul manevrelor lor militare comune

Published

on

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a supravegheat lansarea „unei noi arme”, potrivit declarațiilor emise de presa de stat sâmbătă, complicând eforturile în direcția denuclearizării cu o săptămână înainte de vizita la Seul a trimisului american la Pyongyang, Stephen Biegun, relatează Digi24.

Lansarea de vineri a fost al șaselea test al Nordului din ultimele săptămâni ca protest la adresa exercițiilor militare anuale ale Statelor Unite cu Coreea de Sud pe care Pyongyang le consideră repetiții pentru invazie. De altfel, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat la începutul lunii august că aceste teste reprezintă “un avertisment solemn” adresat Coreei de Sud şi Statelor Unite.

Oficialii Apărării din Seul au afirmat că Pyongyangul a lansat vineri ceea ce păreau a fi două rachete balistice de rază scurtă, care au zburat aproximativ 230 de kilometri (140 de mile) înainte de a se prăbuși în mare, între peninsula coreeană și Japonia.

Un raport al agenției oficiale coreene de știri a declarat că testele au avut un „rezultat perfect”, ceea ce a contribuit la „consolidarea încrederii mai mari în acest sistem de arme”.

Phenianul și-a exprimat mereu furia față de exercițiile militare comune dintre SUA și vecinii de la Sud, dar în trecut a evitat să efectueze teste în timpul desfășurării manevrelor.

Relatarea KCNA a apărut după ce Pyongyangul l-a numit pe președintele sud-coreean Moon Jae-in “impertinent” pentru că speră să reia discuțiile inter-coreene în timp ce continuă exercițiile militare cu Washingtonul.

Planurile de reluare a discuțiilor la nivel de lucru dintre Nord și Washington par să fi fost blocate de la reuniunea improvizată din iunie între liderii celor două țări, președintele Donald Trump și liderul suprem, Kim Jong-Un.

Însă președintele SUA, Donald Trump, care a nu a luat în serios testele efectuate de Pyongyang, a declarat săptămâna trecută că a primit o „scrisoare foarte frumoasă” de la Kim. De asemenea, el a fost de acord cu opoziția lui Kim față de exercițiile militare – deși din motive financiare și nu de securitate..

Stephen Biegun, trimisul special al SUA pentru Coreea de Nord, va călători săptămâna viitoare în Japonia și Coreea de Sud pentru discuții privind denuclearizarea Nordului, a declarat vineri Departamentul de Stat al SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

China a lansat pe orbită trei sateliți comerciali

Published

on

O agenţie guvernamentală spaţială chineză a lansat cu succes, sâmbătă, prima sa rachetă care a transportat pe orbită trei sateliţi comerciali, conform unui anunţ făcut de televiziunea CCTV, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Naveta spațială Smart Dragon-1, cu o greutate de 23 de tone şi construită de China Aerospace Science and Technology Corp (CASC), a transportat cu succes pe orbită trei sateliţi după lansarea din Jiuquan, Gansu.

China are în vederea instalarea unor perechi de sateliţi comerciali pentru a asigura servicii de internet de mare viteză sau servicii de monitorizare a transportului de cărbune.

În urmă cu o lună, compania din Beijing iSpace a devenit prima entitate privată chineză care a transportat pe orbită un satelit cu o rachetă de construcţie proprie. Începând cu o doua parte a anului trecut, alte două noi companii din China au încercat să lanseze sateliţi pe orbită, însă fără succes.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending