Sondaj: Alegătorii britanici ar trebui să ia decizia finală cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE dacă negocierile cu Bruxelles-ul eșuează

Dacă negocierile asupra Brexitului nu se vor încheia cu un acord, jumătate dintre britanici sunt de părere că decizia finală a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar trebui luată de cetățeni printr-un referendum, arată un sondaj realizat de YouGov, citat de Reuters, informează Agerpres.

FOTO: European Commission/ Facebook

Realizat în perioada 31 iulie – 7 august la comanda grupului de campanie pro-referendum ”

People’s Vote“, sondajul YouGov arată că 45% dintre alegători susţin organizarea unui nou referendum la sfârşitul negocierilor indiferent de rezultat, în timp ce 34% se opun acestei idei.

Cu mai puțin de opt luni de zile înainte de ieșirea oficială a Regatului Unit din comunitatea europeană, premierul britanic, Theresa May nu a reușit încă să vină cu o propunere privind menținerea legăturilor economice cu UE care să fie agreată de ambele părți din partidul său divizat și care să fie acceptată și de negociatorii de la Bruxelles.

Întrebaţi cine ar trebui să ia decizia între a rămâne sau a părăsi blocul comunitar în cazul în care discuţiile se încheie fără o înţelegere, 50% au răspuns că publicul într-un referendum, în timp ce 25% au afirmat că legislatorii ar trebui să voteze în parlament.

Premierul Theresa May a respins în repetate rânduri organizarea unui nou referendum asupra Brexitului, spunând că cetăţenii au decis la consultarea populară din 23 iunie 2016, când 51,9% din voturile exprimate au fost pentru ieşirea ţării din UE, în timp ce 48,1% au fost pentru rămânerea în blocul comunitar.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit a atras atenția într-un editorial că planul premierului Theresa May privind Brexit-ul riscă să ”submineze” piața unică europeană și ordinea juridică a Uniunii.

Mai mult, încă dinaintea debutului tratativelor pentru Brexit, liderii Uniunii Europene au convenit respectarea principiului unității în negocieri și anume că acestea vor fi purtate de negociatorul-șef în numele tuturor statelor membre și al UE. Cu toate acestea, recent, Comisia Europeană a publicat o broșură de 15 pagini privind posibile eșecuri. În cazul unui eșec al tratativelor, unul dintre scenarii arată că ține de responsabilitatea fiecărei naţiuni şi instituţii din Uniunea Europeană de a angaja personal şi de a ajunge la înţelegeri pentru a face faţă retragerii Marii Britanii din UE fără un acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.