Connect with us

ROMÂNIA

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

Published

on

© Print screen live video/ CaleaEuropeană

Punerea în aplicare la timp de către România a investițiilor în sănătate cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență este esențială, a subliniat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, în cadrul evenimentului organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Calea Europeană intitulat ”România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE”.

În debutul discursului său, Chiriac a făcut o scurtă radiografie a sistemului de sănătate românesc, care ”se confruntă cu provocări semnificative din cauza deficitului de forță de muncă și competențe”, amintind de pozițiile din coada clasamentului european pe care țara noastră le ocupă în sectoare precum densitatea medicilor, numărul asistenților medicali raportat la populație, cheltuielile de sănătate sau ritmul de implementare a e-sănătății și digitalizării generale a sistemului de sănătate.

Pe acest fond, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a subliniat posibilitățile de finanțare europeană pe care le are țara noastră, fapt ce ne-ar putea plasa în poziția de beneficiar.

”Există o bază foarte solidă de finanțare europeană, de solidaritate europeană, în care ne desfășurăm cu toții, așadar România are parte de tot acest sprijin. Comisia Europeană lucrează la crearea unei Uniuni Europene a sănătății puternice în care statele UE să se pregătească și să reacționeze împreună la crize sanitare, să colaboreze pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentele și monitorizarea unor boli precum cancerul și în care să aibă la dispoziție echipamente medicale inovatoare la prețuri accesibile. UE a Sănătății contribuie la protejarea mai eficientă a sănătății cetățenilor, dotarea UE și a statelor membre cu mijloacele necesare pentru a le permite să prevină și să facă față mai bine eventualelor pandemii viitoare și la îmbunătățirea rezilienței sistemelor de sănătate din Europa”, a arătat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.  

Citiți și: Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

În contextul unei noi Comisii Europene, care își va prelua în curând prerogativele, Ramona Chiriac a ținut să puncteze că sănătatea rămâne printre prioritățile Ursulei von der Leyen și în viitorii cinci ani.

”Prioritățile politice trasate de președinta-desemnată von der Leyen pentru noul mandat pun accent deosebit pe continuarea eforturilor de a face economia noastră mai rezilientă și de a reduce dependențele care ne pot vulnerabiliza așa cum ne amintim că am descoperit în pandemie. Acest aspect este valabil și pentru sectorul farma, unde ne-am confruntat cu lipsa unor medicamente sau echipamente medicale esențiale. Creșterea rezilienței și competitivității economiei noastre așa cum o arată și raportul Draghi depinde de investițiile în inovație, în competențe, precum și de existența altor factor structurali precum infrastructura și prețurile la energie care pot atrage investițiile private”, a arătat aceasta.

Așadar, ”fondurile europene și implementarea cadrului legislativ european relevant pot poziționa România ca beneficiar în cursa pentru competitivitate”.

O contribuție semnificativă în acest sens o are Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Avem planificate investiții în valoare de 2, 11 miliarde de euro pentru reforme în domeniul sănătății și pentru infrastructura de sănătate, digitalizare și consolidare a capacităților resurselor umane. Diferite programe ale UE includ măsuri de îmbunătățire a accesului la asistență medicală, a eficacității asistenței medicale și de încurajare a românilor să ia măsuri preventive pentru a rămâne sănătoși. Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute în UE, în timp ce cheltuielile cu sănătatea ca procent din PIB sunt, de asemenea, scăzute.  În cadrul componentei sănătate din PNRR, reformele vizează îmbunătățirea performanței furnizorilor de servicii medicale, având ca rezultat o mai bună calitate a asistenței medicale precum și creșterea capacității de gestionare a sănătății și de sporire a resurselor umane în domeniul sănătății. Investițiile în infrastructura medicală prespitalicească vor contribui la modernizarea și actualizarea infrastructurii medicale existente, inclusiv a clădirilor și echipamentelor, în asistența medicală primară, în îngrijirea comunitară și în unitățile ambulatorii. Investițiile în infrastructura spitalelor publice vizează asigurarea siguranței pacienților în spitalele noi sau modernizate și reducerea riscului de infecții asociate. Aceasta include modernizarea echipamentelor medicale pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale, precum și investiții în infrastructura critică neonatală a pacienților”, a detaliat Ramona Chiriac.

Ea a evidențiat și componenta de finanțare din Politica de Coeziune.

”Aici vorbim de un buget total de aproape 4 miliarde de euro, din care 2,27 miliarde provin din contribuțiile UE. Programul de sănătate al României vizează îmbunătățirea accesului la asistență medicală, în special pentru cuplurile vulnerabile și defavorizate. În plus, scopul său este de a consolida calitatea  serviciilor de sănătate, făcându-le mai eficace și mai reziliente. Una dintre cele mai mari alocări este dedicată investițiilor în noi infrastructuri spitalicești, în valoare de 1,1 miliarde de euro, din care 255 de milioane de euro provin din contribuțiile UE. Finanțarea din Fondul European de Dezvoltare Regională este dedicată investițiilor în infrastructură și echipamente, în timp  ce finanțarea din Fondul Social European + este dedicată serviciilor și competențelor din sectorul asistenței medicale”, a continuat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Aceasta a reliefat și caracterul esențial al digitalizării sistemului de sănătate pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.

”La nivel european, sunt finanțate digitalizarea sistemului de sănătate precum și activitățile de cercetare și inovare în domeniul sănătății. O parte din finanțarea în programul Sănătății va fi alocată proiectelor legate de platforma STEP, înființată de UE pentru a sprijini industria europeană și a stimula investițiile în tehnologiile critice, tehnologiile digitale și inovarea în domeniul tehnologiei profunde, tehnologiile și biotehnologiile curate și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor. STEP urmărește să sprijine producția de tehnologii critice în întreaga UE, protejând și consolidând lanțurile lor valorice respective și contribuind în același timp la reducerea și prevenirea dependențelor strategice ale UE.  România a fost foarte receptivă la această propunere și a decis să mobilizeze peste 1 miliard de euro din finanțarea Politicii de Coeziune pentru a sprijini tehnologiile și competențele legate de STEP”, a mai spus Ramona Chiriac.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Calea Europeană au organizat luni, 4 noiembrie, evenimentul intitulat ”România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE”, în contextul strategiilor industriale și farmaceutice ale UE, dar și al aderării României la OCDE, organizație care include unele dintre cele mai competitive țări din lume și cu sistemele de sănătate cele mai dezvoltate.

Noul legislativ european și noua Comisie Europeană care urmează să-și oficializeze colegiul de comisari vor modela instrumentele fundamentale ale proiectul Uniunii Europene pe baza celor două rapoarte importante, raportul privind viitorul competitivității UE, redactat de fostul premier italian Mario Dragi, și raportul „Mai mult decât o piață”, întocmit tot de un fost premier, Enrico Letta.

Citiți și: ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică

Cele două documente strategice au în vedere îmbunătățirea pieței unice și redobândirea statului de lider al UE în domenii cheie, precum industria și inovația. 

Inovația în sectorul farmaceutic european și în cadrul Uniunii Europene a Sănătății joacă un rol esențial în consolidarea pieței unice, a competitivității economice și rezilienței industriale ale Uniunii Europene.

Reamintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are ca obiectiv finalizarea Uniunii Europene a Sănătății. Astfel, sănătatea va rămâne un punct central pentru următorii cinci ani la nivelul Comisiei Europene, după un mandat care a pus bazele unei Uniuni Europene a Sănătății, dedicată nevoilor cetățenilor, cu accent pe prevenirea bolilor cronice, oncologice, dar și a crizelor sanitare, precum pandemia de COVID-19. Executivul European va propune o Lege privind medicamentele critice pentru a reduce dependențele legate de medicamentele și ingredientele critice, îndeosebi pentru produsele în cazul cărora există doar câțiva producători sau țări furnizoare.

Pentru a revitaliza poziția de lider a Europei în domeniul sănătății, Uniunea Europeană trebuie să stabilească noi obiective îndrăznețe care să mobilizeze voința politică, inovarea științifică și investițiile strategice. Cetățenii UE se așteaptă ca Europa să facă față marilor provocări ale viitorului sănătății. Măsurile politice cuprinzătoare necesită o combinație adecvată de acțiuni la nivelul UE și la nivel național.

INTERNAȚIONAL

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 3 – 4 decembrie 2024, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles. 

Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea cuprinde trei sesiuni, care vor aborda dezvoltările din vecinătatea sudică a NATO, evoluțiile din Ucraina, inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice, implicarea forțelor armate din Coreea de Nord, relația NATO-Ucraina, cu accent pe reformele interne și cooperarea NATO-UE.

Ultima sesiune va fi dedicată agendei strategice a NATO, priorităților Aliate din perspectiva Summit-ului de la Haga, în special consolidarea măsurilor de întărire a Flancului Estic, parte a răspunsului Aliat la amenințările din partea Rusiei.

Discuțiile din cadrul sesiunii dedicate vecinătății sudice vor avea loc cu participarea M. S. Regele Abdallah al Regatului Hașemit al Iordaniei.

Sesiunea dedicată Ucrainei va fi în format NUC (Consiliul NATO-Ucraina), cu participarea ministrului de externe ucrainean Andrii Sâbiha și a Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Kaja Kallas.

Ucraina este aşteptată de asemenea să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina, informează Agerpres.

Miniştrii de externe ai NATO intenţionează de asemenea să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene.

Continue Reading

ROMÂNIA

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

Published

on

Ideologul rus Alexander Dughin, considerat ”creierul lui Putin”, a scris luni seară pe X (fostul Twitter) că ”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”, poziția sa primind o reacție din partea Ministerului de Externe de la București

”Unde pot fugi din SUA woke și elita Partidul Democrat? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-a-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Asta va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte din Rusia”, a scris Dughin, pe rețeaua de socializare.

Ministerul român de Externe a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Andrei Țărnea, pe aceeași rețea de socializare

“Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE pe X.

 

Dughin se află pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană, fiind un promotor al conceptului ”Uniunii Eurasiatice”, din care să facă parte toate statele din URSS, și promotor al unor idei cvasi-naziste despre identitatea rusă.

Filosoful rus l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul anti-NATO și anti-NATO cu discurs ultranaționalist din turul doi al alegerilor prezidențiale, imediat după anunțul victoriei din primul tur prezidențial, spunând că este un ”patriot” și un ”român autentic”.

Continue Reading

POLITICĂ

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

Published

on

© Ambasada Romaâniei în Statele Unite ale Americii/ Facebook

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a transmis luni că “nu există nicio susţinere oficială din partea americană” pentru candidatul prezidenţial Călin Georgescu şi că echipa preşedintelui republican ales al SUA, Donald Trump, “a negat că vreun oficial american al viitoarei administraţii ar călători în Romania în perioada următoare pentru a participa la evenimente alături de candidatul Georgescu”, subliniind că “informaţia este falsă”.

“Referitor la speculaţiile din presă privind o presupusă susţinere americană pentru candidatul prezidenţial Călin Georgescu, vă pot spune că, la nivelul autorităţilor americane, al politicienilor americani din ambele partide (republican şi democrat) sau al personalităţilor politice sau civice cu orientări democratice care au o voce importantă în spaţiul public american, un astfel de sprijin nu există”, a precizat Muraru într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

“Sunt câteva explicaţii pentru asta: în primul rând, este un principiu bine stabilit în mediul politic american de a respinge şi refuza orice acţiune sau opinie care poate fi interpretată ca interferenţă în alegeri. În alegerile americane sau în alegerile din alte ţări. Există legi în Statele Unite care interzic exact un astfel de comportament (cel mai important act normativ se numeşte “Hatch Act” şi interzice oficialilor cu funcţii federale să se pronunţe pe subiecte de campanie politică internă sau externă)”, a adăugat ambasadorul român.

“În al doilea rând”, a mai afirmat Muraru, “nimeni din echipa actualei administraţii democrate sau din echipa viitoarei administraţii republicane, sau din Congres, nu s-ar asocia cu genul de viziune politică pe care o reprezintă şi exprimă candidatul Georgescu”.

Oamenii politici şi oficialii americani sunt foarte atenţi la mesajele antisemite, de negare a Holocaustului şi de glorificare a unor criminali de război fascişti din istorie, precum şi la poziţiile care neagă rolul SUA în asigurarea securităţii României şi care cer o aliniere la interesele Moscovei. În acelaşi timp, sunt foarte sensibili la percepţia publicului intern şi din ţările partenere şi prietene, care, cu siguranţă, s-ar simţi lezat de o posibilă încercare de implicare sau interferenţă în alegerile proprii”, a subliniat el, conform comunicatului.

“În ultimele zile am vorbit cu mulţi congresmeni, republicani şi democraţi, despre evoluţiile din Romania, precum şi cu alţi oficiali americani. Au fost surprinşi şi preocupaţi de ascensiunea acestui candidat cvasi-necunoscut, şi de modul în care s-a putut realiza această mobilizare greu de explicat în termenii unei campanii transparente şi reglementate. Oficialii americani au luat notă de concluziile CSAT cuprinse în comunicatul public din 28 noiembrie a.c. şi urmăresc în continuare foarte preocupaţi aceste evoluţii din România”, a continuat Muraru.

“Pe scurt – nu există nicio susţinere oficială din partea americană pentru candidatul Georgescu. Echipa preşedintelui Trump a negat că vreun oficial american al viitoarei administraţii ar călători în Romania în perioada următoare pentru a participa la evenimente alături de candidatul Georgescu. Informaţia este falsă”, şi-a încheiat ambasadorul român la Washington declaraţia.

Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea. Rezultatele primului tur au fost validate luni, 2 decembrie, de către Curtea Constituțională.

Citiți și “Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor

Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs duminică seară, la închiderea urnelor, când exit-poll-urile l-au plasat pe suveranistul Călin Georgescu, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe locul al treilea, pentru ca odată cu numărarea proceselor verbale acesta să obțină primul loc la votul în țară și în străinătate, o premieră absolută. Georgescu a făcut de-a lungul timpului afirmații controversate anti-NATO și anti-UE, spunând că NATO “este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”, că sistemul antirachetă aliat de la Deveselu reprezintă o “rușine diplomatică” și că fondurile europene și PNRR ar constitui “o acțiune financiară de însclavagizare”.

Ascensiunea fulminantă și surprinzătoare a lui Georgescu a determinat Consiliul Național al Audiovizualului să solicite Comisiei Europene să lanseze o investigație asupra TikTok privind campania lui Călin Georgescu, deoarece există “suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru a analiza riscuri la adresa securității naționale generate de actori statali și non-statali în context electoral.

Concluziile CSAT au indicat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale “au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de “o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SECURITATE5 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL18 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.21 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE59 minutes ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ14 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending