Connect with us

GENERAL

Se încheie impasul politic în Republica Moldova? PLDM și PD au anunțat formarea unei coaliții minoritare în Parlament

Published

on

vlad filatPLDM și PD au anunțat vineri un acord privind constituirea unei coaliții parlamentare minoritare, excluzându-i pe liberali și solicitând sprijinul comuniștilor și al socialiștilor pentru votarea președintelui parlamentului și învestirea guvernului, relatează jurnal.md și Unimedia, anunță Agerpres.

‘PLDM împreună cu PD au convenit să-și asume guvernarea. (…) Chemăm ca astăzi toate fracțiunile parlamentare să participe la exercițiul de vot pentru a alege președintele Parlamentului și imediat să purcedem la învestirea unui Guvern’, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, precizând că acordul de constituire a alianței urmează să fie semnat în scurt timp.

Liderul PD, Marian Lupu, a cerut o pauză de 40 de minute a ședinței parlamentului ‘pentru finalizarea unor proceduri tehnice de instituționalizare a guvernării pe care am decis s-o stabilim la nivelul celor două partide’.

După solicitarea lui Lupu au intervenit liberalii. ‘Dacă luăm o pauză, poate pentru patru ani, decât pentru 15, 20 de minute, azi sau mâine. Așa cum ați lucrat toamna, așa lucrăm și patru ani. În patru ani ne vom hotărî’, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

Liderii PLDM, PD și PL nu s-au mai întâlnit de joi pentru discuții privind constituirea coaliției de guvernare. Președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul liberalilor, că motivul este unul singur: cele două partide nu vor cu niciun chip un procuror european pentru Republica Moldova.

În urma alegerilor parlamentare, PLDM a obținut 23 mandate și PD 19 mandate, notează Unimedia.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

GENERAL

Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, la invitația președintelui Steinmeier, marcând „un nou capitol special în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări”

Published

on

© picture alliancedpadpa-Zentralbild, Soeren Stache/Der Bundesprasident

Președintele francez Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, pe fondul dezacordurilor franco-germane în domenii politice cheie precum finanțele, energia și modul în care trebuie abordată China, informează RFI și Politico.

Macron, invitat de președintele Frank-Walter Steinmeier, se va afla în Germania între 2 și 4 iulie, în prima vizită de stat a unui președinte francez în această țară în ultimii 23 de ani. Punctul culminant al vizitei va fi un banchet de stat la Palatul Bellevue din Berlin, găzduit de președintele german pe 3 iulie, potrivit a trei oficiali familiarizați cu pregătirile pentru eveniment.

„Vizita va onora prietenia strânsă dintre cele două țări în cel de-al 60-lea an al Tratatului de la Élysée privind relațiile bilaterale”, a declarat cabinetul lui Steinmeier, potrivit RFI.

Macron va vizita mai multe regiuni din Germania împreună cu Steinmeier pentru a sublinia legăturile dintre națiuni.

„Acest eveniment special marchează începutul unui nou capitol în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări, precum și legăturile personale strânse dintre Steinmeier și Macron”, a adăugat cabinetul lui Steinmeier, potrivit sursei citate anterior.

De asemenea, președintele francez urmează să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeană și internațională, relatează Politico.

Vizita de stat planificată are loc într-un moment sensibil. Relațiile dintre Germania și Franța s-au confruntat cu o prăbușire serioasă toamna trecută, când Macron a amânat o reuniune franco-germană a cabinetului și l-a lezat pe Scholz, anulând o conferință de presă planificată în timpul vizitei liderului german la Palatul Elysée. Reuniunea comună a cabinetului a avut loc în cele din urmă în ianuarie.

Cu toate că cei doi lideri au găsit o bază comună în ceea ce privește necesitatea de a acționa în fața subvențiilor ecologice masive din SUA, între Berlin și Paris există în continuare diferențe majore în domenii politice cheie. Printre acestea se numără reforma planificată a normelor financiare ale UE, presiunea franceză de a clasifica energia nucleară drept o tehnologie ecologică și modul în care trebuie poziționată UE în contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA și China. Comentariile lui Macron într-un interviu acordat luna trecută publicației Politico, potrivit cărora Europa nu ar trebui să fie antrenată într-un conflict americano-chinez privind Taiwanul, au declanșat o reacție puternică din partea Germaniei.

În același timp, Franța și Germania doresc să își intensifice cooperarea în ceea ce privește gestionarea războiului Rusiei din Ucraina, precum și în chestiuni precum hidrogenul, semiconductorii și cipurile pentru calculatoare și apărarea. În ceea ce privește cel din urmă punct, Berlinul și Parisul intenționează să dezvolte un avion de luptă comun împreună cu Spania, precum și un tanc de luptă principal comun.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, se va deplasa la Paris în această săptămână pentru a pregăti vizita. Aceasta se va întâlni marți cu omologul său francez, Catherine Colonna, și se va alătura miercuri unei reuniuni de cabinet la Palatul Elysée, mai informează RFI.

 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Adina Vălean, în vizită oficială la Chișinău și Constanța, pentru semnarea aderării R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei și acordarea unor granturi pentru mobilitate militară României

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, va vizita săptămâna viitoare, între 9 și 11 mai, Republica Moldova și România, anunță Comisia Europeană.

De Ziua Europei (9 mai), comisarul va vizita Chișinăul și va semna, împreună cu prim-ministrul moldovean Dorin Recean, aderarea Republicii Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE). Acest nou acord va oferi Moldovei un acces mai ușor la finanțarea europeană pentru proiecte majore de infrastructură, în vederea îmbunătățirii conectivității sale cu Europa, precum și în interiorul țării.

În timpul vizitei sale în Republica Moldova, se va întâlni, de asemenea, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija.

În zilele de 10 și 11, comisarul Vălean se va deplasa în România pentru a vizita portul Constanța, unde va înmâna beneficiarilor români două granturi de investiții MIE pentru mobilitate militară, în prezența viceprim-ministrului și ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cele două proiecte selectate se referă la proiectarea și construcția podului de la Ungheni, care leagă România de Republica Moldova, și la modernizarea infrastructurii feroviare din portul Constanța, care este un punct de trecere cheie de-a lungul coridoarelor de solidaritate UE-Ucraina.

Continue Reading

GENERAL

Casa Albă: O încetare a focului în Ucraina ar servi doar la „ratificarea” câștigurilor teritoriale ale Rusiei

Published

on

© Official White House Photo by Cameron Smith

O încetare a focului în Ucraina ar servi doar la „ratificarea” câștigurilor teritoriale ale Rusiei împotriva vecinului său est-european, a declarat joi Casa Albă, relatează CNN.

Comentariile au fost făcute pe fondul dezvăluirii de către China, la finele lunii februarie, a unei propuneri în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede negocieri între Moscova și Kiev și o încetare a focului la nivel național.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că, deși propunerea „mult trâmbițată” a Beijingului de a opri ostilitățile „sună perfect rezonabil”, aceasta ar duce în cele din urmă la legitimarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei și „ar constitui o altă încălcare continuă a Cartei ONU”.

„O încetare a focului în acest moment ar ratifica practic cuceririle Rusiei. Ar recunoaște, de fapt, câștigurile Rusiei și toate încercările sale de a cuceri teritoriul unui vecin prin forță”, a declarat acesta reporterilor în timpul unui briefing virtual. „Practic, Rusia ar fi liberă să folosească această încetare a focului pentru a-și consolida și mai mult pozițiile în Ucraina, pentru a-și reconstrui forțele, pentru a le retehnologiza, a le rearanja, a le conserva, astfel încât să poată apoi să reia atacurile la momentul ales de ei. Și, sincer, pur și simplu nu este un pas pe care noi îl credem îndreptat spre o pace justă și durabilă”, a explicat oficialul american.

Kirby a precizat că administrația Biden „îl încurajează de mult timp” pe președintele chinez Xi Jinping să vorbească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că „este foarte important pentru chinezi să cunoască perspectiva ucraineană aici și nu doar pe cea a domnului (președintelui Vladimir) Putin”.

Între timp, SUA rămân îngrijorate de faptul că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară letală, dar nu au „văzut niciun indiciu, nicio confirmare” că o astfel de decizie a fost luată, a mai spus Kirby.

China pretinde că este neutră în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, evitând însă să critice Moscova și, în repetate rânduri, fie a fost de partea acesteia, fie s-a abținut în timpul unor voturi succesive la Națiunile Unite, pe fondul avertismentelor Occidentului privind relațiile de apropiere între Moscova și Beijing.

Pe 24 februarie, Beijingul a prezentat propunerea sa de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, contrazicând cererile de lungă durată ale Ucrainei ca nicio încetare a focului să nu fie pusă în aplicare până când Rusia nu părăsește toate teritoriile ocupate.

Zelenski a reacționat temperat la propunerea Chinei, spunând că aceasta „nu este rea” și menționând că guvernul său este în favoarea unora dintre elementele prezentate de Beijing.

De altfel, președintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia săptămâna viitoare, vizita fiind prima a liderului chinez la Moscova de la momentul declanșării conflictului din Ucraina și prima în aproape patru ani.

Cei doi lideri vor semna o „declaraţie comună privind aprofundarea relaţiilor de parteneriat exhaustiv şi a relaţiei strategice intrând într-o nouă eră”, a afirmat consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.

Ppurtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că vizita lui Xi în Rusia va consolida parteneriatele economice și va promova „pacea”, deși nu a făcut nicio mențiune explicită despre războiul din Ucraina.

China şi Rusia au încheiat un parteneriat „nelimitat” în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

China este cel mai important aliat al Rusiei și a cumpărat petrol rusesc și alte bunuri evitate de țările occidentale. Este, de asemenea, un mare cumpărător de cereale ucrainene.

La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.4 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE4 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.4 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO5 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA5 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.6 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.6 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA6 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending