Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu: Continuăm pe drumul bun al aderării la OCDE. România a primit încă un Aviz Formal din partea Organizației

Published

on

© Guvernul României

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, anunță că țara noastră a primit încă un Aviz Formal din partea Organizației, ceea ce înseamnă că s-a mai închis un capitol din dialogul de aderare.

„Continuăm pe drumul bun al aderării la OCDE. România a primit încă un Aviz Formal din partea Organizației (ceea ce înseamnă că am mai închis un capitol din dialogul de aderare). Este vorba despre Comitetul pentru Construcții Navale. Acesta este cel de-al patrulea Comitet încheiat cu succes de țara noastră (sunt 26 care ne evaluează) și vine după evaluarea bună care a avut loc în primăvară și la care s-au prezentat colegii de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”, a scris Luca Niculescu pe pagina sa de Facebook. 

 

De asemenea, secretarul de stat a mulțumit celor 38 de state membre ale OCDE pentru acest Aviz.

„Ne așteptăm la încă o veste bună in săptămânile viitoare, ca urmare a unei alte evaluări petrecute la finalul primăverii. Iar în toamnă avem un program extrem-extrem de dens de audieri și evaluări pentru care ne pregătim intens, alături de toate instituțiile implicate”, a conchis Luca Niculescu în mesajul său.

Citiți și: Secretarul de stat Luca Niculescu: România a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE

Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu, mesaj către tânăra generație: Dacă România comunistă nu a avut șansa accederii la Planul Marshall, România democratică va încheia fericit această paranteză istorică, intrând în OCDE

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Dacă România comunistă nu a avut șansa accederii la Planul Marshall, România democratică va încheia fericit această paranteză istorică, intrând în OCDE, a transmis Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.

În cadrul intervenției sale, Niculescu a făcut o scurtă incursiune în istorie.

”O discuție plină de energie, pe care am început-o de altfel cu o incursiune în istorie. OCDE, organizația la care aspirăm să aderăm are și o semnificație simbolică pentru noi, românii. Pentru că este entitatea prin care, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost implementat Planul Marshall în Europa de Vest (atunci se numea OECE, Organizația pentru cooperarea economica în Europa). E vorba despre un ajutor masiv din partea Statelor Unite pentru reconstrucția Europei devastate de război. Un program care fusese propus tuturor statelor europene, dar care a fost respins de țările aflate în orbita sovietică”, a amintit coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică reprezintă un for guvernamental care a aduce împreună 38 de state dezvoltate ce dețin aproximativ 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Aceasta este continuatorul fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european măcinat de cel de-al Doilea Război Mondial.

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

AmCham România lansează ediția a 7-a a documentului de viziune și recomandări „Priorități pentru România”, pentru dezvoltarea durabilă a țării în mandatul 2024 – 2028

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

În contextul alegerilor generale de la sfârșitul anului 2024, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) lansează cea de-a 7-a ediție a documentului „Priorități pentru România”, care conturează viziunea și recomandările pentru agenda economică în mandatul 2024-2028.

Potrivit unui comunicat, prin această inițiativă, AmCham România aduce în atenția viitorilor decidenți  temele care în viziunea comunității de afaceri trebuie să fie centrale în dezbaterile din perioada premergătoare alegerilor și în planurile de guvernare propuse pentru următorii patru ani.

„Membrii AmCham sunt preocupați de prezent, dar și de viitor, de evoluția economiei și a societății pe termen mediu și lung. Aceasta este perspectiva ediției din acest an a documentului programatic Priorități pentru România. Ne-am propus să răspundem la două întrebări esențiale: ce progrese a făcut România în ultimii patru ani și ce mai rămâne de făcut pentru ca finalul următorului mandat să găsească România în stadiul de dezvoltare pe care ni-l dorim cu toții? În această ediție, am inclus cele mai relevante intervenții de politică publică din perspectiva AmCham. Suntem încrezători că implementarea eficientă și la timp a reformelor și investițiilor recomandate va duce România acolo unde îi este locul: spre aderarea la OCDE, într-o poziție de lider în regiune, cu un rol important în reconstrucția Ucrainei, între primele 10 economii din UE și spre consolidarea relațiilor economice cu SUA”, a subliniat Cristian Sporiș, președintele AmCham România.

„Priorităţi pentru România 2024 – 2028” structurează viziunea şi direcţiile strategice ale membrilor AmCham pentru următorii patru ani, integrând recomandările pe care le avansează în mod constant în dialogul cu decidenţii. Documentul ia în considerare contextul global şi regional, mega-tendinţele care impun transformări în economia globală şi pe care România nu le poate ignora, dar şi obiectivele de ţară asumate de România în plan intern şi în relaţie cu partenerii internaţionali.

„Atragem atenţia asupra celor mai mari riscuri, dar subliniem şi oportunităţile. Sunt ultimii ani în care România va avea acces la finanţare majoră pentru convergenţa cu UE, dar şi ani cruciali pentru înscrierea într-o traiectorie fiscal-bugetară sustenabilă. Mandatul 2024-2028 se suprapune cu anii premergători orizontului 2030 pentru care sunt asumate ţinte ambiţioase în materie de sustenabilitate şi protecţia mediului. În aceşti ani, noile tehnologii vor fi atins nivele de maturitate care le vor accentua impactul la scară largă, iar România trebuie să grăbească semnificativ pasul pentru recuperarea decalajelor. Priorităţi pentru România este apelul AmCham Romania pentru asumarea la toate nivelele decizionale a obiectivelor de ţară şi pentru implementare susţinută, responsabilă şi coordonată. Este, în esenţă, un apel la viziune, acţiune imediată şi orientare către viitor”, a punctat Daniela Nemoianu, vicepreşedinte AmCham România.

Raportul abordează obiective de ţară generale, dar şi 10 domenii cheie care sunt, însă, interconectate. Avansul într-unul dintre paliere va cataliza îmbunătăţiri majore şi în celelalte. Unul dintre mesajele principale ale acestei ediţii este că pentru a înregistra un progres real şi durabil, România are nevoie de o abordare coordonată, sinergică, care să asigure progresul în domenii multiple.

„Urmează ani asupra cărora planează urgenţa nu doar pentru a reduce disparităţile, dar şi pentru a transforma progresul tehnologic fără precedent în prosperitate reală pentru societate şi economie. Deloc de neglijat, România se află în cel mai complicat context regional din ultimele trei decenii, iar următorii ani vor fi cruciali nu doar pentru consolidarea securităţii naţionale, dar şi pentru întărirea rolului geostrategic în cadrul NATO. Pentru a gestiona acest context, România are nevoie de o viziune strategică, clară şi sustenabilă, pe termen mediu şi lung. Fiecare strategie sectorială, politică publică şi decizie trebuie să integreze oportunităţile, să anticipeze tendinţele globale şi să minimizeze riscurile macroeconomice”, a declarat Dinu Bumbăcea, vicepreşedinte AmCham România.

Cele cinci obiective generale pe care AmCham le propune în această ediție se referă la domenii strategice, iar pentru realizarea acestora recomandă: 

  • Continuarea reformelor pentru alinierea politicilor economice și sociale la standardele OCDE, esențială pentru creșterea competitivității și atragerea investițiilor;
  • Echilibrarea macro-bugetară și un nou model de convergență economică;
  • Educația, garanție a dezvoltării altor structuri sociale și economice;
  • Infrastructura de transport pentru a creşte mobilitatea, accesul, siguranţa, competitivitea economică;
  • Atragerea și sprijinirea investițiilor în România, cu accent pe investițiile cu valoare adăugată ridicată.

„Priorități pentru România 2024 – 2028” propune și o serie de obiective și măsuri sectoriale pentru domeniile în care membrii AmCham România sunt activi, dar și relevante pentru întreaga economie.

Pentru fiecare dintre cele 10 sectoare, principalele recomandări vizează direcții precum: fiscalitate, economie digitală, energie, mediu şi sustenabilitate, sănătate, fonduri structurale, piaţa muncii, pieţe de capital, guvernanţă corporativă, turism.

Deși nu este o analiză exhaustivă, Priorități pentru România 2024-2028 oferă o radiografie a situației actuale și un inventar de măsuri care trebuie să se regăsească pe agenda dialogului public-privat și să fie adoptate cu prioritate pentru ca România să își realizeze potențialul socio-economic, într-un mod sustenabil pe termen mediu și lung.

AmCham România va promova recomandările în viitoarele consultări cu factorii de decizie responsabili de stabilirea cursului României pentru următorii ani și de implementarea măsurilor recomandate.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu, despre calendarul discuțiilor privind aderarea României la OCDE: După ce am încheiat cinci capitole în primăvară, avem posibilitatea să mai închidem câteva în această toamnă

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului/ Facebook

Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE, a participat miercuri la reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, în care a anunțat că există posibilitatea de a închide alte câteva capitole în această toamănă, după ce a reușit să închidă cinci în primăvară. 

”Reuniune de Comitet Național pentru aderarea la OCDE, sub conducerea premierului României. Au participat toate ministerele și instituțiile implicate în procesul de aderare, înaintea unei toamne foarte dense pentru calendarul discuțiilor. După ce am încheiat cinci capitole în primăvară, avem posibilitatea să mai închidem câteva în această toamnă. Am transmis mesajele pozitive pe care le-am primit săptămâna trecuta, la Paris, de la secretarul- general Mathias Cormann privind parcursul bun al României”, a precizat Niculescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a amintit că secretarul general al subliniat în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută ”importanța sprijinului politic transpartinic pentru acest obiectiv național”, asigurându-l atunci că, în România, acest sprijin este solid.

Citiți și: Marcel Ciolacu: Avem o perioadă intensă până la sfârșitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE. România a avut o evoluție pozitivă și vom menține acest ritm

Întreaga societate românească susține aderarea la OCDE, subliniază Luca Niculescu în prezența secretarului general al organizației: Vrem să atingem cât mai curând standardele acesteia

Procesul de aderare a României la OCDE, în linie dreaptă: Țara noastră a primit cinci Avize Formale din cinci posibile la evaluările din primăvară

Aderarea României la OCDE reprezintă cel mai ambițios  obiectiv de țară, după aderarea la NATO și UE, obiectiv unanim asumat și  susținut de întreaga clasă politică și societatea civilă.

Citiți și: Mircea Abrudean, apel la unitate pentru ”a pune România pe harta țărilor cu rol strategic”: Am aderat la UE și NATO și ne pregătim pentru aderarea la OCDE. Suntem pe drumul cel bun

Pe agenda reuniunii au fost prezentarea stadiului procesului de aderare, implementarea recomandărilor prioritare și evaluările în Comitetele OCDE până la finalul anului 2024, conform informațiilor oferite de Secretariatul General al Guvernului.

De altfel, acesta asigură coordonarea tehnică a întregului proces de aderare alături de echipa Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, prin atribuțiile sale, Secretariatul General al Guvernului gestionează trei comitete esențiale pentru procesul de aderare, fiind implicat, în implementarea pentru perioada imediat următoare, în multe dintre recomandările prioritare care au venit din partea Organizației, pe Public Governance Committee, Corporate Governance Committee și Regulatory Policy Committee.

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”

U.E.2 hours ago

Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban

ROMÂNIA3 hours ago

România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni

JAPONIA4 hours ago

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA5 hours ago

ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 day ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA3 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO3 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA3 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.3 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA3 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending